Sobna vrata Zašto baš klizna vrata?

Zašto baš klizna vrata?

Sobna klizna vrata
Sobna klizna vrata

Iako je osnovna funkcija kliznih vrata ista kao kod klasičnih (vrata na šarke), postavlja se pitanje – šta klizna vrata čini boljim izborom?

Odgovor nesumnjivo leži u uštedi prostora, naročito kada govorimo o stambenim jedinicama. Računice kažu da se zamenom klasičnih vrata kliznim dobija do 8% prostora više, odnosno u kući od 100 m2 do 8 m2, tj. u onoj od 50 m2 čak 4 m2.

Za život u garsonjerama ili u jednosobnim i manjim dvosobnim stanovima, ušteda koju nam pružaju ovakva vrata zaista nije zanemarljiva. Klasična vrata ne samo da potrebuju više prostora pri otvaranju i zatvaranju, već i uslovljavaju i ograničavaju raspored nameštaja. Osim toga, kliznim vratima možemo vizuelno i fizički odvojiti dve veće celine, na primer kuhinju od dnevne sobe, te samo po potrebi dobijati jednu prostoriju.

Staklena klizna vrata u dnevnoj sobi
Staklena klizna vrata u dnevnoj sobi

One svakako doprinose i estetici našeg doma jer zahvaljujući različitim materijalima i dezenima od kojih mogu biti izrađena čine i dekorativan element. Takođe, savremeni klizni sistemi se proizvode u mnogo dimenzija, tako da prilikom njihove ugradnje nismo ograničeni i možemo ih inkorponirati i u postojeće objekte, uz minimalno konstruktivnih izmena. Kada su posredi komercijalni objekti – tržni centri ili druge poslovne zgrade, klizna vrata su pogodan izbor jer poseduju mehanizam predviđen za veliki broj otvaranja i zatvaranja koji funkcioniše automatski.

Kada su u pitanju spoljašnja vrata – balkonska ili ulazna, izborom ovih vrata prostor oplemenjujemo nasušno potrebnim dnevnim svetlom i smanjujemo barijeru između spoljašnjosti i unutrašnjosti.

ELVIAL - Abaton Island Resort & Spa hotel
Foto: ELVIAL – Abaton Island Resort & Spa hotel

Dakle, premda je njihova ugradnja skuplja nego u slučaju klasičnih vrata, sigurno je da se pri odabiru kliznih vrata nećemo pokajati jer će naš dom ili poslovni prostor dobiti na komforu i atraktivnosti.

Autor teksta: Sanja Dakić, novinar