Drvena stolarija Kada zameniti stolariju

Kada zameniti stolariju

Kada promeniti stolariju?

#IZMOGISKUSTVA
Renoviranje

Poslednjih godina shvatila sam da proleće više nije moje omiljeno godišnje doba. Nisu u pitanju samo klimatske promene i temperaturna kolebanja. Glavni krivac su besomučna renoviranja stanova u bližem i daljem komšiluku. Ne preterujem. Kod nas u ulazu malo malo neko se seli, neko doseljava, neko renovira. Sve u svemu, buka. Cvrkut ptica i zvuk hiltija redovna su prolećna kompozicija u našem kraju. Kako mi živimo u tzv. staroj gradnji, kako ko se useli tako prvo menja prozore. Lupanje do besvesti. Jedina olakšavajuća okolnost je što sam proces zamene traje kratko.

Jednom prilikom sedeći sa komšijama i međusobno žaleći se na buku u zgradi, povela se tema da li prozori baš moraju da se menjaju prilikom useljenja u stan ili je to jednostavno postalo trend. Složili smo se da ima i jednog i drugog. Međutim polemika se povela oko toga da li je neophodno biti stručan pa zaključiti da li je stolarija za zamenu ili ne.

* Nezgodno je ako se uselite u stan i u najnezgodnijem momenu, obično zimi shvatite da stolarija nije baš u najboljem stanju. E, to je onda već problem, koji je možda trebalo rešiti na startu poznatijem kao useljenje. *

Da ne bismo došli u sličnu situaciju, suprug i ja smo studiozno počeli da zagledamo našu stolariju. Naravno to je podrazumevalo i ono čukanje i drmusanje okvira prozora, proveravanje mehanizma iliti okova. Manje više, ako zanemarimo sam izgled, koji je pokazivao zub vremena, naša stolarija je bila odlična. Obavljala je funkciju i mi smo bili zadovoljni.

Međutim, kako bi doskočili situaciji, ali i prikupili sredstva, počeli smo da se raspitujemo koji su to simptomi, koji ukazuju na kraj stolarije.

Promene kao UPOZORENJE

ZAMAGLJIVANJE STAKLA

* Do pojave zamagljivanja sa unutrašnje strane stakla dolazi kada  je temperatura na toj strani niža od tačke rose. *

Do te pojave može doći korišćenjem i jednostrukih i dvostrukih stakala. Najmanja pojava magle, odnosno kondenza je kod stakala sa nisko emisionim prevlakama. Na taj način se povećava temperatura sa unutrašnje strane stakla i kondenzacija je svedena na minimum. Do pojave zamagljenja na staklu može doći usled unutrašnjih izvora vlage ka što su kuvanje, sušenje veša, peglanje i veći broj saksija sa cvećem u prostoriji.

Staklo na PVC prozorima
Staklo na PVC prozorima

Iako se vlaga javlja i kod novih prozora i obično se vezuje za PVC-U stolariju, ona je ipak drugog karaktera. Tačnije, vlaga tada nastaje kao rezultat velike izolacije unutrašnjih prostorija ili dobrog dihtovanja stolarije, ali i nedovoljne ventilacije. Međutim, kada je stara stolarija u pitanju, pojava vlage je siguran znak da stolarija gubi svoju funkciju. Alarm može da se upali.

TEŠKO ZATVARANJE I OTVARANJE

Okovi su jedni od najbitnijih delova stolarije. Zahvaljujući njima prozori i vrata pružaju toplotnu, zvučnu i sigurnosnu zaštitu. Ukoliko dođe do težeg otvaranja ili zatvaranja, znači da negde problem postoji. Da li su u pitanju krila prozora ili vrata ili sami mehanizmi, nije toliko bitno, koliko sama činjenica da vam stolarija ne može pružiti nekadašnju zaštitu. Istina, možda su problemi rešivi, ali ih je neophodno što pre uočiti i rešiti, kako ne bi došlo do drugih problema.

* Mada, čim dođe do problema sa okovima, koji su u principu veoma jaki delovi, treba u nekoj bliskoj budućnosti planirati novu stolariju. *

PVC stolarija
PVC stolarija

VLAGA NA ZIDU

Ovo je siguran znak da su problemi na pomolu kada je stolarija u pitanju. Ukoliko se vlaga pojavljuje nakon većih ili manjih kiša, govori da je voda našla put iz spoljašnje sredine u prostoriju. Drugim rečima, ragastoi popuštaju i voda nesmetano ulazi. Vremenom problem će biti sve veći.

Ne samo estetskog karaktera, vlaga na zidu može biti i veliki zdravstveni problem. Ukoliko je vlaga duže vreme zastupljena u prostoru, memla i neprijatan miris loše utiču na zdravlje i mogu biti uzrok alergijskih reakcija i drugih ozbiljnijih zdravstvenih problema.

* Do pojave vlage na zidu može doći i zbog loše izolacije zidova, što uzrokuje značajan pad temperature sa unutrašnje strane, kao i na mestu toplotnih mostova. *

Drvena stolarija
Drvena stolarija

PROMAJA

Ako osetite da piri i duva na sve strane, ne čekajte zimu. Stolarija više ne pruža apsolutno nikakvu zaštitu i umesto koristi imaćete samo veći trošak. Veći računi za grejanje i hlađenje biće vam više nego dovoljni dokaz da imate problem. Ulaganje u novu stolariju predstavljaće zapravo štednju, u odnosu na trenutnu situaciju.

ESTETIKA NIJE JAČA STRANA

Prozori i vrata su bitan deo stambenog objekta, kako funkcionalnog dela tako i prostornog. A, kada nešto zauzima dovoljno prostora, vidno je i privlači dosta pažnje. Nije baš pohvalno i prijatno kada gledate u prozore i vrata na kojima vidite tragove predhodnih generacija. I pored redovnog održavanja, stolarija, posebno drvena, puca, ljušti se, truli i na žalost svih ljubitelja drveta, ne može da se sanira. Ako vam je lakše, dotrajala drvena stolarija, zapravo više i nema onu toplinu i lepotu koje drvo pruža. Zapravo predstavlja ružnu sliku koju je nužno što pre promeniti, a i lakše preboleti.

KADA JE STANJE ALARMANTNO

Nije redak slučaj da ljudi rešavaju problem, zapravo kada su duboko u istom. Narodski poznatije kao „dogorelo“, „nema dalje“ ili „zaglibili“. E, simptomi koji vam govore da ste baš sada u toj situaciji i da sada i odmah morate rešiti problem su kada:

  • Pritiskom prsta na ram stvaraju se udubljenja. Znači da je ram potpuno truo i predstavlja pravo leglo zaraze.
  • Kada na prozorima ili vratima imate ispupčenja, poznatija kao „klobučenja“, znači da toj stolariji ni jedan stolar neće pomoći.
  • Ukoliko ne možete da spavate od buke koja dolazi iz spoljašnjeg prostora i kada čujete svaki šum, vaša stolarija ne radi za vas.
  • Kada dobijete ogroman račun za električnu energiju ili podvučete crtu o potrošnji, ukoliko koristite neki drugi energent, a da se pri tom niste ljudski ni ogrejali ili rashladili, najbolja su stimulacija za promene.

PRATITE SITUACIJU

Da vam budem iskrena, mi smo trenutno u toj nekoj fazi. Ovde nekako i imamo odgovor na pitanje sa početka priče – koliko biti stručan da bi prepoznao problem. Neka velika mudrost nije potrebna, ali zato ukoliko, ne postoje gore navedni problemi, bilo bi dobro:

  •  povremeno proveriti i dobro zagledati okvir i krila prozora, da nema nekih i najsitnijih znakova oštećenja od insekata, vode ili naprsnuća;
  •  posebnu pažnju posvetiti proveravanju spoljašnje strane prozora, posebno donjeg dela okvira, koji je najviše izložen dejstvu kiša, snega, sunca, uočiti da li su prozorska stakla dobro fiksirana u ram i da li ima dovoljno gita oko njega.

ZAMENA KAO REŠENJE

Ukoliko imate stare prozore čija je dotrajalost vidna, potrudite se što pre da rešite problem, S druge strane, ukoliko vaša stolarija još uvek fensera, ipak počnite da razmišljate o njenoj zameni. Zašto? Vremenom postojeća stolarija će svakim danom biti sve starija. Od babe nećete moći napraviti devojku. Polako će početi da se pojavljuju simptomi o njenom propadanju i sve većoj neekonomičnosti.

Zamena stolarije
Zamena stolarije

* Naime, iskustvo je pokazalo da se najveći deo energije gubi preko prozora i može da dostigne vrednost čak 70%. Dva su vida razmene toplote unutrašnjeg vazduha sa spoljašnjim putem prozora, kondukcijom i infiltracijom vazduha. *

E, sada zamislite koliko toplotne energije, a sa njom i novca izgubite za zagrevanje ili hlađenje prostorije u kojoj boravite, preko vaših starih prozora. Mogu oni biti u odličnom stanju i možete biti emotivno vezani za njih, ali situaciju treba malo šire posmatrati.
Svedoci smo svakodnevnih klimatskih promena, koje nas pogađaju i fiziološki i emotivno i finansijski. Da li mislite da će prozor ugrađen u vašu zgradu sedamdesetih ili osamdesetih godina prošlog veka, moći pružiti adekvatnu toplotnu i zvučnu izolaciju u odnosu na dvostruko ili trostruko termičko staklo? Male su šanse. A sa njom i mala ušteda energije i troškova.

Tipičan primer svega toga jeste i pravilo koje nameće Evropska unija, koja kaže da sve članice moraju voditi računa o uštedi energije, održivom razvoju i zaštiti prirode na globalnom nivou. To znači, da svaki objekat mora imati dobru stolariju, koja će omogućiti manju potrošnju i eksploataciju energenata (seča šuma, eksploatacija nafte, potrošnja električne energije), što će uticati na veću održivost, ekološku ravnotežu i naravno veći finansijski i emotivni komfor stanovništva.

Dobro zvuči, zar ne? A i nameće zaključak da jedan od uslova ulaska u EU jeste i nova moderna stolarija. E, sada, ako je vaša stolarija dobra, vi procenite kada ćemo se mi pridružiti pomenutoj skupini država i do kada vi imate fore za zamenu.

* Bilo kako bilo, vodite računa o svojoj stolariji jer ista posredno ili neposredno utiče na kvalitet i udobnost svakodnevnog života. *

Informišite se na vreme, pratite situaciju i ne dajte se iznenaditi. Danas na tržištu postoje savrmena PVC-U i aluminijum rešenja koja višestruko poboljšavaju uslove života na duge staze i veoma su lepa.

A finansijski momenat? Pa, znate kako kaže naš narod „Ko ne plati na drumu, platiće na ćupriji.“ Valjda vam je već do sada postalo jasno da platiti moramo, pa hajde da onda to uradimo sa što manje boli.

Podsećanja radi, iako se većina nas ježi na kredite jer većina ih i ima, činjenica je da znaju biti od koristi. Pa tako postoje krediti tzv. energetske efikasnosti, koji su isključivo namenjeni za kupovinu i obnovu stolarije. Zato, nakon ovog teksta, onako uz kaficu, proguglajte malo i pretražite ponude banaka. A kada ih nađete, ostavite malo da se skrčkaju i slegnu, taman toliko da napravite finansijsku konstrukciju.

Mi se evo ovih dana, spremamo se da započnemo put plaćanja i uživamo u novoj PVC-U stolariji boje drveta. Pristali smo na promenu vrste materijala, ali ne i boju. Sigurna sam da ćemo uživati, što i vama želimo.

Autor teksta: Snežana Trtica Graovac, novinar

Prethodni tekstBeogradski sajam – Nova energija za novo vreme
Sledeći tekstVažnost KVALITETNOG SISTEMA osenčenja za savremeni dom