Igra optičkog stakla

Optička staklena kuća izgrađena je pored puta, po želji arhitekte Hirošime Nakamura i njegovog studia NAP, koji je stvorio privatnu oazu u kojoj stanovnici mogu da posmatraju kretanje ljudi i saobraćaja van zidova. Oazu čine: „Šareni bezvučni predeli koji prolaze pokraj automobila i tramvaja dopunjujući život kuće“, rekao je arhitekta.

Spoljašnjost kuće

Kroz svetlucavu fasadu od staklene građe, nazire se bašta ispunjena drvećem, koja je podignuta do nivoa prvog sprata kako bi se stvorio prostor za garažu ispod, i to visinom od dve etaže. Zid je bio previsok da bi bio samonosiv, pa su blokovi morali biti utegnuti i uvezani međusobno. Sunčeva svetlost se filtrira kroz stakleni sloj stvarajući razigranu šaru na zidnom platnu preko drveća. „Fasada je poput vodopada, razliva svetlost i ispunjava vazduh svežinom”, izjavio je Hirošima.

Izgled staklenih blokova fasade
Slika 2 – Izgled staklenih blokova fasade

Unutrašnjost kuće

Otvoreni dnevni boravak nalazi se odmah iza i odvojen je od  bašte samo laganom metalnom zavesom. Ovaj zastor se savija unazad – namotava, kako bi otkrio drugi sloj stakleniih blokova zida sobe, koji je u liniji ivice centralnog stepeništa. Dvoetažna sekundarna bašta nalazi se u začelju, dok su dečije sobe smeštene na  najvišem spratu. Trpezarija i kuhinja su na prvom, a soba za hobi, tipična japanska soba i dodatna spavaća soba smeštene su u suterenu.

Izgled centralnog stepeništa unutar kuće
Siika 3 – Izgled centralnog stepeništa unutar kuće

Ova kuća je pozicionirana među visokim građevinama u samom centru Hirošime, uz ulicu kojom velikim intenzitetom prolaze automobili i druga vozila. Da bi se zadržala privatnost i neophodan mir u ovakvom okruženju, postavljanjem optičke staklene fasade i bašte sa ulične strane kuće, omogućen je potpun užitak. Vrt je vidljiv iz svih prostorija.

Sunčeva svetlost se sa istoka, refraktujuje kroz staklene blokove, stvarajući predivne „lampice“. Kiša koja pada na površinu reflektuje nove šare. Svetlost koja se probija kroz krošnje drveća treperi po podu dnevne sobe, dok metalni zastor blago pucketa i pleše na vetru. Iako se nalazi u centru grada u gradu, kuća optičkog stakla omogućava stanovnicima da uživaju u dnevnim promenama svetlosti dok dan polako odlazi u san.

Fasada

Fasada je sastavljena od oko 6000 transparentnih staklenih blokova dimenzja 50 x 235 x 50 mm. Stakleni blokovi efikasno spečavaju prodor zvuka i buke sa ulice. Kako bi se ostvarila ovakva fasada, staklo je liveno u kalupima visoke transparentnosti, od borosilikata, sirovine koja se koristi za izradu optičkih stakala. Proces livenja je izuzetno težak, jer je potrebno kako sporo hlađenje da bi se uklonio preostali pritisak unutar materijala, tako i  visoka preciznost u zahtevanim dimenzijama. Čak i tada, staklo zadržava hrapavost na mikro nivou, po površini bloka, ali taj efekat je dobrodošao, jer proizvodi neočekivane optičke iluzije u enterijeru.

U ovom slučaju, staklo je postavljeno na viši nivo od standardnog, očekivanog, sa efektima koji postaju deo svakodnevnice, ulepšavajući je.

prevedeno sa stranice: dezeen.com