4 načina za konstrukciju liftova u 2016

29.og maja “One World Trade Center Observatory” u Njujorku će biti otvorena za posetioce. Kako bi se korisnici što brže popeli na 102 sprat, 71 lift dizajniran od strane nemačke kompanije “ThyssenKrupp” će se penjati neverovatnom brzinom od tri sprata po sekundi. Ovo će biti najbrži liftovi u zapadnoj hemisferi.

Ako mislite da je to impresivno, obavezno pročitajte nastavak teksta. Patrick Bass, CEO “ThyssenKorpp North America”, najavljuje inovacije oko izgradnje liftova u bliskoj budućnosti. Iako su današnji liftovi veoma brzi, liftovi sutrašnjice će vas oduševiti.

Najluđe putovanje liftom
ThyssenKrupp

Liftovi će postati mnogo brži

Trenutno, najbrži lift u svetu se nalazi u “Shanghai World Finance Center”-u. On putuje 1100m u minuti, što je najbrže moguće za putovanje, kako korisnicima ne bi bilo neprijatno usled brzine penjanja. Liftovi budužnosti će imati kabine pod kontrolisanim pritiskom, slično kao i avioni. Ovakav pristup će omogućiti liftovima da se podižu onoliko, koliko proizvođač želi. Ali, spuštanje je druga priča. Liftovi ne mogu ići dole brže od 600m u minuti, jer ljudi na većoj brzini osećaju bolove u ušima bez obzira na kompresovanu kabinu.

Kabine liftova će moći da se kreću vodoravno, čak i dijagonalno
ThyssenKrupp

Liftovi neće koristiti sajle

Trenutno, liftovima su potrebne ogromne metalne sajle kako bi putovali gore-dole. Ove sajle su neverovatno teške, svaka ima 20 tona, otprilike isto koliko i dva i po slona, i potrebno im je mnogo teške opreme i snage kako bi se lift pokrenuo. Liftovi budućnosti neće koristiti ovakav sistem. Koristiće se magnetno polje. “Maglev” je popularna tehnologija koje se koristi za prevoz putnika kod vozova, magnet privlači voz ka šinama, tako da on može brzo da se kreće i sve to bez ikakvog trenja. Što se tiče liftova, još jedna korist sa izbacivanjem sajli je što će zauzimati manje prostora, čak do 25% u odnosu na sistem sa sajlama.

Liftovi će se kretati u svim pravcima

Trenutno samo jedan lift može da putuje gore-dole kroz jedan otvor. Liftovi sa sistemom magnetne levitacije sa spojenim otvorima će promeniti celokupnu situaciju. Kabine će moći da se kreću vodoravno, čak i dijagonalno. Ovakav sistem funkcioniše slično kao automobili na autoputu, menjajući trake kako bi obišao lift koji je iznad ili ispod, u slučaju da je neki stao. Rezultat? Čak iako liftovi “automobili” ne idu brzo kao neki drugi, ipak će vas dovesti na željeni sprat brže nego konvencionalnim načinom.

Liftovi kao automobili na autoputu
ThyssenKorpp

Liftovske kabine će se spajati

Ukoliko ste korisnik tradicionalnog lifta, i on se pokvari, vi ste u njemu zaglavljeni dok god ne dođe tehničar da ga osposobi, ili da vas izvuče kroz otvor na vrhu. Novi sistem omogućava trenutno rešavanje problema. Ukoliko se nađete zaglavljeni u liftu, drugi lift dolazi do vas, priključi se, slično kao što je to rešeno kod šatlova, i vi slobodno prelazite u funkcionalan lift. Tako da se o problemu sa zarobljenim korisnicima u liftovima više neće ni govoriti.

Prvi prototip će biti sagrađen u Nemačkoj do kraja 2016. god.
ThyssenKorpp

Naravno, ovo sve nije tako daleko od današnjice. Probna testiranja su završena “ThyssenKorpp” će realizovati svoj projekat izgradnjom prvog prototipa u nemačkoj do kraja 2016. god.

Slike: Urban Hub
www.fastcodesign.com

Prethodni tekstGineri softver
Sledeći tekstZaštita drvene stolarije od spoljašnjih uticaja