DIAMUT alati za obradu stakla – Važan, a zanemaren aspekt proizvodnje

Iako je jasno da je staklo veoma osetljiv materijal koji zahteva specijalizovane mašine i alate za obradu, malo pažnje se pridaje analizi uloge samih alata. Stoga pokrećemo temu: DIAMUT alati za obradu stakla.

Najviše se razmišlja o mašinama, što je razumljivo, jer one spadaju u osnovna sredstva za rad čiji je odabir ključan za uspeh svakog proizvodnog preduzeća.

Međutim, kvalitet i stanje alata znatno utiču ne samo na kvalitet finalnog proizvoda već i na neometan rad mašine i njen životni vek. To je tema o kojoj se ne piše mnogo jer interesuje samo uzak krug profesionalaca iz sektora obrade stakla.

DIAMUT je deo italijanske kompanije BIESSE GROUP, specijalizovan za proizvodnju alata za obradu stakla. Danas DIAMUT raspolaže sa 8 filijala širom sveta, 70 maloprodajnih objekata i 15 agenata koji čine snagu ove kompanije koja projektuje ne samo alate, već i kompletna proizvodna rešenja. Alati koje ESTE TEAM d.o.o. i DIAMUT plasiraju i koje koriste vodeće staklarske kompanije u našem regionu izrađuju se u fabrici u Lugu (RA), Italija.

DIAMUT burgije za obradu stakla
DIAMUT burgije za obradu stakla / foto: Este Team d.o.o.

DIAMUT proizvodi sledeće alate za obradu stakla:

  • Burgije i alate za frezenkovanje
  • Freze za rezanje i freze za profilisanje
  • Periferne alate za brušenje
  • Tanjiraste alate za brušenje
  • Alate za graviranje i pisanje na staklu
  • Alate za tanka stakla
DIAMUT freze za obradu stakla
DIAMUT freze za obradu stakla / foto: Este Team d.o.o.

Zašto su važni alati za obradu stakla?

Važan savet, pored upotrebe kvalitetnih alata renomiranih proizvođača je i strogo poštovanje preporuka proizvođača, pogotovo kada je brušenje ivica u pitanju, gde postoje kompleti od 3 dijamanta i 1 polira za svaku debljinu i oblik profila. U praksi se često preskače određena granulacija alata i završava posao sa manje prolaza i manje inicijalnog troška za nabavka alata, zanemarujući činjenicu da se u tom slučaju mašina više napreže i sami alati se više troše. To se može uporediti sa čovekom koji penjući se uz stepenice preskače po dve, i pri tome se, logično, više umori i optereti nego ako ide stepenik po stepenik.

DIAMUT Helix alati za obradu stakla
DIAMUT Helix alati za obradu stakla / foto: Este Team d.o.o.

DIAMUT konstantno radi na razvoju novih tipova alata, legura od kojih se izrađuju, kao i na novim aplikacijama postojeće tehnologije. HELIX je inovativni alat koji su patentirali stručnjaci DIAMUT-a za CNC obradne centre proizvođača INTERMAC i služi za obradu stakla debljine do 19 mm kojim se mogu obrađivati otvori različitih prečnika sa tolerancijom +/- 0,05mm. Upravljanje ovim alatom se vrši pomoću specijalnog softvera koji garantuje izradu savršeno frezenkovanih otvora u staklu pomoću samo jednog alata.

Pored toga, DIAMUT je jedini proizvođač alata na svetu koji može ponuditi set alata za kuhinjske površine od stakla sa nagibom za odvod vode. Sve to ne bi bilo moguće bez saradnje sa kompanijom INTERMAC, čiji obradni centri iz serije Master koriste tečni cerium za vrhunsko poliranje, kao i inovativni ICam 3D upravljački softver, dajući maksimalnu preciznost i kvalitet finalne obrade. To je još jedan odličan primer sinergije između alata, mašine i veštačke inteligencije.

Zatim, tu su i specijalni sferni alati za graviranje stakla za primenu na „finger touch“ uređajima, za komande u liftovoma, beloj tehnici, itd. Činjenica je da i oni zahtevaju specijalni softver i to samo na INTERMAC mašinama.

DIAMUT periferni alati za obradu stakla
DIAMUT periferni alati za obradu stakla

Alati za specijalne namene, za tanka stakla od 0,4 do 1,5 mm, za LCD (Liquid Cristal Display), FPD (Flat Panel Display) kao i za aeronautičke aplikacije su noviji proizvodi kompanije DIAMUT.

Nove alate za obradu laminiranog stakla karakteriše bolje hlađenje i duže trajanje. Laminirano staklo je postalo jedan od najtraženijih materijala u oblasti građevinarstva, za izradu pregradnih stakala, parapeta, tuš kabina, podnih obloga, stepenica i građevinske stolarije.

DIAMUT alati za obradu stakla
DIAMUT alati za obradu stakla / foto: Este Team d.o.o.
CHEVRON periferni alat za brušenje
CHEVRON periferni alat za brušenje / foto: Este Team d.o.o.

Zahvaljujući inovativnom obliku perifernih alata tipa CHEVRON za brušenje ovih stakala, voda se usmerava ka centralnom delu alata i pospešuje njegovo hlađenje, čime se poboljšavaju performanse i postižu bolji rezultati.

Novi profil sa segmentima u obliku strelice projektovan je da optimizira uklanjanje plastične folije sa laminiranog stakla i da garantuje rezultate koje nije bilo moguće postići korišćenjem tradicionalnih alata.

Autor članka: Marija Stojanović, dipl. inženjer mašinstva

www.esteteam.net

ESTE TEAM d.o.o.
Džona Kenedija 20
11070 Novi Beograd, Srbija
T. +381 11 2601 774
T. +381 11 3196 764
M. +381 63 340 396
E. office@esteteam.net
W. www.esteteam.net