RAL montaža – Kvalitetno ugrađen prozor

Oznaka RAL montaža stoji za kvalitet postavljen i proveren od strane RAL instituta. Ovaj kvalitet potiče iz Nemačke i prepoznat je širom sveta kao simbol superiornog kvaliteta proizvoda i usluga. RAL vodič za ugradnju detaljno daje upute na ovom polju.

Simbol RAL u upotrebi je već skoro 100 godina, još od 1925. Godine. Još tada su nemački privatni sektor i nemačka vlada osnovali Reichs – Ausschuss fuer Lieferbedingungen, skraćeno RAL, odnosno Državnu komisiju za uslove isporuke. Zajednički cilj osnivanja ovakve komisije bio je da se ustanove i standardizuju tehnički zahtevi koje proizvodi i usluge moraju zadovoljiti kako bi bili određenog kvaliteta. Kako bi to bilo omogućeno bilo je potrebno ustanoviti zahteve kvaliteta i kontrolu primene i Institut je ustanovio set pravila i regulativa kako bi se upravo ti nivoi kvaliteta omogućili i održavali.

Nakon Drugog svetskog rata oznaku RAL montaža počeo je da primenjuje nemački odbor za standarde, da bi se krajem 20. veka osnovao institut koji u svom imenu i nosi ovu skraćenicu. Tako je čuveni nemački standard zaista zaveden i na papiru i odnosi se ne samo na proizvode već i na kvalitet ugradnje, odnosno uslove isporuke.

RAL montaža - pravilna ugradnja prozora i vrata
Kvalitetno ugrađena stolarija – aluminijum – standard RAL vodič

Danas se termin RAL najviše koristi u građevinarstvu i to na sistem ugradnje stolarije u zidarske otvore, prema uputstvima RAL Asocijacije za osiguranje kvaliteta prozora i vrata. Pored obezbeđivanja standarda kvaliteta i njegovog održavanja, ovi propisi i standardi imaju za cilj i uštedu energije, kao i sprečavanje pojave vlage u savremenom stanovanju.

Striktno govoreći sam termin RAL montaža nije zaštićen, u smislu da ne postoji sertifikovana takva ugradnja, već se odnosi na montažu koja se vrši prema uputstvima i standardima RAL vodiča. Nemački kvalitet je odavno osvojio svet pa ne čudi da se zemlje čitavog sveta, proizvođači i korisnici, pridržavaju ovog nemačkog standarda.

RAL vodič, na preko 300 strana o ugradnji – obrađeno je postavljanje, zaptivanje, izolacija, fiksiranje, kao i osnove građevinskog inženjerstva i fizike zgrade, sve naučno potkrepljeno i praktično prikazano. To je dalje dopunjeno standardnim detaljima i brojnim praktičnim primerima.

RAL montaža i ugradnja prozora i vrata
RAL montaža i ugradnja prozora i vrata

Izrada i proizvodnja prozora i spoljašnjih vrata su danas dostigli visok nivo. Kako bi se osiguralo da se taj nivo primenjuje u svim fazama, odnosno da se kvalitetni proizvodi adekvatno i ugrade, neophodno je postaviti standarde i za samu ugradnju. RAL vodič za ugradnju detaljno daje upute na ovom polju, kako bi se osigurao i zadržao nemački kvalitet. Pravilno i profesionalno brtvljenje, izolacija i pričvršćivanje prozora i spoljašnjih vrata, neizostavni su deo tog procesa.

RAL vodič za instalaciju u osnovi je sastavio ift Rosenheim – Institut za tehnologiju prozora Rosenhajm, a preveden je sa nemačkog na engleski i brojne druge jezike. Na taj način arhitekte, proizvođači, tehnički planeri, stručnjaci za instalaciju i brojni drugi stručnjaci širom sveta dobili su praktična objašnjenja profesionalnog zaptivanja, izolacije i fiksiranja i direktne smernice za ugradnju, kao i osnovne podatke kontruktivnog inženjerstva i fizike zgrade, tehničke principe i brojne detalje i primere.

Ugradnja stolarije RAL vodič institut ift Rosenhaim
Ugradnja stolarije RAL vodič institut ift Rosenhaim

Takođe, materijali i instalacioni sistemi koji su dostupni na tržištu su prikazani do detalja, kao i nezavisni proizvođači i brendovi, a prikazane su i njihove prednosti i mane. Pravne i standardizovane specifikacije koje važe za Nemačku i Evropu su date u vidu beleški koje pomažu da se stručnjaci lako orijentišu na tržištu. Najvažniji detalji instalacije objašnjeni su uz pomoć crteža kao i fizičkih građevinskih parametara kao što su izoterm krivulje, fRSI faktori itd, i služe kao uzorci za projektno i kompanijsko planiranje rada.

Na ovaj način ovaj RAL vodič služi kao neophodan praktični asistent za planiranje i izvršenje profesionalne ugradnje prozora i spoljašnjih vrata. Zasniva se na primeni savremene tehnologije, na pravilnu pripremu zidarskog otvora i preduzimanje svih potrebnih mera da se spreči prodor vode i vlage u međuprostor između zida i stolarije, čime se obezbeđuje njega dugovečnost, kao i neugrožavanje samog objekta i fizike kuće.

Ugradnja stolarije RAL montaža
Pravilna ugradnja stolarije – PVC prozori – RAL vodič instituta ift Rosenhaim

Kako bi se obezbedio kvalitetan spoj stolarije sa građevinskim objektom, uz sprečavanje gubitka toplote i pojave vlage, moguća je upotreba pur pene i folije ili pomoću zaptivnih traka. Pur penom se popunjava prostor između zida i prozora. Zatim se na spoljašnje i unutrašnje strane lepe specijalne folije koje su vodo i paronepropusne. Važno je napomenuti da se na spoljašnje ivice prozora lepe folije koje ne propuštaju vodu, ali dišu, propuštaju vazduh odnosno paru i time se sprečava pojava kondenzacije i njenih štetnih posledica. Na unutrašnje strane prozora lepe se folije koje ne propuštaju ni vodu ni paru čime se čuva zid kod prozora od bilo kakvih oštećenja.

RAL montaža - pravilna ugradnja prozora i vrata
Lepljenje zaptivnih traka, standard RAL vodič instituta ift Rosenhaim

Zaptivne trake su drugi način obezbeđivanja kvalitetne ugradnje i zaptivanja. To su kompresovane penaste trake koje su visokih perfromansi i kvaliteta.

Otporne su na atmosferalije, tj. na udare kiše i uspešno sprečavaju pojavu vlage, a time i kondenzacije, između zida i prozora. Propisane su RAL standardima što je garancija kvaliteta i služe za zaptivanje, tj. oblaganje prozora as spoljne strane, spoljašnjih delova profila, čime se osigurava deo između zida i prozora od svih spoljašnjih uticaja i smetnji koje to može izazvati.

RAL montaža institut ift Rosenhaim
Kvalitetno ugrađen prozor – drvo – RAL vodič instituta ift Rosenhaim

Otporne su na udare kiše i vetra, s tim da propuštaju paru i na taj način obezbeđuju da prostor između zida i prozora diše i tako ostane suv, bez bojazni od pojave gljivica, plesni ili truleži.

Prednost ovih traka je i što su izuzetno lake za montažu. Pored odbrane od atmosferalija i pojave kondenza i zadržavanja vlage, one povoljno utiču i na zvučnu izolaciju i time štite objekat, odnosno korisnike objekta i u tom smislu.

Prethodni tekstOVOCONCEPT: Splav kao izložbeni prostor!
Sledeći tekstPVC stolarija – Prozori i vrata koji traju