Tehnomarket VENT – Primena savremenih ventilisanih fasada u modernoj arhitekturi

Venitilirana fasada je finalni konstruktivni sloj objekta koji se sastoji od podkonstrukcije i ventilirane spoljne obloge od odgovarajućeg materijala – Alubond aluminijumskih kompozitnih panela, keramike, kamena, fibro-cement panela, stakla i ostalih panela namenjenih za oblaganje fasada.

Ovim načinom završnog oblaganja objekata se efektivno formira dvoslojni zid sa ventiliranim međuprostorom koji spoljnom sloju omogućava da “diše”, poput kože, i na taj način efikasno odvoji unutrašniji, izolovani zid od direktnog delovanja sunca, vetra i atmosferalija. Pri tom, noseća struktura objekta i izolacija uvek ostaju suve i optimalno zaštićene usled konstantnog strujanja vazduha, čak i u slučaju incidentnog prodora vode.

Prednosti i karakteristike ventilisanih fasadnih sistema

Jedna od glavnih prednosti ventiliranih fasada je, pored vrhunske toplotne i zvučne izolacije, njihova velika fleksibilnost i prilagodljivost svakom tipu i vrsti objekta. Naime, modularni princip suve gradnje sa materijalima male težine i velike nosivosti omogućava postavljanje kako na nove objekte, tako i na već postojeće kojima je neophodna modernizacija koja istovremeno podiže energetsku efikasnost zgrade, istovremeno dajući potpuno novi izgled zahvaljujući brojnim vrstama fasadnih obloga.

Veliki izbor panela i raspoloživih materijala

Veliki izbor panela i raspoloživih materijala promovisao je primenu ovog tipa fasada i na privatnim, rezidencijalnim objektima što ranije nije bio slučaj.

Jedna od glavnih prednosti ventiliranih fasada je, pored vrhunske toplotne i zvučne izo- lacije, njihova velika fleksibilnost i prilagodljivost svakom tipu i vrsti objekta. Naime, modularni princip suve gradnje sa materijalima male težine i velike nosivosti omogućava postavljanje kako na nove objekte, tako i na već postojeće kojima je neophodna modernizacija koja istovremeno podiže energetsku efikasnost zgrade, istovremeno dajući potpuno novi izgled zahvaljujući brojnim vrstama fasadnih obloga.

Ventilirana fasada sastoji se od noseće metalne podkonstrukcije, odgovarajuće toplotne izolacije i fasadnih panela

Ventilirana fasada sastoji se od noseće metalne podkonstrukcije, odgovarajuće toplotne izolacije kako bi se ostvarile željene termičke performanse kompletnog objekta i fasadnih panela kao spoljnog, zatvarajućeg sloja.

Svi elementi sistema imaju predefinisani raspored i ulogu u ovakvom fasadnom sklopu. Princip na kom su razvijene ventilirane fasade naziva se efekat dimnjaka – pojava povezana sa podizanjem toplog vazduha koji je lakši od hladnog.

Osnovni tipovi

Kompanija Tehnomarket, kao jedan od vodećih proizvođača sistema aluminijumskih podkonstrukcija na tržištu nudi tri osnovne grupe koje pokrivaju praktično sve vrste ventiliranih fasada i fasadnih obloga, kao i metode fiksiranja istih.

Tehnomarket VENT je serija aluminijumskih podkonstrukcija namenjenih aluminijumskim kompozitnim panelima (poput Alubond USA), punih aluminijumskih limova poput Euramax linija proizvoda. U sklopu VENT sistema podkonstrukcije razlikujemo više različitih sistema kačenja panela koji omogućuju optimalno prilagođavanje svakom pojedinačnom projektu i nude veliku slobodu arhitektama i projektantima. Tehnomarket VENT je univerzalno rešenje za konstruisanje savremenih ventilisanih fasada i nudi mogućnost ugradnje svih tipova.

Tehnomarket TMTP je univerzalan sistem aluminijumskih podkonstrukcija

Tehnomarket TMTP je univerzalan sistem aluminijumskih podkonstrukcija namenjen prvenstveno za objekte gde se zahteva značajno odmicanje teških fasadnih ploča u odnosu na noseći zid (moguće je postaviti spoljni sloj fasade čak 600 mm od nosećeg zida). Sistem takođe nudi podešavanje pojedinačnih ploča po dubini i time daje dodatnu dozu slobode prilikom dizajniranja i projektovanja objekata.

Pored standardnih opcija, postoji i mogućnost nevidljive mehaničke veze panela i podkonstrukcije, kao i lepljenja savremenim fasadnim lepkovima visokih performansi.

Pored standardnih opcija, postoji i mogućnost nevidljive mehaničke veze panela i podkonstrukcije

Ventiliasane fasade – optimalano rešenje

Ventilisane fasade se svojim performansama, lakoćom montaže i modernim dizajnom nameću kao optimalno rešenje za sve savremene objekte od kojih se očekuje da zadovolje aktuelne svetske tehničke, estetske, ekonomske, kao i zahteve koje postavljaju sve oštriji propisi iz domena energetske efikasnosti.

Pored svega, nude izuzetnu fleksibilnost prilikom modernizacije i renoviranja postojećih objekata i izuzetno širok izbor raspoloživih fasadnih panela za finalno oblaganje.

Uz sve navedene prednosti, nema sumnje da ventilirani fasadni sistemi predstavljaju budućnost, kako komercijalne tako i rezidencijalne gradnje.

www.tehnomarket.com

Tehnomarket d.o.o
A. Skadarska 73, 26000 Pančevo, Srbija
T. +381 13 307 700
F. +381 13 307 799

Prodaja profila
A. Jabučki put 221, 26000 Pančevo, Srbija
T. +381 13 334 507
F. +381 13 377 564

Prodaja Larson panela
A. Skadarska 73, 26000 Pančevo, Srbija
T. +381 13 307 700
F. +381 13 307 799

E. panel@tehnomarket.com
W. www.tehnomarket.com

Prethodni tekstWinBlock – nova forma PVC prozora
Sledeći tekstZašto zameniti starije prozore inovativnijim?
Od samog početka specijalizovali smo se za proizvodnju aluminijumskih prozora, vrata i fasada, sa težnjom ka vrhunskom kvalitetu proizvoda i profesionalnom tehničkom podrškom za sve klijente. Danas, nakon gotovo 30 godina, Tehnomarket je prvi izbor klijenata koji zahtevaju aluminijumske profile najvišeg kvaliteta i vrhunsku uslugu. Na jednom mestu nudimo potpuno zaokružen proces proizvodnje, od dizajna i projektovanja, preko ekstruzije profila, plastifikacije, CNC obrade pa do fabrikacije gotovih elemenata.