Foto fasada

Neobične mogućnosti dizajna spoljne fasade su enormno porasle u poslednjih nekoliko godina… Jedna od tih mogućnosti zove se foto beton.

Kontrasti i boje koje treba da postigne foto beton se zasnivaju na procesima postavke betona. Fabrino je proces dorade fotografija, sa kojima se bilo koja vrsta slike može primeniti na beton, bez ikakvog ograničenja. Fotografija se proširuje do određenog formata i prenosi na betonsku ploču proizvedenu nizom koraka prerade. U tom procesu, proizvođač savetuje izbor granulacije koji će biti upotrebljen za krajnu sliku bogatu kontrastima.

Fotobeton
Slika 2 – Fotobeton

Rezultat je vidljiv i sjajan, nezavisno od uslova osvetljenja i uglova. Željeni motiv  ili fotografija se štampa na foliju koja se postavlja u kalup i preko kojeg se izliva beton. Završnom impregnacijom, slika u betonu se štiti od prljavštine i oštećenja.

Ukoliko se ugao posmatrača ili učestalost izvora svetlosti promeni, betonka foto ploča će neprekidno obezbediti nove impresije zahvaljujući svojim sitnim reljefnim udubljenjima.

Metode postavljanja fotografije

Postoje dve metode postavljanja fotografije na betonsku ploču. Površina koja se postavlja se nanosi na vć pomenutu plastičnu foliju, postavlja u kalup a zatim se izliva  beton. Kada se oplata ukloni, matrice betona se isperu, i ostaje slika koja postaje vidljiva. Drugi način je da se fotografija skenira i konvertuje u sive tonove. Sekač lajsni seče sliku na panelu, koji se koristi za pravljenje plastičnih modli. Podignuta površina betona reprodukuje originalnu sliku kroz efekat svetlosti i senke.

Detalj foto betona
Slika 3 – Detalj foto betona

Primena foto fasada

Pored fasada, zidni elementi i zastori u bašti mogu takođe biti popularne oblasti primene.

Izgled foto fasade
Slika 4 – Izgled foto fasade

Prefabrikovane komponente sa foto betonskim površinama mogu izgledati jedinstveno i odlično su rešenje da vaše najomijenije fotografije sačuvate ili da istaknete logo svoje firme na fasadi neke zgrade.