Značajan podsticaj građevinskoj industriji Srbije i tržištu nepokretnosti

Uvođenjem podsticaja kreditnoj aktivnosti građana, Narodna banka Srbije olakšala je pristup stambenim kreditima, čime se podstiče razvoj građevinske industrije, posebno u oblasti stambene novogradnje. Za ovu zakonsku izmenu dugo su se zalagale članice Privredne komore Srbije.

Privredna komora Srbije i Grad Beograd početkom maja predložili su Vladi dodatne ekonomske mere za podsticaj privredne aktivnosti građevinske industrije, koja je, do pojave i širenja Kovid 19, u velikoj meri učestvovala u privrednom rastu Srbije.

Građevinska industrija, kao i industrija građevinskog materijala dobiće dodatni zamajac za povećanje obima radova i usluga, a tržište će unaprediti tražnju“, kaže Ivana Vuletić, sekretar Udruženja za građevinsku industriju Srbije. Rast stanogradnje doprineće bržem oporavku građevinske industrije od posledica pandemije.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u prvom kvartalu 2020. godine, vrednost izvedenih građevinskih radova na teritoriji Republike Srbije porasla je za 23,7 odsto u odnosu na prvi kvartal 2019. godine. Broj stanova u periodu januar – mart 2020. godine, u odnosu na isti period 2019, prema izdatim građevinskim dozvolama, veći je za 36 procenata.

Izvor: pks.rs