Zastakljeni balkoni – Atraktivan izvor dnevne svetlosti za svaki prostor

Pitanje osvetljenja je veoma važno za svaki dom. Dobro odabrana i dovoljno moćna rasveta prostoru daje vedriju notu i čini boravak u njemu prijatnijim. To, ipak, nije dovoljno ako veštačkom ne dodate i izvor prirodne svetlosti, kako bi se međusobno nadopunjavali.

Dve decenije star svetski trend velikih otvora na stambenom objektu ne samo što ne jenjava, već sve više ide ka konfiguraciji koja minimalizuje površinu zidova maltene je svodeći na konstrukciju, a glavnu ulogu daje ogromnim prozorima i balkonskim vratima. Osim što donosi suštinsku vizuelnu transformaciju, ovakav sklop ima i terapeutskog značaja. Zbog načina života koji smo sami sebi nametnuli, i često destruktivnog tempa i zahteva koji ga prate, broj depresivnih osoba je u svakodnevnom porastu. Stručnjaci kažu da je izuzetno važno da mesto stanovanja emituje pozitivne vibracije i bude oaza mira kako bi predstavljalo odgovarajuću protivtežu svakodnevici, pa bi zato valjalo da bude prostrano i svetlo.

Kompletno zastakljen balkon
Kompletno zastakljen balkon – Foto: www.cdn-homedit.com

Ako biste se malo raspitali, većina ljudi bi vam najverovatnije rekla da nije zadovoljna sadašnjom veličinom stambenog prostora, što u prvom redu važi za vlasnike stanova. Nekako se čini da uvek nedostaje još koji kvadrat, koji bi mogao da se pretvori u kućnu teretanu ili tome slično. Takođe, pri kupovini stana ništa ne garantuje da ćete, uzevši u obzir raspoložive finansije i lokaciju koja vam odgovara, uspeti da dođete baš do onog sa puno prozora i velikom terasom koja gleda na ulicu. To često ume da proizvede osećaj nezadovoljstva kupljenim, koji se, obzirom da ćete u tom prostoru po svoj prilici živeti još dugo, pretvara u osećaj hroničnog nezadovoljstva. Dobra strana u svemu ovome, na sreću, jeste da ovakva situacija ne mora nužno da se proglasi za izgubljen slučaj. Postoji jedan mali, ali efektan trik, koji možete primeniti ne biste li ulepšali i dodatno osvetlili svoj stan, a to je pravljenje zastakljenog balkona.

Kompletno zastakljena terasa
Terasa – staklo

Kompletno zastakljen balkon je arhitektonsko rešenje podjednako primenljivo i na kuću i na stan, i kada treba da se napravi od nule ili da se preuredi već postojeća terasa. Razlike se ogledaju u tome u kojoj meri ćete taj posao morati da prilagodite okolnostima, ali suštinski u svim opcijama će podrazumevati malo građevinskih radova. Ako se radi o kući, tu ćete imati nešto više slobode po pitanju pravljenja buke jer ste vlasnik dvorišta, dok bi ste u suprotnom radove morali da prijavite ostalim stanarima zgrade i da ograničite raspoloživo vreme u toku dana u skladu sa kućnim redom. Ukoliko objekat ranije nije imao nijednu terasu, onda to znači da će biti potrebno probijanje zida na željenom mestu, i postavljanje staklenog elementa. Najbolje bi bilo da izaberete mesto na kom se nalazi dnevni boravak, a ukoliko se ispostavi da to nije izvodljivo zbog rasporeda nosećih stubova, onda neku stratešku tačku sa koje bi mogao da se osvetli veći deo prizemlja. Naravno, ako objekat ima sprat ništa vas ne sprečava da zastaklite neku od gornjih prostorija. Dva raspoloživa modela su pravougaoni i razlomljeni (trostrani ili šestougaoni) balkon, koji, opet, mogu biti zastakljeni do pola ili celom dužinom, i uglavnom su

izrađeni od PVC-a ili aluminijuma. Samo treba imati u vidu da ovde, kao i kod stana koji nema terasu od starta, razlomljeni ne može da dođe u obzir – zbog oblika bi štrčao izvan okvira objekta, što bi značilo da time menjate njegov inicijalni gabarit, a za to bi vam bila potrebna građevinska dozvola. Kako cilj nije da sebi zakomplikujete život i ovaj poduhvat pretvorite u problem, balkon će, dakle, biti pravougaoni. E sad, pošto, dakle, nema proširivanja, ono što dobijate transformisanjem zida ili dela zida u zastakljeni balkon je u prvom redu osvetljenje, ali i izvor svežeg vazduha. Iskoristite i to što svetlija prostorija po pravilu vizuelno deluje prostranije, i cilj će biti postignut – dobićete prijatan kutak u svom domu u kom ćete sa zadovoljstvom ispijati jutarnju kafu.

Zastakljivanje terase
Staklena teras u stambenom prostoru

Kada je u pitanju preuređivanje postojeće terase, ta varijanta donosi još više benefita. Kuće i stanovi na prizemlju i nižim spratovima koji se nalaze u prometnim kvartovima konstantno su izloženi prašini, a oni na većoj visini aerozagađenju i česticama dima, što boravak na terasi može učiniti praktično nemogućim, pa ćete njenim zastakljivanjem u velikoj meri rešiti taj problem. Nadalje, budući da površina terase spada u ukupnu kvadraturu stana, njenom prenamenom ne menjate postojeće stanje, već ovakvi radovi spadaju u manju adaptaciju, te ne iziskuju nikakvu papirologiju. Ako terasa sama po sebi nije dovoljno velika da na nju može da stane manja baštenska garnitura, za uživanje u lepom vremenu u prolećnim i letnjim danima, to je još jedan razlog više da je zatvorite.

Zastakljena terasa u vašem dvorištu
Zastakljena terasa u vašem dvorištu

Time ćete fizički proširiti svoj životni prostor, koji će oplemenjen sa par sobnih biljaka i malo cveća, postati vaš omiljeni deo stana. Oblik konstruisanog balkona u ovom slučaju zavisi od prvobitnog oblika terase, a broj staklenih elemenata i njihova veličina su stvar izbora. Takođe se možete opredeliti za obično, polureflektivno, reflektivno, pa čak i zatamnjeno staklo, opet zavisno od toga da li želite da zadržite taj spoj sa spoljašnjim svetom ili da se, baš naprotiv, izolujete od njega.

Ako ste se umorili od konvencionalnih modela, ili vam se jednostavno uopšte ne dopada njihov izgled, a ipak biste voleli da unesete ovakvu promenu u lični prostor, i za to postoji rešenje – balkon konstruisan od staklenih panela. Ovi paneli se prave od ojačanog, kaljenog stakla, debljine veće od 4mm. Služe za izradu staklenih fasada, a međusobno su sastavljeni šrafljenjem ili pomoću pauk spojeva, mada se oni koriste za veće konstrukcije kakve su čitave zgrade, gde drže po četiri velika panela spojena pod pravim uglom. Mogu da podnesu sve vremenske uslove, i što je još bolje, tu funkcionalnost upotpunjuje jako efektan izgled, koji će učiniti da se osećate kao u svojoj maloj privatnoj botaničkoj bašti, sa pogledom na vaš lični komad neba – svaki put.

Piše: Jelena Mitrović

Prethodni tekstPietrablu – materijal kojim možete opremiti bukvalno sve!
Sledeći tekstINDUSTRIJSKA VRATA – Grdosije bez kojih se ne može