PVC Stolarija Šta je potrebno za kvalitetna drvena vrata

Šta je potrebno za kvalitetna drvena vrata

Kvalitetna drvena vrata

Prednosti vrata izrađenih od materijala na bazi drveta su višestruke. Drvo je prirodan material koji kada se unese i ugradi daje domu veliku dozu topline, uvek je u trendu, ekološki je čist material i može da se preradi u bezbroj oblika i boja. Takođe drvo je dobar toplotni i zvučni izolator koji „diše” i ako se dobro održava moze da traje decenijama i da krasi vaš dom.

Vrata možemo podeliti na više kategorija i to na ulazna vrata, unutrašnja ili sobna vrata, balkonska, sigurnosna, vatrozadrživa… Podela je svakako uslovljena samom namenom tih vrata a u zavisnosti od namene zavisi i koji će materijali biti upotrebljeni za izradu istih. Kvalitet materijala koji mogu biti upotrebljeni za izradu vrata je određen i posebnim standardima (D.E1.011:D.E1.012 itd). Materijali koju se upotrebljavaju takođe zavise od namene i izgleda vrata. Koriste se razne vrste drveta, ploča, furnira, lamelirano drvo, iverice…

Prednosti vrata izrađenih od materijala na bazi drveta su višestruke. Drvo je prirodan material koji kada se unese i ugradi daje domu veliku dozu topline, uvek je u trendu, ekološki je čist material i može da se preradi u bezbroj oblika i boja. Takođe drvo je dobar toplotni i zvučni izolator koji „diše” i ako se dobro održava moze da traje decenijama i da krasi vaš dom.

Drvena vrata u zgradamaUlazna vrata se prave od punog drveta a mogu se izrađivati i u kombinaciji sa drugim materijalima – npr. sa staklom). Drvo od kojeg se izrađuju elementi vrata mora biti zdravo i bez grešaka koje mogu bitno da umanje mehanička svojstva vrata. Kada govorimo o dozvoljenim greškama onda možemo reći da je to mala zakošenost žice, mali srasli čvorovi i sl. Materijal od kojeg se prave vrata pored toga što mora biti visokog kvaliteta mora biti i veštacki osušen na 8 % – 10 % vlage.

To je bitno zbog toga da prilikom eksploatacije ne bi došlo do usušivanja i pojavljivanja fugni i pukotina. Najčešće se za izradu koriste lišćari (hrast,bukva,jasen i trešnja) četinari (jela, smreka i bor) kao i egzote (mahagoni, meranti). U poslednje vreme se za izdradu ulaznih vrata koriste i razne vrste termo-tretiranog drveta (temperaturom od preko 185 C -190 C) koje ima svoje velike prednosti a o kojima ćemo više govoriti drugi put.

Kod ulaznih vrata štok i plot (krilo) su urađeni od masiva. Ova vrata mogu biti jednokrilna, jednoipokrilna i dvokrilna. Takođe mogu biti sa i bez nadsvetla. Površinska obrada se uglavnom radi sa vodenim lakovima u bar dva sloja sa obaveznim međubrušenjem. Takođe drvo pre lakiranja možemo bajcovati i tonirati po želji investitora i prilagoditi boji enterijera. Sva vrata moraju imati okov: tri šarke raznih vrsta (JUS M.K3.090) bar jednu usadnu bravu (M.K3.030), jedan par kvaka (M.K3.050) i prihvatnik.

Unutrašnja vrata u zavisnosti od materijala koji se koriste pri izradi možemo podeliti na:

  • Vrata od folije
    Craft master
    MDF
    MDF i furnir
    Puno drvo

Ovog puta ćemo se ograničiti i nešto više reći o sobnim vratima urađenim u kombinaciji MDF i furnir. Gotova vrata se sastoje iz štoka (ragastol), plot (krilo), opšivne lajsne (pervajz) i okova. Štok može biti urađen na više načina a mi ćemo pojasniti samo jedan od njih .

Šema - drvena vrataPrvo se pravi ploča od elemenata masiva iz kojih su izbačene greške. Takvi elementi se dužinski (finger joint) i širinski spajaju i dobija se ploča od masiva. Drvo od koje se ploča izrađuje je prethodno osušeno na 8 % vlage da ne bi došlo do kriveljnja, utezanja, koritavosti i drugih greški. Najčešće vrste za izdradu tih ploča su lipa, jela i smreka. Ploče se zatim mašinski obrađuju i pripremaju za fazu u kojoj se na njih lepi MDF 4 mm obostrano. Posle toga se štok profiliše, falcuje, runduje i nakon čega se sa svim dobijenim krivinama furnira. Plot (krilo) se pravi tako što se na podkonstrukciju od masiva lipe, jele ili smreke lepi MDF 6 mm sa obe strane. Sa strane se stavljaju ojačanja za bravu koja su takođe od masiva a u sredinu kartonsko saće.

Tako dobijen plot se oblaže plemenitim furnirima od 0.6 mm. Nakon toga se vrši formatizovanje, bušenje, kantovanje… Pervajzi (opšivne lajsne) se rade od MDF 18 mm i MDF 8 mm koji se iskroje u lajsne nakon čega se lepe, zatim se profiliše i oplemenjuje furnirom. Tako dobijeni štelujući ili plivajući pervajzi se koriste da se „ispeglaju“ različite debljine zidova koji su čest slučaj na objektima. Površinska obrada se radi poliuretanskim i vodenim lakovima i bajcevima.

Tonovi su neograničeni a takođe se može raditi lakovima bez sjaja (mat) ili u određenim procentima sjaja (do 90 % – visoki sjaj). Svi navedeni materijali omogućavaju da se vrata po obliku, dizajnu, boji i sjaju potpuno uklopi u postojeći enterijer svakog stana, kuće ili poslovnog prostora.

Drvena vrata u stambenim objektimaKod ulaznih vrata štok i plot (krilo) su urađeni od masiva. Ova vrata mogu biti jednokrilna,jednoipokrilna i dvokrilna. Takođe mogu biti sa i bez nadsvetla. Površinska obrada se uglavnom radi sa vodenim lakovima u bar dva sloja sa obaveznim međubrušenjem. Takođe drvo pre lakiranja možemo bajcovati i tonirati po želji investitora i prilagoditi boji enterijera. Sva vrata moraju imati okov: tri šarke raznih vrsta (JUS M.K3.090) bar jednu usadnu bravu (M.K3.030), jedan par kvaka (M.K3.050) i prihvatnik

Mebl Comerc. Novi Sad
Perisic dipl.ing. Boban

Prethodni tekstStaklo u arhitekturi i građevinarstvu
Sledeći tekstRazvoj poslovanja kroz “contract”