Milica Zemunac iz kompanije Rollo Planet o subvencijama za zamenu stolarije

Prema navodima Ministarstva rudarstva i energetike, u junu očekujemo formiranje Uprave za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti koja će imati fond od 15 miliona eura namenjenih za povećanje energetske efikasnosti. Ključni kriterijum za odobravanje subvencija će biti energetski pasoš, tj. sertifikat u kojem će stajati kolika je energetska efikasnost objekta.

Kako je nedavno najavila Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, konkurs za građane koji žele da uz subvenciju države zamene stolariju u svojim domovima biće raspisan sredinom juna.

O ovoj važnoj temi razgovarali smo i sa Milicom Zemunac koja je  menadžer prodaje u kompaniji Rollo Planet.

Kako komentarišete najavu iz Uprave za energetsku efikasnost koja se odnosi na zamenu stolarije i podršku građanima za povećanje energetske efikasnosti od 50% ukupnog iznosa?

Izuzetno nas raduje inicijativa o povećanju svesti o značaju energetske efikasnosti, kao i činjenica da je država spremna da da dodatni podsticaj građanima kako bi se gore navedena inicijativa dovela do realizacije. Već sada se u praksi oseća veliko interesovanje povodom ove najave, što znači da će odziv biti verovatno prilično veliki. Ostaje nam da sačekamo donošenje svih regulativa vezanih za najavljenu subvenciju, kako bismo imali jasniju sliku o preduslovima i proceduri za dobijanje subvencije.

PVC stolarija
Foto: Rollo Planet / PVC stolarija

Navodi se primer od 1500 eura za zamenu stolarije u stanu od 60 kvadratnih metara. Koliko je realan ovaj iznos?

Ukoliko se vodimo prosečnim stanom od 60 kvadratnih metara, ovaj iznos je realan za stolariju koja ispunjava minimum zahteva za energetsku efikasnost. Ista ta stolarija može da košta i duplo više ukoliko se radi o visoko energetski efikasnoj stolariji, maksimalno kvalitetnim staklima, okovima, itd. Dakle kada pričamo o prosečnim vrednostima, one su realno procenjene, ali svakako taj iznos varira u zavisnosti od odabranih karakteristika stolarije od strane građana.

Šta je vaša preporuka građanima i čitaocima našeg časopisa i portala www.prozorivrata.com?

Naša iskrena preporuka je da se blagovremeno raspitaju o ponudi na tržištu i da uzmu predračune za stolariju koju imaju u planu da menjaju. S obzirom da je interesovanje veliko, verujemo da će i rokovi isporuke proizvođača biti nešto duži nego inače usled velike potražnje, a blagovremenim informisanjem i donošenjem odluke o kupovini će značajno manje stresno doživeti čitavu proceduru.

rolloplanet logo

Rollo Planet

Beograd
PR ROLLO PLANET
Takovska 36, Beograd
Tel. +381 60 36 35 015

Novi Sad:
PR ROLLO PLANET
Futoška 63
Tel. +381 60 36 35 000
+381 60 36 35 011

PR ROLLO PLANET
Venizelisova 10
Tel. +381 60 36 35 605

https://www.rolloplanet.rs/
rolloplanet.bgd@gmail.com