Zašto baš klizna vrata?

Iako je osnovna funkcija kliznih vrata ista kao kod klasičnih (vrata na šarke), postavlja se pitanje – šta klizna vrata čini boljim izborom? Odgovor nesumnjivo leži u uštedi prostora, naročito kada govorimo o stambenim jedinicama.

Računice kažu da se zamenom klasičnih vrata kliznim dobija do 8% prostora više, odnosno u kući od 100 m2 do 8 m2, tj. u onoj od 50 m2 čak 4 m2.

Za život u garsonjerama ili u jednosobnim i manjim dvosobnim stanovima, ušteda koju nam pružaju ovakva vrata zaista nije zanemarljiva. Klasična vrata ne samo da potrebuju više prostora pri otvaranju i zatvaranju, već i uslovljavaju i ograničavaju raspored nameštaja. Osim toga, kliznim vratima možemo vizuelno i fizički odvojiti dve veće celine, na primer kuhinju od dnevne sobe, te samo po potrebi dobijati jednu prostoriju.

Staklena klizna vrata u dnevnoj sobi
Staklena klizna vrata u dnevnoj sobi

One svakako doprinose i estetici našeg doma jer zahvaljujući različitim materijalima i dezenima od kojih mogu biti izrađena čine i dekorativan element. Takođe, savremeni klizni sistemi se proizvode u mnogo dimenzija, tako da prilikom njihove ugradnje nismo ograničeni i možemo ih inkorponirati i u postojeće objekte, uz minimalno konstruktivnih izmena. Kada su posredi komercijalni objekti – tržni centri ili druge poslovne zgrade, klizna vrata su pogodan izbor jer poseduju mehanizam predviđen za veliki broj otvaranja i zatvaranja koji funkcioniše automatski.

Kada su u pitanju spoljašnja vrata – balkonska ili ulazna, izborom ovih vrata prostor oplemenjujemo nasušno potrebnim dnevnim svetlom i smanjujemo barijeru između spoljašnjosti i unutrašnjosti.

ELVIAL - Abaton Island Resort & Spa hotel
Foto: ELVIAL – Abaton Island Resort & Spa hotel

Dakle, premda je njihova ugradnja skuplja nego u slučaju klasičnih vrata, sigurno je da se pri odabiru kliznih vrata nećemo pokajati jer će naš dom ili poslovni prostor dobiti na komforu i atraktivnosti.