Intervju: Pouzdan brend za izradu prozora i vrata

Sa više od 30 godina globalnog prisustva, 2200 zaposlenih i 20 godina poslovanja u Srbiji, mi smo jedna od najrazvijenijih kompanija na globalnom nivou sa proizvodnim linijama najmodernije tehnologije u svojih 12 fabrika u Evropi.

ALUMIL, stalni rastući razvojni faktor i proizvođač aluminijumskih sistema, prepoznaje da privredni rast može i mora da prati zdrava i sigurna životna sredina pa je stoga uvek bio važan deo njegovih ciljeva da kombinuju svoju dinamičnu aktivnost sa potrebnim poštujući životnu sredinu, štiteći je i čineći boljom.

U njihovim modernim proizvodnim postrojenjima uz strogu kontrolu kvaliteta celog proizvodnog procesa, omogućavaju kreiranje vrhunskih proizvoda visoke upotrebne vrednosti. Kontinuirani cilj njihovog istraživanja i razvoja je da ponude unikatna rešenja, sa inovativnim karakteristikama, koja u potpunosti pokrivaju potrebe kupaca.

Svet se menja brzo i novi zahtevi se rađaju svaki dan. Moderne zgrade zahtevaju projektovanje i izgradnju sistema poboljšanja sa visokim standardima. Fokusirajući se uvek na specifikacije i zahteve najnaprednijih svetskih tržišta, ALUMIL je stvorio asortiman proizvoda koji uključuje inovativne proizvode i savršeno odgovara modernim potrebama gradnje.

Intervju:
P. Redakcija časopisa „Prozori+Vrata”
O. Athanasios Giannaros, direktor ALUMIL YU Industry

Šta sve očekuje kupce u narednom periodu pročitajte u intervjuu sa komercijalnim direktorom kompanije ALUMIL YU Industry, Athanasios Giannarosom koji smo pripremili za ovo izdanje časopisa Prozori+Vrata. Razgovarali smo sa gospodinom Giannaros o tendencijama na tržištu aluminijuma, trendovima u modernoj gradnji, kao i zahtevima kupaca koji postaju sve informisaniji.

Klizna vrata / foto: ALUMIL
Klizna vrata / foto: ALUMIL

Kako ocenjujete 2022. godinu i saradnju sa vašim partnerima u Srbiji i regionu?

S obzirom da je prethodna godina bila izazovna, zbog situacije sa svetskom ekonomijom, možemo reći da smo zadovoljni postignutim rezultatima. Težište smo stavili na podršku našim partnerima i saradnicima, a zahvaljujući čvrstim i zdravim odnosima koje negujemo prema njima doprineli smo da sve izazove nastale globalnom krizom zajedničkim snagama prevaziđemo.

U Srbiji ćemo nastaviti da osnažujemo postojeću dugogodišnju uspešnu saradnju sa našim kupcima, a dodatni fokus ove godine ćemo staviti i na građenje i jačanje odnosa sa kupcima u zemljama u regionu.

Najavljena recesija ove godine će zahtevati određena prilagođavanja tržištu i zato ćemo se truditi da našim saradnicima budemo siguran i pouzdan partner u njihovom poslovanju u svim državama ex-YU regiona.

Poštovani g. Athanasios, ALUMIL posluje u Srbiji više od 20 godina. Kako Vam danas izgleda Vaš put i pozicioniranje na našem i tržištima ex-Yu?

Kompanija ALUMIL već 20 godina u Srbiji stvara izuzetne aluminijumske sisteme kako bi svim ljudima obezbedila kvalitetnije uslove života. Strateški postavljen put kreirao je jaku osnovu za naše buduće poslovanje u Srbiji. Uz pomoć znanja i iskustva koje smo stekli tokom ovih 20 godina, ALUMIL kompanija će nastaviti da gradi savršenstvo svaki dan.

Kontinuiranim ulaganjem u proizvodnju i napredne tehnološke inovacije koje su u skladu sa održivošću i energetskom efikasnošću doprinele su da budemo prepoznati kao jedan od visokokvalitetnih proizvođača aluminijumskih sistema.

Takođe, tokom ove dve decenije poslovanja u Srbiji posebno smo razvili jak tim tehničke podrške, prodaje i marketinga koji sa strašću i posvećenošću radi i trudi se da pruži pravovremenu podršku našim stejkholderima. Ponosni smo i na naš tim za tehničku podršku i velike projekte, koji postoji već tri godine u Srbiji, a verujemo da će se isti sigurno još razvijati i napredovati u narednom periodu.

Poverenje naših saradnika, arhitekata i fabrikatora, koji su rasli zajedno sa nama tokom ovih 20 godina poslovanja daje nam motivaciju da nastavimo da i dalje zajedno kreiramo proizvode vrhunskog kvaliteta, tehnologije i estetike.

U ovoj godini dodatni fokus ćemo staviti na jačanje pozicije ALUMIL kompanije u ostalim zemljama ex-YU regiona. Cilj nam je da kroz investiranje u naše distributivne centre, prodajne objekte, izložbene salone koje imamo u Sarajevu i Skoplju, i nove koje planiramo u Podgorici i Zagrebu, stvorimo jaku i široku mrežu saradnika.

Proizvodni centar / foto: ALUMIL
Proizvodni centar / foto: ALUMIL

Prema našim procenama kod nas na tržištu aktivno je prisutno preko 20 kompanija koje se bave aluminijumskim sistemima, a sa druge strane tržište je sve zahtevnije. Kako komentarišete prisustvo sve većeg broja kompanija na relativno malom tržištu kao što je naše?

Građevinska industrija je u ekspanziji već nekoliko prethodnih godina, zato i dalje predstavlja motor privrede i razvoja Srbije.

Tržište Srbije ima veliki potencijal i beleži konstantan rast što rezultira prisustvom većeg broja kompanija. Postojanje zdrave konkurencije, od koje se očekuje poslovanje u skladu sa etičkim i tržišnim principima, može nas samo podstaći da se sve više unapređujemo i nadmašimo svoje granice. Ako imaš jasno definisanu viziju gde želiš da budeš kao i definisan put kojim ćeš ići konkurencija je samo motivacija da učiniš napor više do ostvarenja.

Takođe, zahvaljujući našem širokom portfoliju kao i mogućnosti da kreiramo rešenja po meri možemo da odgovorimo i na najkompleksnije zahteve tržišta, kao i na specifične zahteve koje podrazumevaju jedinstven dizajn profila. To je još jedna od prednosti koja nas značajno diferencira od konkurencije.

U razgovoru sa nekolicinom arhitekata, došli smo do zaključka da rado sarađuju sa Alumilom. Kakav odnos imate sa “kreatorima” arhitektonske slike u Srbiji?

ALUMIL tim već godinama unazad gradi kvalitetan odnos sa arhitektama kako na globalnom nivou tako i na lokalnom u regionu. Čak dva odeljenja u kompaniji posvećena su direktnom davanju podrške arhitektama. Fleksibilnost i dostupnost našeg tima uz iskren i transparentan pristup kreira uspešnu poslovnu saradnju.

Različiti su vidovi podrške koju pružamo, od konkretne tehničke podrške na projektima do učešća na arhitektonskim događajima i manifestacijama. Dve godine smo bili organizator velikog arhitektonskog konkursa Arxellence podržanog od strane UIA i ovom prilikom najavljujem i Arxellence 3. Na ovaj način podstičemo razvoj kako neke regije tako i same arhitektonske zajednice.

Takođe, aktivno učestvujemo u radu i pružamo podršku brojnim arhitektonskim udruženjima.

Unutrasnjost poslovnog objekta / foto: ALUMIL
Unutrasnjost poslovnog objekta / foto: ALUMIL

Šta je ono što vaš brend čini drugačijim, a mogu reći i superiornijim, u odnosu na konkurenciju na našem tržištu?

ALUMIL jedina je globalna kompanija koja ima lokalnu proizvodnju u Srbiji sa sedištem u Novoj Pazovi. Ta prednost nam omogućava da naši klijenti u kraćem periodu dobiju gotove proizvode, samim tim i efikasnu i kvalitetnu isporuku robe kupcima preko naših 7 prodajno-distributivnih centara.

Posvećeni smo proizvodnji proizvoda izuzetnog kvaliteta i visoke dodatne vrednosti i zato implementiramo međunarodne sisteme upravljanja proizvodnjom i kontrolom kvaliteta i sertifikujemo sve naše arhitektonske sisteme u svetski priznatim institutima. Kontinuirani cilj našeg odeljenja za istraživanje i razvoj je da ponudimo unikatna rešenja, sa inovativnim karakteristikama, koja u potpunosti pokrivaju potrebe naših klijenata.

Istakao bih da brend i kompanija ne bi postojala bez ljudi. Njihova požrtvovanost i zalaganje je ono što nas čini jakim. Zahvaljujući predanošću našeg tima od 400 zaposlenih stvorili smo široku mrežu lojalnih kupaca koji su naš motiv za dalje građenje savršenstva.

Takođe, kao društveno odgovorna kompanija briga o planeti Zemlji nam je jedan od važnih strateških ciljeva. Aktivnim učestvovanjem u velikim izazovima sa kojima se čovečanstvo suočava, težimo ostvarenju krajnjeg cilja, a to je bolja budućnost za nas i naše naredne generacije.

Po našem mišljenju na Novom Beogradu imate jedan od najlepših izložbenih salona u celom regionu. Koliko je ovakav koncept unapredio i olakšao vaše poslovanje sa arhitektama i krajnjim korisnicima?

ALUMIL kompanija je prva u Srbiji otvorila izložbeni salon na Novom Beogradu koji se prostire na skoro 600 m².

Moderna arhitektura i minimalistički dizajn salona predstavlja kompletan i svestran izložbeni prostor u kome se mogu videti višestruke mogućnosti aluminijumskih sistema i njihova arhitektonska primena na različitim objektima.

Arhitekte i krajni korisnici u izložbenom salonu imaju priliku da uživo, u realnim dimenzijama, vide inovativna i jedinstvena sistemska rešenja gde im i naš tim tehničke podrške može pomoći u odabiru pravog sistema za njihov objekat.

Shodno navedenom, možemo reći da koncept izložbenog salona ne samo da je unapredio i olakšao poslovanje sa klijentima već je postao jedan od ključnih segmenta našeg svakodnevnog poslovanja.

Da li imate u planu nove investicije u Srbiji?

ALUMIL kompanija kontinuirano ulaže u proizvodnju i tehnološke inovacije kako bi mogla da ponudi što bolja rešenja svojim kupcima. Iz tog razloga u planu nam je investicija u proširenje našeg proizvodnog pogona u Novoj Pazovi. Prošle godine smo kupili dodatno zemljište i plan je da se napravi novi pogon za eloksiranje kao i da se postavi nova linija za ekstruziju čime bismo povećali kapacitete, ali i proširili uslugu. Ovom investicijom ćemo biti korak bliži u ostvarivanju naše vizije da budemo vodeća kompanija u razvoju i proizvodnji aluminijumskih sistema za arhitektonsku i industrijsku primenu.

www.alumil.rs

Alumil Yu Industry a.d.
A. GTC SQUARE – Milutina Milankovića 11b,
11070 Novi Beograd, Srbija
T. +381 11 614 92 10
E. projektbiro@alumil.com
W. www.alumil.rs