30. Internacionalni Sajam građevinarstva i arhitekture BUDMA u februaru 2021.

Brojevi govore sami za sebe. Od 2017. godine poljske fabrike građevinske stolarije proizvode najviše prozora u Evropi. Već nekoliko godina, Poljska je takođe najveći izvoznik građevinske stolarije.

Kako je trenutna situacija uticala na stolariju?

Prvi kvartal 2020. godine bio je dobar za poljsku industriju prozora i vrata, čak je i mart završio sa povećanjem prodaje. Neke kompanije su čak izjavile da je to bio rekordan mart u njihovoj istoriji. April više nije izgledao tako dobro, ali istovremeno, većina kompanija (86%) izjavila je da će zadržati zaposlenost na istom nivou kao i prethodnih meseci. Dakle, uprkos efektu globalnog usporavanja, poljski proizvođači su u svakom trenutku spremni da povećaju nivo proizvodnje.

Odmrzavanje ekonomije

Poljska je sada u četvrtoj fazi odmrzavanja ekonomije, što znači da se sve više i više sektora može vratiti normalnim aktivnostima. „Danas je potrebno naglasiti – podaci najočiglednije pokazuju da smo savladali bolest“, rekao je poljski premijer Mateusz Morawiecki. „Polako se vraćamo na teren, stojimo na sve tvrđem tlu“, dodao je on. Neka ograničenja ostaju u redu, poput nošenja maski za lice na javnim mestima ili društveno distanciranje. Pandemijska situacija nije zahvatila proizvodne pogone u većini slučajeva. Dajući preporučene mere predostrožnosti, proizvođači su održavali potpuno operativno stanje.

Spremni za nove izazove

Janusz Komurkiewicz
Janusz Komurkievicz, predsednik poljskog Asocijacije prozora i vrata

Prema većini menadžera iz industrije stolarije, oni će ostvariti planove proizvodnje za 2020. godinu, uprkos globalnom ekonomskom usporavanju. „Poljski proizvođači stolarije prognoziraju u 2020. godini blagi porast u odnosu na prethodne godine, što je potvrđeno sredinom prvog tromesečja. Zbog toga su se kompanije pripremale za veću proizvodnju i povećanje narudžbi“, rekao je Janusz Komurkievicz, predsednik poljskog Asocijacije prozora i vrata. „Poljske kompanije su spremne da postignu svoje proizvodne ciljeve uprkos pandemiji. Takođe ne postoje posebna ograničenja u pogledu prevoza stolarije, što omogućava održavanje distribucije gotovih proizvoda i nesmetanu isporuku“, dodao je Janusz.

Poljske kompanije su takođe spremne da se prilagode i deluju kao proizvođač delova ili sklopova. Ako nema problema sa prevozom i ne drži rokove isporuke, postaju zaista konkurentna alternativa proizvođačima stolarije u EU.

Sajam BUDMA – premijera u Centralnoj i Istočnoj Evropi

Svake godine u Poznanu se održava jedan od najvažnijih sajmova građevinarstva. BUDMA predstavlja ponudu više od 1000 međunarodnih izlagača za gotovo 50 hiljada profesionalaca iz 45 zemalja.

Sajam je koncipiran tako da najviše okupi četiri velike grupe: arhitekte, izvođače, trgovce i proizvođače industrije građevinarstva. 30. izdanje sajma BUDMA planirano je od 2. do 5. februara 2021. godine, a kako predviđaju organizatori, stolarija će biti jedna od najjače zastupljenih, koja će pokazati puno novih proizvoda i rešenja.

U stalnom smo kontaktu sa našim izlagačima i većina njih potvrđuje svoje učešće na sledećem sajmu BUDMA„, kaže Dariusz Muślewski, project manager BUDMA sajma. „Biće ovo teška godina, teško vreme za sve nas, ali ovakvi događaji su odlična prilika za razgovor o budućim prilikama. Nadamo se da ćemo se u februaru sastati u Poznanju kako bismo iskusili ono što je najvažnije – direktan poslovni sastanak„, dodaje on.

International Construction and Architecture Fair
BUDMA International Construction and Architectural Fair
Klaudia Jozwinska
+48 691 031 277
klaudia.jozwinska@grupamtp.pl
www.budma.pl

Prethodni tekstPVC profili – nemački, turski, kineski ili neki drugi?
Sledeći tekstKoje su prednosti vrata sa metalnim ramom?