Arhitektonski akcenat na vratima – klizna ambar vrata!

Da li ste se ikad pitali kako bi izgledao život u stilu ambara? Možete pokušati osetiti takav način života malom adaptacijom dodavajući nekoliko kliznih ambar na Vaš trenutni prostor i kuću. Prvobitna klizna ambar vrata su napravljena od originalne varijante pravih. Neka su i dan danas u tom stilu. Međutim, mnogo češće su napravljena od drveta i stakla. Ona klize uz zid tako da ostavljaju vrlo malo prostora između kada su otvorena. To je velika prednost.

Osim toga, ova vrata možete naći bilo kog stila, u zavisnosti od izgleda same prostorije. Drvena klizna ambar vrata se obično kombinuju sa gvozdenim elementima ili od crnih metala. Staklena klizna ambar vrata, s druge strane, dobro se uparuju sa hromiranim ili nerđajućim elementima. Ona su jednostavno varijanta “Uradi sam” vrata, sklop od prethodno izgrađenih delova.

Klizna ambar vrata
Slika 2 – Klizna ambar vrata

Industrijska ambar vrata

Sa većom upotrebom tehničkih inovacija i novih materijala, došlo je do proizvodnje industrijskih kliznih ambar vrata. Ova vrata imaju ogromnu staklenu ploču koja propušta prirodnu svetlost u sobu, čak i nakon zatvaranja.

Dvostruka klizna ambar vrata

Najprimenljiviji slučaj ugradnje dvostrukih vrata jeste sa mat staklom. Zar nije interesantno kako različite boje dve sobe igraju play off iza matiranog stakla? Same boje su prigušene i vrlo prijatne za oko.

Dvostruka klizna ambar vrata
Slika 3 – Dvostruka klizna ambar vrata

Bojena drvena ambar vrata

Bojeno drvo uvek daje ruralni izgled ambijentu u kojem se nalazi. Velika prednost je što se može oslikavati po želji. A ako ti je uznemirena boja pogled – ide dug put do sakriti ogrebotine i zarezi.

Obojena klizna ambar vrata
Slika 4 – Obojena klizna ambar vrata

Ono što je sigurno jeste da sa kliznim ambar vratima oživljavamo neka davno prošla vremena. Evociramo uspomene porodice na okupu, topline i zajedničkog rada i stvaranja. Ova vrata su kao večni “spomenik” prošlog vremena.