Klizna vrata – Pocket door sistem

Za razliku od kliznih vrata koja klize po zidu i ostaju vidljiva i kad su otvorena, postoje i klizna vrata koja u potpunosti uklizavaju u zid (pocket door sistem) i bivaju nevidljiva kada su otvorena.

Pocket Door sistem sobnih vrata
Pocket Door sistem sobnih vrata

Ona maksimalno štede prostor jer ostavljaju zid praznim i daju potpunu slobodu pri uređenju enterijera. Njihovu osnovu čini kaseta (okvir) ugrađena u zid, klasičan, sa gipsom i malterom, koja i omogućava da vrata uklizavaju u njenu unutrašnjost. Ukoliko je posredi novogradnja, prostor za kasetu se unapred planira, dok je u već postojećim objektima najlakše srušiti postojeći zid i napraviti novi, formiran oko kasete.

Prednost uklizavajućih vrata ogleda se i u tome što, zahvaljujući kaseti, nije potrebna podna vođica kojom se narušava vizuelni utisak, već samo gornja, fiksirana na vrh kasete. Postoji i nekoliko vrsta kaseta koje koristimo u zavisnosti od toga da li je posredi novogradnja ili pak renoviranje prostora i naknadno ugrađivanje kliznih vrata.

Osnovu čini kaseta (okvir) ugrađena u zid
Osnovu čini kaseta (okvir) ugrađena u zid

U prvom slučaju, možemo koristiti kasete predviđene i za gipskarton i za malter, dok se prilikom renoviranja uglavnom biraju kasete za gipskarton. Ove dve vrste razlikuju se i u tome što kasete za gipskarton koštaju manje jer zahtevaju manje materijala i njihova proizvodnja je jednostavnija.

klizna vrata koja u potpunosti uklizavaju u zid
Postoje i klizna vrata koja u potpunosti uklizavaju u zid

Važne su i karakteristike zida. Savremene tehnologije omogućile su da se kasete mogu ugraditi u zid u kojem se nalazi električna instalacija, dok to ipak nije moguće ukoliko zidom prolaze cevi. Takođe, zid u koji se ugrađuju klizna vrata najčešće nije noseći zid.

Prethodni tekstLiSEC i Glas Gasperlmair: Zajedno u uspehu
Sledeći tekstOkrugli prozori zaista postoje kod nas na tržištu