Energetska efikasnost Veliki izbor energetski efikasnih proizvoda na tržištu

Veliki izbor energetski efikasnih proizvoda na tržištu

zvučna izolacija spoljašnje stolarije čini ključan faktor

Već duži niz godina primat na polju stolarije zauzima PVC, stolarija izrađena od polivinil – hlorida. Ipak, novi trendovi, odnosno stalno oživljavanje starih u novom maniru, na mala vrata vraća i drvo i aluminijum u upotrebu na polju stolarije, a zahvaljujući modernim tehnologijama, sva tri pomenuta materijala odlično odgovaraju na moderne zahteve.

Stolariju delimo na spoljašnju i unutrašnju. I jedan i drugi tip moraju zadovoljiti niz funkcionalno-estetskih kriterijuma, s tim što su oni nešto izazovniji kod spoljašnje stolarije. U te kriterijume spadaju zvučna izolacija, toplotna izolacija, stabilnost, ekonomičnost, estetsko uklapanje u elemente enterijera ili njihovo nadograđivanje – funkcionalnost i estetika u svakom smislu.

Energetska efikasnost prozora
Prostor između stakala može se ispuniti i inertnim gasom argonom

U područje spoljašnje stolarije ubrajaju se vrata i balkonski prozori. Forme, boje i oblici ovih elemenata su praktično nesagledivi i zahvaljujući raznovrsnosti materijala i njihovim karakteristikama, moguće je izaći u susret svim, i najrazličitijim zahtevima i željama. Zvučna izolacija spoljašnje stolarije spada među veoma važne karakteristike, u cilju obezbeđivanja zaštite od buke spoljašnjeg sveta. U gusto izgrađenom gradskom tkivu, dobra zvučna izolacija spoljašnje stolarije čini ključan faktor. Naravno, nivo buke prvestveno je uslovljen vrstom i pozicijom objekta. Tako srednji nivo izloženosti buke prosečnog objekta u gradu iznosi 65-80dcb, a dozvoljen nivo u stambenom objektu je 30dcb. Za kvalitet zvučne izolacije važan je prozor sa svim svojim elementima, a najkritičnije tačke su spojevi različitih materijala ili elemenata, odnosno spojevi prozor-zid, krilo-okvir i uglovi krila.

Staklo je važan element u provođenju buke, i primera radi nekada široko primenivano, a danas ispod svih standarda, jednostruko staklo smanjuje nivo buke za 30dcb. Sve više pažnje posvećuje se i energetskoj efikasnosti i u savremenim objektima to je neizostavan faktor, koji je i zakonski regulisan. Vođenje računa o energetskoj efikasnosti nije pogodno samo za planetu, već i za budžet. Ukoliko se ona zanemari i dozvoli se prekomeran gubitak toplote kroz elemente objekta, dolazi do nepotrebnog emitovanja energije i troškova koji su po sve pogubni. Na duge staze, energetska efikasnost je i više nego isplativa i zdrava.

Danas su u upotrebi minimum dvostruka stakla
Prozori treba da spreče gubitak energije – Foto: Velux

Kada je reč o energetskoj efikasnosti objekta, prozori su izuzetno važan element. Njihova osnovna funkcija je da propuštaju dnevnu svetlost i omogućavaju provetravanje, ali i da omoguće korisniku prostora vizuelnu komunikaciju sa spoljnim svetom. Takav izazov, selektivno propuštati i štititi, nije lak, i dugi niz godina se radi na poboljšanju kontrole tog odnosa. Sve više se polaže na to da se zadrži primarna funkcija prozora, da omogućavaju kontakt sa spoljnim svetom i time učine prijatan unutrašnji ambijent, ali i da odbrane od svih spoljnih faktora, i da, što je izuzetno važno, u tome spreče gubitak energije. Na svakom objektu, najdinamičnija, a često i najslabija tačka kad je toplota u pitanju su upravo prozori.

Do gubitka toplote dolazi i tokom leta i tokom zime. Tokom leta, problem je u tome u prekomernom zagrejavanju unutrašnjeg prostora i sunce preko prozora dodatno zagreva prostorije ukoliko ne postoji adekvatna zaštita na njima, bilo u obliku premaza na prozorskom staklu ili zastora, zavese ili roletne na prozoru. Tokom grejne sezone prozori predstavljaju glavni prolaz za neželjeni gubitak toplote. Ukoliko su ti gubici veći, može doći i do problema sa kondenzacijom i samim tim i plesni u prostoriji.

Istraživanja pokazuju da se preko prozora gubi i do 40% energije potrebne za zagrevanje objekta. Do toplotnih gubitaka dolazi usled kondukcije – prenosa toplote kroz materijal prozora, i usled ventilacije – strujanja vazduha kroz otvoren ili zatvoren prozor. Za stanove iznad desetog sprata ti gubici su još veći i dostižu skoro 50%. Ovako veliki gubici toplote kroz fasadnu stolariju dešavaju se zbog lošeg kvaliteta izabrane stolarije kao i zbog loše ugradnje usled koje se javljaju dodatni procepi i povećava ventilacija i samim tim i toplotni gubici. Ovakvi navodi ukazuju na nužnost posvećivanja pažnje prozorima kada je u pitanju energetska efikasnost, koja povlači i ekonomičan i zdrav život objekta, ali i okruženja.

Stolariju delimo na spoljašnju i unutrašnju
Veliki izbor energetski efikasnih proizvoda na tržištu

Danas su u upotrebi minimum dvostruka stakla. Umesto vazduha kao izolatora, prostor između stakala može se ispuniti i inertnim gasom argonom čime se povećava efikasnost prozora. Važnu ulogu ima i low-e premaz na unutrašnjoj strani unutrašnjeg stakla, jer sprečava gubitak toplote reflektirajući je nazad u prostor.

Što se materijala samog rama tiče, najčešće se spoljašnja stolarija izrađuje od drveta, aluminijuma, pvc-a ili kombinacije drveta i aluminijuma. Drvena stolarija je najduže u upotrebi i ovaj prirodni materijal je najtoplniji i vizuelno, a i ekološki najprihvatljivij, ali se zbog cene i nešto kompleksnijeg održavanja manje danas koristi nego ranije. Primat je preuzela PVC stolarija, zbog povoljnije cene u odnosu na drvo i aluminijum te praktično održavanje i neosetljivost na spoljašnje uticaje.

Tako na tržištu imamo veliki izbor i veliku rasprostranjenost PVC prozora, ali ipak se mnogi odlučuju za prirodni materijal drvo, ili aluminijum. Aluminijum je gotovo neizostavan na poslovnim objektima, a u stambenima je česta kombinacija aluminijuma na fasadi i drveta sa unutrašnje strane, čime se ostvaruje prijatniji efekat, prikladniji za stambene objekte, od primene samog aluminijuma. Unutrašnja stolarija je nešto manje zahtevna u funkcionalnom smislu, naravno, u zavisnosti od vrste i namene objekta. Spektar unutrašnje stolarije je takođe veoma širok, a važno je da karakteristike materijala i elemenata koji se odaberu odgovara prvenstveno nameni objekta i uslovima koje ona nameće, kao i da odgovore na estetske zahteve i obezbede dug i zdrav život samog objekta.

Prethodni tekstPravilan odabir komarnika
Sledeći tekstINTERVJU: Danijel Sim, direktor tvrtke J.u.A.Frischeis d.o.o., Velika Gorica, Hrvatska