Aluminijum u svetlu moderne arhitekture

Kada pogledamo panoramu neke svetske metropole, ili grada koji ne zauzima veliku površinu i ne broji milione stanovnika ali jeste sinonim za urbanost, neminovno ćemo videti mnogo višespratnica i nebodera potpuno u staklu i neobičnih oblika, često asimetričnih formi, pri čemu ova zdanja neretko ostavljaju bez daha. Predstavljaju otelotvorenje savremenog poimanja luksuza, koji je svedenog dizajna, neobičnih i smelih arhitektonskih rešenja, i koji neguje estetiku jednostavnosti, širine i nesputanosti – koja se upravo i postiže glomaznim staklenim površinama.

Otuda ove građevine izgledaju i elegantno i atraktivno. Sa druge strane, moderne vile se takođe odlikuju sličnim svojstvima, odnosno postojanjem celih zidova od stakla, jednostavnih formi i neretko svedenih linija, odnosno odsustvom uniformnosti i težnjom ka otvorenošću.

Gradovi su se svakako menjali kroz vreme, stanovnici su bivali brojniji, objekata je više, njihov raspored je zgusnutiji. Menjali su se i trendovi i stilovi, ali osim materijala, boja i ukrasa na fasadama, značajna promena dogodila se i na polju stolarije. Promene oblika fasadnih otvora i dimenzijskih ograničenja pri izradi stolarije, kao i svojstava profila, stakala i okova, uticale su i na promene u arhitekturi, te danas imperativom modernosti bivaju nekad nezamislive pojave.

Moderna arhitektura, aluminijum
Moderna arhitektura, aluminijum

Arhitekturu modernog doba determiniše upravo sve veća prisutnost aluminijuma i stakla, odnosno njihove sinteze, pre svega u fasadnim otvorima. Profili od aluminijuma u kombinaciji sa modernim staklima čine fasadne otvore vrhunske energetske efikasnosti, koji zadržavaju svoju primarnu ulogu propuštanja vazduha, svetlosti i toplote u unutrašnji prostor, ali istovremeno sprečavaju rasipanje energije potrebne za grejanje i hlađenje.

Energija se čuva, što dalje dovodi i do manjih troškova i dažbina, a načelno se uklapa i u ekološki koncept života koji insistira na očuvanju životne sredine, odnosno štednji i racionalnom trošenju energije. Međutim, osim ove praktične strane, modernost ove stolarije ogleda se i u estetici, koja podrazumeva svedenost, jednostavnost i lepotu prostranosti.

Visoke staklene zgrade, neobičnih oblika i nesvakidašnjih fasada, koje, dakle, uglavnom predstavljaju komercijalne objekte, odlikovane su upečatljivošću i kreativnim izrazom, kojima se, takođe, ističu i moć i uspeh, kao i bogatstvo. No, prestiž se ne meri samo materijalnom vrednošću, već i inovativnošću i time koliko smo u korak s vremenom, pri čemu taj korak mora biti i odlučan i brz.

Autor: Sanja Dakić