Šta su aku alati i gde se mogu kupiti?

Naziv aku alata predstavlja skraćenicu od akumulatorski i odnosi se na onaj alat koji za svoj rad kao izvor energije koristi baterije. Ovaj princip rada i konstrukcije svrstava ih u red najznačajnijih kada je reč o ručnom alatu zbog svoje široke praktične upotrebe ali i lepeze proizvoda koje čine njihovu ponudu.

Danas svaka radionica jednog prosečnog domaćinstva sadrži bar jedan od proizvoda iz aku kategorije, dok oni sa druge strane predstavljaju sastavni deo opreme svakog profesionalnog majstora različite struke.

Šta su i gde se koriste?

Karakteristike pojedinačnih aku alata pokrivaju čitav spektar aplikacija odnosno poslova za koje se mogu koristiti u praktičnoj primeni. Veoma su funkcionalni, kvalitetni i korisni.

Ono što se ističe kao njihova glavna zajednička karakteristika jeste činjenica da za svoj rad ne zahtevaju upotrebu električne energije, kablove i utičnice. Dakle nije im za rad potrebno napajanje strujom, već svoju energiju crpe isključivo iz baterija koje se u njima nalaze. Ovo je važno, posebno za one poslove koji se obavljaju na mestima gde nije dostupna električna energija ili je manje dostupna.

Dakle, aku alati za svoj radi koriste punjive baterije koje predstavljaju svojevrsno skladište energije iz kojeg se napajaju za svoj rad, i koje zahtevaju povremenu dopunu.

Alati dizajnirani na ovaj način mogu se koristi za razne poslove i aplikacije poput bušenja, glodanja, šrafljenja i tome slično. Zbog jednostavne i lake upotrebe mogu ih koristiti i laici uz malo vežbe i edukovanja.

Gde se mogu kupiti?

Aku alate proizvode razne firme širom sveta, odnosno proizvođači čije proizvode možete naći u lokalnim radnjama koje se bavi ovom vrstom prodaje, ili online putem internet prodavnica. S obzirom da prestavljaju sjajnog saveznika u obavljanju raznih majstorskih poslova ponuda je široka i možete lako doći do željenih stvari.

Treba obratiti pažnju na kapacitet i vrstu, na dimenzije, broj obrtaja, model i tome slično. Ali treba voditi računa i o tome šta ide u pakovanju uz proizvod koji kupujete. Nekada se u pakovanju može naći i rezervna baterija, jedna ili više njih. Ali treba obratiti pažnju i na to da li uz kupljeni proizvod dobijate punjač za bateriju koji je jednako važan.

Punjači se mogu naći u istim radnjama u kojima se kupuju i sam proizvod, ali obratite pažnju jer danas postoje i tzv. „brzi“ modeli za punjenje.

Treba napomenuti da je za određeni posao moguće kupiti i set aku alata namenjenih za srodnu vrstu poslova, što može predsavljati dobru investiciju.

Prednosti

Kao glavna prednost aku alata ističe se njihova mobilnost prilikom upotrebe, odnosno činjenica da je zbog upotrebe baterije kao izvora energije i snage, a koja se nalazi u samim uređajima, moguća upotreba na mestima gde ne postoji izvor električne energije.

Osim toga odlikuju se visokom funkcionalnošću zbog čega predstavljaju važnog saveznika svakog profesionalnog majstora.

Smatraju se lako dostupnim proizvodima na tržištu, izuzetno popularnim i zbog svoje cene koja je takva da čini da bude dostupna svim strukturama ljudi. Naravno, cena zavisi od mnogo faktora, ali se po povoljnim cenama u moru ponude može naći proizvod koji je jednako funkcionalan i kvalitetan.