BAU 2017 – Postavljeni novi rekordi

  • 80.000 od 250.000 posetilaca je došlo iz inostranstva
  • 2.120 izlagača iz 45 zemalja dalo je sajmu najviše ocene
  • U novembru: novi FENESTRATION BAU biće u Kini u Šangaju

Po prvi put 80 000 od više od 250 000 posetilaca sajma BAU 2017 došlo je iz inostranstva. Kao rezultat, BAU, vodeći svetski Sajam arhitekture, materijala i sistema, uspeo je još jednom da da doprinos na internacionalnom nivou (2015, je bilo 72 000 posetilaca). Sa više posetilaca iz sveta arhitekture i projektnih biroa, BAU je uspeo da učvrsti svoju reputaciju u svetu sajmova arhitekture. Sa 2 120 izlagača iz 45 zemalja, takođe je postavio rekord u broju izlagača.

Reinhard Pfeiffer, direktor odgovoran za sajam, više je nego zadovoljan rezultatima: “Još jednom BAU je postavio mnoštvo novih rekorda. Da bi se isti postigli, urađen je impresivan posao u demontraciji njegove pozicije na polju inovacija i izvora informacija u polju građevinarstva”. Jeter Schäfer, predsednik sajma BAU Exhibitor Advisory Board, takođe nije krio svoje oduševljenje: „Iz persektive izlagača, BAU je bio neverovatno uspešan. Sa pravom nosi naslov: “Svetski vodeći sajam arhitekture, materijala i sistema”.“

Još jednom, top 10 zemalja izlagača uključuju i tri zemlje vam Evropske unije: Tursku (3.050 posetilaca/2015, 3.716), Rusiju (2.868 posetilaca/2015, 2.500) i Kinu. Već Ionako veliki broj posetilaca iz Kine je povećao svoju posetu i popeo se u top 10 na listi poseta. Za vreme sajma BAU, Messe München je objavio da je isti preuzeo većinski deo sajma FENESTRATION CHINA, Kineskog najvažnijeg sajma prozora, vrata i fasada. “Kao budući organizator sajma FENESTRATION BAU Kina, sa zadovoljstvom obaveštavam da su izlagači veoma pozitivno odreagovali na ove vesti od velike važnosti”, objasnio je dr. Reinhard Pfeiffer. Prema rečima Cathy Peng, osnivača sajma FENESTRATION CHINA i budućeg suvlasnika novog sajma FENESTRATION BAU Kina, kombinovanje ova dva sajma, sa segmentima iz oba, je očito, dobitna kombinacija. Nova, udružena platforma FENESTRATION BAU Kina biće predstavljana po prvi put, u Šangaju, od 7. do 10. novembra ove godine.

BAU 2017 -  vodeći svetski Sajam arhitekture, materijala i sistema
BAU 2017, UZIN

Još jednom su zemlje u komšiluku Austrija sa 11.520, Švajcarska sa 5.243 i Italija sa 5.013 posetilaca bile i zemlje na vrhu liste zemalja sa najviše posetilaca na sajmu. Međutim, broj interesanata za BAU raste i izvan granica Evrope. Veliku posećenost sajmu doprinele su i Južna Koreja sa 1.301, Sjedinjene Američke Države 792 i India sa 803 posetioca na sajmu.

“BAU je osnovan 1964. i u svojoj istoriji dužoj od 50 godina, izrastao je u internacionalni mega događaj. Svako ko je prošao kroz sajam koji se prostire u svojih 17 hala, svedočio je ovakvoj tvrdnji” objasnio je Mirko Arend, direktor izlagača na sajmu BAU. Hale i štandovi su bili puni od prvog dana. Posetioci i izlagači koji su se tu nalazili došli su sa svih strana sveta. 2.120 izlagača iz 45 zemalja bili su dobro pripremljeni za ovu manifestaciju. Mnogi od njih doveli su svoje ljude, specijalno obučene upravo za ovakve manifestacije kako bi što lakše vršili korespodenciju sa internacionalnim posetiocima.

Kao i ranije, izlagači su bili zadovoljni internacionalnošću, kvalitetom i raznolikošću posetioca sajma. BAU je, ustvari, odlično pozicioniran i ujedno je u industrijsko najvažnijoj pozicijii, kako kod kuće tako i u inostranstvu. “Još jednom je BAU dokazao svoj specijalan status vodećeg industrijskog sajma koji je položio test”, objasnio je Bernard Gualdi, direktor korporativne komunikacije u Brass-u. “BAU je, više nego ikada, dokazao da je vodeća svetska manifestacija ovog tipa”, zaključio je Thomas Lauritzen iz kompanije Schüco.

BAU 2017 -  vodeći svetski Sajam arhitekture, materijala i sistema
BAU 2017 – Baumit

Ayten Yilmaz iz WICONA-a je bio sažet u zaključku: “BAU je senzacionalan”. Marc Everling, direktor marketinga u kompaniji Interpane, ocenio je raznolikost posetioca BAU-a: “BAU nam daje pristup celokupnoj ciljnoj grupi za našu delatnost“. Hanna Spiss je bila na sajmu prvi put i to sa Kineskom kompanijom Northglass i kao potpredsednica bila je potpuno oduševljena samom manifestacijom: „Za nas, učestvovanje na ovom sajmu 2019. godine je apsolutni „must“. I uopšte koga god smo pitali za učestvovanje na sledećem sajmu, svi su rekli“ Mi ćemo se vratiti“!

Pozicija BAU-a bila je naprikoslovena i zasluženo prva i po anketi koja je rađena među izlagačima, a od strane instituta Gelszus, sa rezultatima koje je gotovo nemoguće još unaprediti. Sudeći po ovoj anketi, skoro svi izlagači (čak 98%) dali su BAU-u ocene od dobre do odlične. Njegov karakter vodećeg sajma prepoznalo je 95 odsto ispitanika ove ankete. Isti toliki procenat dao je najvišu ocenu za kvalitet, 91 odsto dalo je najvišu ocenu za mogućnost razmene mišljenja i znanja samih izlagača. 91 procenat—u poređenju sa 81 odsto na istom sajmu pre dve godine, dalo je ocene od dobrog do odličnog. Izlagači su takođe potvrdili da je na ovom sajmu bila veća mogućnost i rešenost da se sklope poslovi, veća nego ona koja je bila 2015. godine. Skoro svi izlagači, čak njih 98% planiraju da izlažu na ovom sajmu i 2019. godine.

Rezultati ankete posetilaca pokazuju da je sajam okarakterisan kao manifestacija na najvišem nivou. Toliko visokom da je dalje poboljšanje jedva moguće. Kao i 2015., 98 procenata posetilaca dalo je BAU-u ocene od dobre do odlične, a 96 posto ispitanika planira da isti poseti i za dve godine. Posetioci su najviše ocene ovom sajmu davali za obim i kompletnost u izlaganju (98 posto dali su ocene od dobre do odlične). Zadovoljstvo posetilaca za sve kategorije je od 90 do 100 posto, što je uobičajno za sajam BAU. 95 procenata posetilaca prijavilo je da je postiglo svoj najvažniji cilj, a on je bio da se prikupe informacije u vezi sa novinama iz ove oblasti. I ove ocene su bile nešto više nego one 2015. godine. Skoro svi posetioci su ustvari redovni posetioci sajmova, dok je njih 62 posto iz raznih pozicija marketinga.

BAU 2017 -  vodeći svetski Sajam arhitekture, materijala i sistema
BAU 2017 – ACO građevinski elementi d.o.o.

Iako se BAU bavi širokim spektrom ove delatnosti, ipak su dve teme ove godine uzele primat. Novine u IT sektoru, odnosno koliko je tehnologija napredovala i koliko ona ustvari ima uticaj na budućnost gradnje. Druga tema koja je dominirala u izložbenih halama su Pametne zgrade, njihovi elementi i sistemi koji imaju specifične mere i kako reaguju na spoljne uticaje – od drški za vrata sa skenerom za prst do energetskih fasada i sistemskih rešenja za celokupnu „pametnu kuću“.

Iako je BAU sajam koji nudi konkretne proizvode i inovacije u tom smislu, on je poznat i kao mesto gde se održavaju razne prezentacije i forumi na neku temu iz struke. Oni su bili održavani u među-halama (C2, A4 i B0), kako bi posetiocima bilo omogućeno da čuju najnovije teme iz struke, istraživanja koje su prezentovali nezavisni stručnjaci iz arhitekture i induskrijskog sektora. Tako je forum u hali B0 imao prezentaciju praktičnih rešenja za modernizaciju zgrada.

Inače, ovogodišnji BAU je otvorila dr. Barbara Hendricks, Nemačka ministarka za životnu sredinu, zaštitu prirode, izgradnju i nuklearnu sigurnost, a to dovoljno govori o respektu ovog sajma i u samoj Nemačkoj.