Nekoliko stvari koje bi trebalo znati o Alu prozorima

Aluminijumska stolarije je izuzetno funkcionalna, i bez održavanja upotpunjava čiste linije modernog dizajna. Alu prozori su skuplji od vinil, ali mnogo isplatljiviji nego drveni ili čelični. Određeni alu prozorski paketi zadovoljavaju nove, stroge kodove energije gdegod da se ugrađuju.

Što se tiče završne obrade, koristi se jasan eloksirani aluminijum; takođe i bronzane nijanse aluminijuma pružaju lep pogled pod pravim okolnostima. Ovi profili i završne obrade imaju koriste se u izradi komponenata od aluminijuma kod garažnih vrata, kliznih vrata i harmonika vrata. Iako ovakva specifikacija čini prozorski paket uspešnim, postoji niz dodatnih razmatranja koji dovode do uspešnog krajnjeg rezultata.

Stakla na prozorima

Stakla na prozorima su energetski efikasnija od aluminijumskih ramova. Što više vertikalnih i horizontalnih prekida prozor ima, to je manje energetski efikasan. Potencijalni gubitak energije kroz ram je više nego nadoknađen trajnošċu, lakim održavanjem i čistom estetikom.

Izgled Alu prozora sa više prozorskih krila
Slika 2 – Izgled Alu prozora sa više prozorskih krila

Koristite kombinaciju dvodelnog i trodelnog prozora zbog potrebne uštede energije. Trostruka prozorska okna se koriste kod operabilnih prozora gde je toplotni most od aluminijuma najveċi. Oni se suptilno razikuju u zasiċenosti, dok dvostruki prozori su jasniji, pa je potrebno koristiti trostruke prozore vrlo promišljeno.

Jaz između unutrašnje obloge drveta i aluminijumskog rama

Koristite zaseok u drvetu prethodno isečen, pre malterisanja, kako bi se minimalizirala pojava obloge, kao i kreirala ravna, izdržljiva i jasna završna obrada. Ostavljanjem velikog jaza između unutrašnje obloge drveta i aluminijumskog rama, termički slomljeni alu ramovi ċe se diferencijalno širiti usled vlažnosti i temperature.

Pogled kroz aluminijumske prozore
Slika 3 – Pogled kroz aluminijumske prozore

Unutrašnja poravnavanja i prekidi nosača

Potrebno je proveriti unutrašnja poravnavanja i prekide nosača i uskladiti završnu obradu materijala sa linijama prozora. Poravnavanjem prozora obezbeđujete kontinuitet poda i plafona unutrašnjim detaljima.  Proveriti takođe, sve nosače kako bi se osiguralo da nisu u liniji posmatranja. Upotrebom prozorskih tendi sačuvaċete i produžiti životni vek prozoru.

Poravnavanjem prozora obezbeđen je kontinuitet poda i plafona
Slika 4 – Poravnavanjem prozora obezbeđen je kontinuitet poda i plafona

Kod aluminijuma uvek možete očekivati samo perfekciju i savršenstvo, visoke termoizolacione sposobnosti i visok stepen završne obrade. Različite boje, uz jasne i oštre linije, svakom objektu će dati potrebnu dozu luksuza sa modernism elementima.

Kompozicija alu prozora i enterijera
Slika 5 – Kompozicija alu prozora i enterijera

Čvrstoća aluminijuma, kao i njegova postojanost, osiguravaju kvalitet prozora koji ne zahteva posebno održavanje. Kvalitetan aluminijumski prozor pouzdano štiti od buke, hladnoće i topline, a komorni sistem garantuje prekinuti toplotni most koji sa termoizolacionim staklom stvara prozor visokokvalitetnih izolacionih performansi.