Kako odabrati pravi krovni prozor za Vaš dom?

Zamena starih krovnih prozora novim ili može biti vrlo stresna ukoliko nemate plan i predstavu šta biste tačno želeli. U nekoliko koraka možete odabrati pravi krovni prozor za vaš dom ili radni prostor.

Tipovi upravljanja prozorom

Prva stvar o kojoj treba da se razmišlje jeste tip upravljanja prozorom. Postoje dva osnovna pravila: za ugradnju na niskom parapetnom zidu i za ugradnju na visokom parapetnom zidu. Za ugradnju na niskom parapetnom zidu idealni su prozori sa gornjim upravljanjem. Prednost ovih prozora je u mogućnosti da se postavi nameštaj direktno ispod prozora, a da se pri tom ne ometa njegovo otvaranje ili zatvaranje.

Načini upravljanja krovnim prozorom
Slika 2 – Načini upravljanja krovnim prozorom

Visina krovnog prozora treba biti podešena u odnosu na nagib krova kako bi se dobio jasan i pregledan pogled kroz prozor, a da se istovremeno ima dovoljno prostora iznad glave za upravljanje. Što je manji nagib krova, to je krovni prozor duži.

Broj prozora

Nikada se ne može izabrati previše prozora, jer je prirodna svetlost od izuzetnog značaja za vaš dom. Što je više imate, to ćete se prijatnije osećati. Da bi ste znali koliko Vam tačno treba prozora u prostoriji, veličinu vaše prostorije podelite u kvadratnim metrima sa 10 i dobićete optimalnu veličinu prozora. Zastakljene površine treba da čine minimum 10% podne površine određenog prostora.

Tipovi pozora
Slika 3 – Tipovi pozora

Trajna i pouzdana instalacija

Treba voditi računa o instalacionim proizvodima prilikom kupovine prozora, kako bi se obezbedila pouzdana i trajna insalacija. To su sledeći elementi: opšivke otporne na vremenske prilike, dodatna izolacija i zaštita i.unutrašnja završna obrada.

Idealan komfor leži u pronalaženju prave kombinacije. Uz pomoć ovih nekoliko saveta, nadamo se da ćete biti na pravom putu da ostvarite svoj san!