Istraživanje budućnosti: prozori i vrata

Kao savremeno društvo, više nego ikad ranije imamo uvid o tome šta se dešava na globalnoj sceni u smislu izgrađenih okruženja i sa tim uvidom imamo veći pristup tehnologiji i razvoju materijala.

Ovi faktori takođe utiču na percepciju i očekivanja ljudi za različite proizvode. Na primer, pre desetak godina – jednostruko zastakljivanje se radilo u preko 90 odsto svih novogradnji, sada dvostruko zastakljivanje zauzima preko 90 odsto, a u nekim regionima i trostruko zastakljivanje postaje sve učestalije.

Kako postajemo svesniji na temu energetske efikasnosti i ušede toplote, privlačnost termički efikasne stolarije počinje da utiče na donošenje odluka, posebno u hladnijim regionima gde je neophodna stolarija sa niskim koeficijentom toplote i najboljim ostakljenjem. Ovakva stolarija sadrži staklo napunjeno argonom i staklom niske emisije. Primena ovakvih proizvoda će se vremenom dodatno razvijati, a kako potrošačka svest i očekivanja rastu, dalje će se proširiti do tačke u kojoj potencijalno postaje nova norma i standard.

Veliki prozori
Veliki prozori uokviruju prelepe poglede i omogućavaju im da postanu „žarište“ enterijera

Srednja gustina naseljenosti u urbanim sredinama takođe utiče na dizajn prozora. Kako su kuće građene bliže jedna drugoj, sve je veća pažnja posvećena izboru stolarije i stakla u smislu zaštite od buke.

U isto vreme će se povećati zahtevi za performansama jer se grade sve više zgrade. Stolarija će verovatno biti većih dimenzija, jer će jedinice od poda do plafona postati norma koja dopušta maksimalno osvjetljenje, na primer, na balkonskoj strani stana kada uzmete u obzir da su zidovi sa dve strane najverovatnije bez prozora.

Zdravlje i bezbednost će, takođe, biti faktori koji utiču, kao što smo već videli sa novim izmenama propisa. Dakle, prozori koji su sigurniji za instaliranje imaće veću primenu.

U igri su i drugi faktori, od automatizacije do sastavljanja van lokacije, koja će promeniti način na koji posmatramo dizajn prozora.

Svake godine se pokreće sve više pogona za montažne i prizvodne radove. Sa brojnim faktorima koji su trenutno prisutni kao što su; manjak kvalifikovane radne snage, zdravlje i bezbednost, kao i nedostatak stambenog prostora – proizvodnja može da promeni način na koji gradimo, materijale koje koristimo, a to sve može da utiče i na prozore. Npr. prozori koji su idealni za model proizvodne linije, koji na lokaciju dolaze u kompletu sa svim dodatnim komponenata i lako se pričvršćuju na zid – možda će biti odgovor.

Pametne kuće - tablet uređaj za upravljanje
Pametne kuće – tablet uređaj za upravljanje

A što se tiče automatizacije, ovo će zasigurno igrati mnogo veću ulogu u dizajnu prozora. Već smo videli digitalne uređaje i povezivanje koji igraju glavnu ulogu u načinu na koji radimo i živimo i objekte koji omogućavaju automatizaciju celog doma.

Ovakva automatizacija može jednog dana otvoriti i zatvoriti prozore za ventilaciju, otvoriti i zatvoriti vrata radi sigurnosti, a u stvari, jednog dana, prozori kuće mogu početi da igraju veću ulogu u načinu na koji živimo – više nego bilo koja druga komponenta doma.