Šta su to samočisteća stakla?

Jedno od revolucionarnih dostignuča na sajmu u Duesseldorfu jeste staklo koje se samo čisti.(eng.Self-cleaning glass). Proizvedeno je od strane najvećih proizvođača stakla na svijetu – Pilknigton i Saint Gobain. Nova generacija proizvoda ima veće mogučnosti u pogledu komfora stanovanja, smanjenje troškova čišćenja.

Površine

Hidrofobne površine odbijaju, stvarajući loptaste kapljice koje mogu skliznuti i sa sobom pokupiti i čestice prašine.Proizvode se nanošenjem tankog organskog sloja.

Kod hidrofilnih povšina koje privlače vodu, dešava se suprotno: voda se širi ravnomerno u film koji otiče sa površine i ne ostavlja nikakav trag usled sušenja.

Samočisteća stakla
Slika 2 – Samočisteća stakla

Ovo je postignuto zahvaljujući specijalnim tankim premazom koji potpomaže čišćenju standardnih vrsta stakala, i to u dve faze: u prvoj fazi, procesom fotokatalize, aktivira se sunčeva svetlost i razjedinjuje organska prljavština. Ovim procesom se sprečava lepljenje i neogranske čestice. U drugoj fazi sloj raspršuje čestice kiše, pri čemu se one ne slivaju u kapljicama kao na običnom staklu već ravnomerno i u slapovima koji ispiraju čestice i prljavštinu.

Sloju je potrebno 5-7 sunčanih dana da se u potpunosti aktivira nakon postavljanja, pri čemu će delovati i po oblačnom danu i po noći. Ukoliko nastupi period suše potrebno je vodom i blagom sapunicom isprati sloj pričvršćene prljavštine..

Stakla koja se sama čiste
Slika 3 – Stakla koja se sama čiste

Sam sloj ne utiče loše na boju stakla, prozirnost, njegove temičke osobine itd. Za dodatno održavanje staklenih površina važno je napomenuti da se ne koristei agresivne hemikalije ili alat koji bi izgrebao zaštitni sloj. Jednom postavljen sloj traje aktivnoodržavajući planirano i očekivano dejstvo zadržavajući dejstvo koliko god da traje i samo staklo…