Klizna vrata – Inovacije za maksimalni komfor korišćenja

Klizna vrata od aluminijuma

Pored toga što pružaju ugođaj veće staklene površine i šireg vidika u odnosu na prozore, klizna vrata su tehnički važan element koji spaja unutrašnjost objekta sa terasom, tremom ili dvorištem. Za klizna vrata se može reći da su jedan od najpopularnijih tipova balkonskih vrata i to ne samo zbog praktičnog načina otvaranja i mehanizma koji omogućava veliki broj ciklusa kroz svakodnevnu upotrebu, već i zbog značajne uštede prostora u stambenom i komercijalnom enterijeru.

Moderna arhitektura, aluminijum
Moderna arhitektura, aluminijum

Danas o njima govorimo na jedan potpuno drugačiji način, kao o proizvodu koji objedinjuje estetsko zadovoljstvo, izdržljivost, bezbednost i uštedu energije, bez odricanja od lepog u korist funkcionalnog i obrnuto.

Obzirom da zauzimaju i do deset puta manje mesta u odnosu na obična balkonska vrata istih ili sličnih dimenzija, klizna balkonska vrata donose optimalnu uštedu prostora i zato su idealna za stanove male kvadrature ili za loše raspoređen prostor.

Pored toga klizna vrata imaju šira krila od običnih i minimalno nizak prag zbog čega olakšavaju prolaz hendikepiranim licima, a usto su manje podložna kvarenju pošto se pod naletom vetra ne mogu sama od sebe otvoriti i zalupiti.

Najpogodnije su rešenje na mestima sa malim gazištem ili blizu stepeništa jer prilikom otvaranja ne zahtevaju koračanje unazad i rizikovanje pada, što je naročito korisno za decu i starije osobe. Ne treba zaboraviti ni to da procentualno gledano najveći deo površine kliznih vrata čini staklo, a kako se upravo preko staklenog panela gubi velika količina energije, na njega se kao na važan faktor toplotne izolacije mora posebno obratiti pažnja. Ukoliko je cilj da stolarija bude energetski efikasna u elemente se neizostavno mora ugraditi niskoemisiono staklo.

Staklo paketi ugrađeni u klizna vrata nove generacije imaju low-E panele i argonom punjen međuprostor. Kombinuju se sa odgovarajućim termoizolacionim ramom i štokom, i na taj način se gubici smanjuju i svode na ekonomski prihvatljivu meru.

Sa estetske strane, klizna vrata rado preporučuju jer ih krasi elegantan skupocen izgled, univerzalna uklopivost u svaki stil i široka ponuda dostupnih boja, a zatim i sposobnost stvaranja velikih površina u staklu kao dovoda prirodnog svetla, te svojstvo maksimizacije prostora i smanjivanja barijera između spoljašnosti i unutrašnjosti. Savremeni klizni sistemi se proizvode u mnogo više dimenzija nego nekada, te se prilikom renoviranja postojećih objekata više ne moraju vršiti velike konstruktivne izmene, a bogatstvo formi obuhvata opcije za sve, pa i najistančanije ukuse.

* Kao što je naznačeno, osnovna uloga kliznih vrata je ušteda prostora koju donosi način otvaranja. U tom smislu tehnički, prema vrsti ugrađenog okova i uopšte celog mehanizma, razlikujemo paralelno-klizne i podizno-klizne sisteme. *

Paralelno-klizna vrata primenjuju se kod manjih fasadnih otvora tj. prolaza poput izlaza na balkon i jednostavno se otvaraju i zatvaraju pomeranjem u stranu po šini-vođici. U novijoj verziji imaju i opciju kipovanja, i tada govorimo o paralelno-kliznim-kip balkonskim vratima.

Što se tiče podizno-kliznih vrata koja su idealna za velike staklene površine (višekrilne jedinice i klizne stene), kod njih kada nisu u upotrebi krila miruju na odvojenim šinama, a otvaraju se pokretanjem i povlačenjem ručice prema sebi čime se aktivno krilo blago podiže, i zatim pomeranjem u stranu. Da bi pokretački mehanizam funkcionisao besprekorno esencijalno je važan kvalitet profila, okova, šina-vođica, četkica, valjanost zaptivanja i ugradnje stakala. Sa vizuelnog aspekta, pak, akcenat je na dizajnu krila, ali ništa manje i ostalih komponenti. Ponuda kliznih vrata koja su istovremeno atraktivna i besprekorno funkcionalna je nikad šira, i što je još bolje ne zna se da li je bogatija kada su u pitanju aluminijumski ili PVC proizvodi.

Aluminijumska klizna terasna vrata
ALU klizna vrata

PVC klizna vrata

Što se tiče PVC kliznih vrata, glavni takmac aluminijuma ne zaostaje sa inovativnim rešenjima i pogodnostima za korisnike. Sem savremenog dizajna i propratnih standardnih detalja koji se podrazumevaju na obe strane, kod PVC kliznih sistema potencira se energetska ušteda.

PVC klizna terasna vrata
PVC klizna vrata

Profili najnovije generacije proizvode se od RAU-FIPRO materijala, kompozita polivinil hlorida i staklenih vlakana odnosno fiberglasa, koji omogućava pravljenje okvira bez čeličnih ojačanja (samim tim bez toplotnih mostova). Ovi profili spadaju u A klasu po energetskoj efikasnosti, a u kombinaciji sa termomodulima zadovoljavaju standard za pasivne kuće (imaju Uw ispod 0,85W/m2K). U njih se ne ugrađuje ništa manje od troslojnog niskoemisionog stakla sa argon/kripton međuprostornim punjenjem koje sa svoje strane povećava izolacionu moć elementa bez obzira na dimenzije.

* Ostakljivanje se vrši po STV metodi suvog lepljenja panela pomoću samolepljivih traka kojom se dobijaju klizna vrata velike stabilnosti, klase 5 zvučne izolovanosti, odlične otpornosti na provale i udare olujnog vetra do čak 150km/h. *

PVC klizna vrata, drvo dekor folija
PVC klizna vrata, drvo dekor folija

STV sistem naročito je važan za pravljenje otklopno-kliznih vrata većeg nestandardnog formata, uz koja je moguće nabaviti odgovarajuće roletne i komarnike. Po želji kupca sistem može biti sa horizontalnim klizanjem na levu i/ili desnu stranu, sa simetričnim ili asimetričnim otvaranjem.

U ponudi aluminijumske i plastične stolarije postoji jedan vrlo interesantan podtip kliznih balkonskih vrata, koji svojim izgledom i specifičnim načinom otvaranja ovoj klasi proizvoda daje jednu sasvim novu dimenziju.

Autor: Jelena Mitrović, diplomirani novinar

Prethodni tekstKoje zavese da odaberem za poslovni prostor?
Sledeći tekstNajbolji u obradi stakla na Balkanu