Kancelarije za opuštajuċi oseċaj koje koriste blago osvetljenje i matirano staklo

Kombinacija transparentnog i providnog zastakljivanja stvara različite nivoe privatnosti unutar slabije osvetljenog kancelarijskog prostora u okviru poslovnog objekta. Kancelarija je poput studia sa udobnim, i opušteno – estetskim osećajem, tvrde arhitekte. Ovakav model poslovnog prostora nudi alternativu korporativnom modelu.

Dizajn studio ima za cilj da se kroz upotrebu sivih zidova, tamne stolarije, tepisnih tkanina i fokusirane rasvete koja zamenjuje jedinstveno osvetljenje, postigne željeni efekat i rezultat tipičan za kancelarijski ambijent.

Kancelarijski- prostor sa matiranim pregradnim panelom
Slika 2 – Kancelarijski- prostor sa matiranim pregradnim panelom

Lampe

Lampe obezbeđuju i daju akcenat na prijatno i toplo osvetljenje u kombinaciji sa matiranim staklima, kako bi dopunili osvetljenje i regulisali njegovu jačinu.

Izvršne kancelarije i konferencijske sale su odvojene od čeličnih – uramljenim staklenim pregradama koje sadrže mutirano staklo panela koje zamagljuje enterijer, uz osećaj otvorenosti kancelarijskog prostora.

Radni prostor sa efektom osvetljenja matiranog stakla
Slika 3 – Radni prostor sa efektom osvetljenja matiranog stakla

Tamni venecijaneri ispred prozora omogućavaju ulazak prirodnog svetla u ambijent unutar kancelarije. Izabrane biljke i raznorazna umetnička dela prisutna u prostoru, imaju nameru da stvore domaćinsku atmosferu.

Matirano staklo

Matirano staklo se proizvodi peskiranjem ili nagrizanjem lima stakla od strane kiseline. Ovo staklo doprinosi efektu pretvaranja čaše u poluprozračnu, usled rasipanja svetlosti prilikom prenosa, čime nastaju zamućenje slike koje prenosi svetlo.

Funkcija matiranog stakla

Matirano staklo se koristi kako bi se stekla vizuelna privatnost pri prolaksu svetla. Dekorativni delići se mogu umetnuti običnom staklu pomoću voska pri čemu se stvara stakleni mozaik. Matirano staklo u sijalicama se koristi za distribuciju ravnomernog svetla od vlakna sijalice pa preko njene površine.

Osećaji koje izaziva matirano-ili zamagljeno staklo unutar prostora
Slika 4 – Osećaji koje izaziva matirano-ili zamagljeno staklo unutar prostora

Efekat matiranosti se može postići primenom vinil filma, koji se koristi kao vrsta šablona na površini stakla. Sličan efekat se takođe može postići korišćenjem mat staklenih sprejeva.

Prednost matiranog stakla

Prednost ovakve  vrste stakla je dekorativna – zbog teksture, i stvaranje otvorenog osećaja u ograničenim prostorima.

Alternativa matiranom staklu je matirana folija za staklo, koja postiže isti efekat. Nanošenje matiranog sloja na jednu stranu prozorskog okna, može izazvati proazak svetla na isti način kao i matirano staklo.