Folije – Zaštita od sunčeve svetlosti i toplote

Ukoliko uslovi ne dozvoljavaju ugradnju roletni ili šalukatri, ili jednostavno vlasnik nije zainteresovan za iste, dobru zamenu mogu pružiti folije. Postoje tzv. standardne folije koje propuštaju svetlost, ali sprečavaju prodor toplote i UV zračenja u unutrašnjost prostorije.

Međutim, ukoliko stolarija nema kvalitetna termoizolaciona stakla, standardne folije neće sprečiti odlivanje toplotne energije zimi. U tom slučaju koriste se termoizolacione folije koje poboljšavaju zadržavanje toplote u unutrašnjosti objekta. Međutim, treba naglasiti da je za termoizolacione folije nužno izdvojiti znatno veća finansijska sredstva, ali isto tako treba znati da iste te folije povećavaju efikasnost prozora u zadržavaju toplotu unutar objekta i do 80%.

Njihovom primenom računi za električnu energiju niži su za petinu, dok se tokom leta idealna temperatura postiže za trećinu manje vremena, čime su i troškovi klimatizacije manji.

Pored energetske efikasnosti folije u velikoj meri utiču na kvalitetniji i komforniji život i rad, kao i zaštitu privatnosti od neželjenih pogleda. Budući da se pojavljuju u različitim varijantama, kao reflektujuće i nereflektujuće, sa ogledalo efektom, kao tonirane ili mat, folije daju moderan i jedinstven izgled objektu na kome se nalaze.

LLumar zaštitna folija za staklo
foto: LLumar zaštitna folija za staklo

Ako znamo da se lepe na staklo, možemo reći da folije imaju i svoju sigurnosnu funkciju. Naime, ukoliko iz nekog razloga dođe do pucanja stakla, ono se neće raspršiti jer će ga folija zadržati na jednom mestu.

Kao i kod stolarije i kod folija je veoma bitna pravilna i stručna montaža. Kako se još uvek koriste više kao toplotna zaštita, folije se postavljaju na spoljašnju stranu stakla i moraju ih postaviti osobe koje znaju posao. Svaka improvizacija i neznanje koštaće vas mnogo više nego sama folija. Stoga prilikom izbora, uvek birajte proverene, dostupne proizvođače koji poseduju ateste, garantuju kvalitet proizvoda, koji imaju iskusne ljude koji vam mogu „ugraditi“ folije i biti na usluzi za sva pitanje i nedoumice.

Autor teksta: Snežana Trtica Graovac, novinar