Najinovativnija aplikacija krovnih prozora

Dizajniran od strane poznato arhitekte Renzo-a Piano-a, prva faza muzeja umetnosi u los Anđelesu je ugledala svetlost dana 2008. godine. Projektovani i proizvedeni svetlarnici za „Los Angeles County Museum of Art“ (LACMA), sastoje se iz tri strukturna dela i površine od 72.000m². Samo staklo se sastoji od izolacionog stakla, toplotno ojačano laminiranim staklom sa PVB međuslojem.

Unutrašnjost Los Angele County Museum of Art
Slika 2 – Unutrašnjost Los Angele County Museum of Art

Svetlarnik je dizajniran sa minimalnim vizuelnom strukturom i impresivnim izgledom koji podseća na stakleni plafon. Sistem svetlarnika je sistem sa zateznim šipkama. Kao sam rezultat dobijen je veoma čist i prostrani ambijent, više nalik staklenoj ćeliji nego svetlarniku.

Sistem svetlarnika
Slika 3 – Sistem svetlarnika

Zastakljivanje svetlarnika

Po rečima Kertis Groeschel, menadžera projekta, zastakljivanje svetlarnika je najveći izazov. Nije bilo moguće da se sastavi deo okvira, a zatim izravna, kao što se to obično radi, jer je sve moralo da visi iz čelične konstrukcije. Staklo ima veoma slabu toleranciju prema komponenti okvira svetlarnika. Usled nepristupačnosti svetlarnika, koji je bio smešten iza zida i ispod čelične konstrukcije, zahtevalo se vrlo pažljivo manevrisanje sa staklom.

Izložbena postavka
Slika 4 – Izložbena postavka

Veze spojeva moraju da budu jedinstvene, jer je običan sistem svetlarnika morao da ispuni određene kriterijume na tim tačkama, kao i posebne uslove oko perimetra. Među njima su: vezanost za vertikalne šipke, stezanje u unutrašnjosti sa kablom skrivenim u nosače svetlarnika itd. Sistem je takođe morao da kanališe vlagu oko spojeva i pri tom prikrije sve komponente unutar.

Postavka u muzeju
Slika 5 – Postavka u muzeju

Završni premazi korišćeni za svetlarnike su vodootporni i nepromočivi.

„Los Angeles County Museum Of Art“ je najveći muzej u Zapadnoj Americi, vodeći na polju umetnosti, nudi posetiocima jedinstveni pogled kao postavci, u zavisnosti od vremena napolju, stiče se svaki put drugačiji vizuelni doživljaj posmatranja.