Uspostavljanje unakrsne ventilacije u sobi

Unakrsna ventilacija opisuje proces povlačenja hladnog vazduha u prostoriju kroz jedan otvor, dok se topao vazduh izvlače iz prostorije kroz drugi. To se obično može postići u prostoriji ako otvorite više prozora. Ako soba ima samo jedan prozor, možete izvršiti unakrsnu ventilaciju i na druge načine.

Vrata

Otvorite vrata u prostoriji sa jednim prozorom kako bi se stvorila unakrsna ventilacija. U prosotorijama sa dva prozora, ovo omogućava protok vazduha u istoj prostoriji. Unos svežeg vazduha prisiljava ustajali vazduh iz prostorije.

Unakrsna ventilacija
Sika 2 – Unakrsna ventilacija

Ventilacija u potkrovlju

Moćni ventilatori ugrađeni u otvor u potkrovlju ili krovu – vuku vazduh kroz otvorene prozore u kući i proteruju topli vazduh napolje kroz vrh kuće. Preporučena u sušnim klimama i izuzetno korisna noću, ova opcija stvara ventilaciju u celoj kući i snižava temperaturu – štedi troškove energije na klimu.

Ventilacija u potkrovlju i krovu
Slika 3 – Ventilacija u potkrovlju i krovu

Prozorska ventilacija

Prozorska ventilacija se može koristtii na razne načine da bi rashladila sobu. Ako je spoljašnja temperatura hladnija od unutrašnjosti kuće, postavljanje ventilatora na prozoru okrenutom ka unutrašnjosti vućiće hladniji vazduh u kuću. Hladniji vazduh iz unutrašnjosti kuće može se ubaciti u prostoriju sa ventilatorom u ulazu. Kada je ventilator okrenut ka spolja u prozoru vućiće topao vazduh iz prostorije napolje. Prozorski ventilatori mogu biti u vidu jednostavne kutije ili dovoljno široki da pokriju širinu otvora prozora.

Ventilator
Slika 4 – Ventilator

Pokretanje vazduh se takođe može postići upotrebom plafonskih ventilatora. Iako se ne smatraju kao unakrsna ventilacija, plafonska ventilacija omogućava cirkulaciju vazduha posebno sa vratima i jednim otvorenim prozorom. Na ovaj način, može se poboljšati protok vazduha i smanjiti percepcija temperature unutar prostorije.