Kako zameniti stare prozore: cena prozora, materijali i proces

Kako zameniti prozore

Ukoliko niste vlasnik stana ili kuće već dugi niz godina niste bili u situaciji da razmišlajte o zameni prozora. Funkcionalnost prozora je retko nešto o čemu ćete razmišljati dok nešto ne pođe naopako. Produvavanje, prolaz vode, toplotni gubici, zamagljeno staklo i napadi insekata su samo neki od razloga zbog kojih vlasnici svojih domova krenu u planiranje zamene prozora.

Zamena ili popravka prozora ili dela prozora

Zamena kompletnog prozora može izgledati kao jedino rešenje za vaš problem, ali nije uvek baš tako. U nekim slučajevima dovoljno je zameniti samo staklo ili okove kako bi problem bio rešen. Dihtung na prozorima može biti istrošen ili oštećen, a njegova zamena je dovoljna kako bi uklonili problem. Sa lošim dihtung gumama toplota lakše napušta prosotr koji se zagreva a i hladnoća prolazi ka unutra.

Dihtung gume za prozore
Dihtung gume za prozore

Kada dolazi do maglenja između dva stakla prozora indicija je da je problem u gasu koji se tu nalazi tj. kada dolazi do problema, ne nalazi. U tom slučaju moguće je popraviti prozor jednostavno zamenom stakla.

Kada zameniti prozor

Ako bi firme koje se bave ugradnjom prozora samo s proleća ili leti ugrađivali prozore brzo bi ostali bez posla. Iako majstori neće biti presrećni, vaši prozori mogu biti zamenjeni tokom bilo kog godišnjeg doba. Ono što je loša strana postupka ugradnje prozora i angažovati majstore tokom perioda prijatnih temperatura je to što se možete naći u dugačkom nizu kupaca koji kao i vi čekaju na zamenu.

Postupak ugradnje prozora pogledajte na LINKU

U drugu ruku, bolje je obaviti ovaj posao tokom perioda prijatne temperature i lepog vremena. Ako majstori žure da završe usled teških vremenskih uslova može doći do grešaka i posledica koje će opet zahtevati ponovni dolazak majstora. A i ne preporučuje se zamena prozora usled ekstremno hladnih temperatura – vlaga može nepovoljno uticati na željene funkcije prozora.

Ugradnja stolarije RAL montaža
Pravilna ugradnja stolarije – PVC prozori – RAL vodič instituta ift Rosenhaim

Cena zamene prozora

Koliko će koštati zamena prozora zavisi od više faktora kao što je lokalitet, materijal prozora, vrsta stakla i tip prozora. U svakom slučaju možemo reći da ćete izdvojiti značajnu sumu za reparaciju dotrajalih prozora na svojoj kući.

Neki ljudi će ići više ka štednji te će za reparaciju ili zamenu prozora angažovati klasičnog majstora umesto profesionalac. Proizvođači prozora su „ispekli zanat“ i imaju više nego potrebno iskustvo u ovim poslovima. Kao što je bitan kvalitetan materijal, tako je bitan i stručan majstor koji će se baviti ugradnjom i/ili zamenom elemenata prozora. Ako Vam se trenutno čini da je zamena prozora trenutno velika investicija, vaš ulog će se vratiti tokom eksploatacije kroz umanjene račune za grejanje i u konačnici u trenutku prodaje objekta koji sada ima novu stolariju.

Prethodni tekstNajbolji proizvođač prozora: Ko pravi najbolje prozore?
Sledeći tekstReč urednika: Kvalitet i poverenje