Osetite toplinu budućnosti – providno drvo

“Transparentno drvo” je pravo drvo koje je providno. Ovaj materijal su otkrili naučnici u Stokholmu.Naučnici sa Kraljevskog za tehnologiju u Stokholmu (KTH) uspeli su da stvore instituta “transparentno drvo”, providan materijal napravljen od pravog drveta. Ukoliko ovaj proizved bude velikodušno prihvaćen i zaživi, doćiče do prave revolucuje u arhitekturi i u solarnoj tehnologiji.

Kraljevski institut za tehnologiju u Stokholmu
Slika 2 – Kraljevski institut za tehnologiju u Stokholmu

Karakteristike providnog drveta

Providno drvo je obnovljivi izvor i vrlo jeftin, koji može pomoći u smanjenju troškova osvetljenja u unutrašnjim prostorijama, a može se koristi i kao solarne ćelije-prozori.

Karakteristike providnog drveta
Slika 3 – Karakteristike providnog drveta

Koncept provinog drveta

Koncept providnog drveta nije novina, ali je ovo prvi put da su naučnici otišli korak dalje u arhitekturi sa materijalom koji se može upotrebiti u masovnoj proizvodnji. Nov materijal je proizveden od uzoraka komercijalnog balsa drveta. Pomoću hemijskog procesa uklanja se lignin, polimer prisutan u ćelijskim zidovima biljaka. Lignin blokira 80 do 95 odsto svetlosti koja prolazi kroz drvo. Uklanjanjem lignina dobijaju se lepi beli komadi drveta. Dodavanjem akrila ili pleksiglasa u samo drvo, dobija se transparentan materijal. Providno drvo važi za materijal koji je čak dva puta jači od plastike.

Koncept providnog drveta
Slika 4 – Koncept providnog drveta

Naučnici i dan danas traže nove načine za poboljšanje transparentnosti ovog materijala, a takođe i kako povećati njegovu proizvodnju. Smatra se da je drvo najbolji materijal zahvaljujući svojim odličnim mehaničkim osobinama: snaga, izdržljivost, toplotnu provodljivost i gustinu.

Hemijskim procesom uklanja se lignin
Slika 5 – Hemijskim procesom uklanja se lignin

Primena

Ukoliko se koristi u izgradnji kuća i zgrada, materijal “providna drvo” ima potencijal u optimizaciji unutrašnjge osvetljenja kao što je već rečeno, i omogućava prolazak prirodne svetlosti kroz zidove. Paneli transparentnog drveta mogu se koristiti za prozore ili polutransparentne fasade.