Mala abeceda HI-TECH staklarstva

OVAKO SE RADILO NEKADA…

ESTE-TEAM doo, kako se vršila obrada stakla nekada
Foto: ESTE-TEAM d.o.o.

Treba znati da se staklo ne reže u potpunosti već se samo zareže, odnosno napravi se trag po površini. Nekada se to radilo ručno, alatom koji se zove radla. Zatim se rez “otvara” pritiskom tj. puca po označenom rezu i proces je gotov. Fizika iza ovog procesa je jednostavna: površina stakla se zarezuje, čime se struktura stakla slabi jer se unutrašnji naponi koncentrišu u jednu jedinu liniju. Staklo se zatim oslobađa koncentrisanih napona kada se polomi na dva dela.

To je čak i danas dosta lako i brzo uraditi kod tanjih stakala i komada pravilnog oblika ali šta ako treba rezati debela monolitna stakla, koja idu i do debljine od 25mm ili laminirana, debljine i više desetina centimetara, u 2 ili 3 sloja! Ili krivolinijske oblike, lukove, krugove, oštre uglove… Treba imati u vidu da danas sve više zahteva ima upravo za ovakvim staklima.

A OVAKO TO RADIMO SADA…

(SA OPREMOM ZA REZANJE STAKLA KOMPANIJE INTERMAC, ITALIJA)

INTERMACov Genius RS-A
INTERMACov Genius RS-A
Este-team
Foto: ESTE-TEAM d.o.o.

 

Abeceda hi-tech staklarstva ne počinje od slova A već od R – rezanje. Kao sto drvo raste iz korena, bez dobrog početka nema uspeha ni u čemu, tako je u svakoj staklarskoj fabrici rezanje prva i najvaznija faza u obradi. Zbog toga je veoma važno, pa čak i kritično, odabrati kvalitetnu opremu za rezanje. Izbor je danas zaista veliki, od pojedinacnih reznih stolova za monolitno staklo, preko reznih stolova za laminirano staklo, sve do reznih linija za obe vrste stakala razlicitih konfiguracija i nivoa automatizacije.

Od kvaliteta rezanja tj. tolerancije koja se postigne u toj prvoj fazi, u velikoj meri zavisi i kvalitet obrade na drugim mašinama, brzina rada, potrošnja alata na brusilicama ili obradnim centrima itd. Greška u ovoj fazi se prenosi u sve dalje faze obrade stakla.

INTERMACov Genius RS-A predstavlja osnovnu verziju reznog stola za monolitno staklo koji poseduje ista tehnička rešenja kao i automatizovane linije za velika staklarska preduzeća. Sada i mali stakloresci mogu imati mašinsko rezanje uz ne tako veliko ulaganje umesto da režu ručno kao sto su radili njihovi očevi.

Genius RS-A se odlikuje visokom preciznošću reza (± 0.15mm/2000mm) i pouzdanošću. Može rezati pravolinijske i krivolinijske oblike pomoću sw za optimizaciju najnovije generacije. Brušenje low-e filma abrazivnim brusom je opcija koja sve više postaje standard kako se ova stakla sve više traže.

Ovaj model reznog stola je opremljen duplom nulom sto omogućava i povremeno rezanje dvoslojnih stakala, što čini prelaznu fazu pre nabavke reznog stola za laminirano staklo.

Genius CT-RED rezni sto visokih performansi za monolitno staklo u polu-džambo ili džambo dimenzijama karakaterišu performanse koje se obično nalaze kod mašina projektovanih za rezne linije koje rade u 2 ili 3 smene. Greda za rezanje se pokreće pomoću kaljenih pužnih zupčanika i letvi sa zavojnim zupcima.

Jednostavnije rečeno, ova tehnologija omogućuje:

  • Ubrzanje do 10m/sec
  • Brzinu do 200m/min
  • Preciznost od ± 0.15mm/2000mm

Rezanje monolitnih stakala može se automatizovati upotrebom reznih linija, koje predstavljaju sledeći korak, a mogu se dobiti dodavanjem servisnih stolova za lom i automatskih utovarnih sistema na postojeći rezni sto. Na ovaj način se mogu postići nivoi produktivnosti čak i do 1000 kvadrata stakla u jednoj smeni.

INTERMACov odgovor na zahteve tržišta zasniva se na kompletnoj seriji reznih stolova koji su u stanju da zadovolje potrebe svake staklarske proizvodnje: komponente vrhunskog kvaliteta, rešenja za neprekidan rad uz minimalno održavanje, patentirani magacin alata, softver koji predstavlja revoluciju u smislu performansi i jednostavnosti prilikom upotrebe.

INTERMACova ideja vodilja je da svaka kompanija zaslužuje najbolje kada se radi o rezanju stakla.

SLEDI… NOVA TEHNOLOGIJA ZA REZANJE LAMINIRANIH STAKALA – ITALIJANSKOG PROIZVOĐAČA INTERMAC

 

ESTE TEAM d.o.o.

ESTE TEAM d.o.o.
Džona Kenedija 20
11070 Novi Beograd, Srbija
T. +381 11 2601 774
T. +381 11 3196 764
M. +381 63 340 396
E. office@esteteam.net
W. www.esteteam.net