Ulazna vrata – Poželite dobrodošlicu bojama

Kada želite novi, drugačiji izgled eksterijera vaše kuće, ne morate da menjate i bojite čitavu fasadu da bi ste to postigli. U stvari, samo par malih izmena, kao što je boja ulaznih vrata, i dobićete brzu ali i upečatljivu promenu izgleda čitave fasade. Ulazna vrata u pravoj boji mogu doprineti da vaš dom dobije na gostoprimstvu, da prilaz kući dobije lepši izgled i da postavi podlogu za enterijer unutar kuće. Najbolja boja za ulazna vrata zavisi u mnogome od stila vaše kuće i njenih boja (zida, krova, roletni…), dovratka a takođe i okoline koja okružje celu kuću. Tako da pre nego što počnete da sanjate o novom, sjajno lakiranom ulazu, uzmite u obzir sve ove faktore kao i sam stil vrata.

Iako postoje određena pravila kada dođe do odabira boje za ulazna vrata, najbolje je slediti stil i primarne boje vaše kuće. Na primer, pastelni tonovi bi mogli izgledati kao da ne pripadaju kući sa puno ornamentike. Kuće u viktorijanskom stilu idu dobro uz masivna vrata u osnovnim punim bojama kao što su teget, tamno crvena i crna, dok dizajn koji je inspirisan mediteranom može perfektno funkcionisati sa svetlo tirkiznim ulaznim vratima.

Prozori & Vrata u rezidencijalnim objektima
Bojena ulazna vrata unose neobičnu dozu živosti

Tradicionalnim kućama uglavnom dobro pristaju tonovi inspirisani prirodom, kao toplo maslinasto zelena ili plavo siva, dok moderne fasade izgledaju prelepo sa vratima u bojama tamno zelene i ljubičaste. Vi se naravno ne morate prilagođavati tradiciji pri odabiru boje za vrata. Dobar efekat se može postići i sa bojama koje se ne smatraju mainstream.

Sve ovo govori da je vaša kuća odličan vodič koje će joj boje odgovarati a koje ne. Uzmite u obzir i materijale fasade kao i okolni pejzaž pored ostalih faktora, jer ne bi želeli da vam frontalni izgled kuće izgleda čudan i odudara od ostalih kuća u okolini.

Još jedno pravilo u odabiranju boje za ulazna vrata je pravilo tri boje. Na fasadi kuće obično se koriste do tri različite boje. Jedna za spoljne zidove, druga za drvenariju i dovratak, a treća je za roletne ili akcentuje neki drugi detelj u arhitekturi. Ulazna vrata se uglavnom farbaju u neku od ove tri boje. Ako se koristi i četvrta ona je rezervisana samo za ulazna vrata.

Crvena ulazna vrata
Crvena ulazna vrata

Kada birate boju, znajte da ona može doprineti da akcentujete tonove u eksterijeru kuće ili da da završnu reč dizajnerskoj paleti. Impresija može biti suptilna ili više direktna; može biti formalna ili razigrana. Nemojte misliti da su tamne boje tmurne ili da svetle pružaju osećaj vedrine. Tamne boje mogu biti prelepe kada se osvetle sunčevim zracima i kada njihove skrivene nijanse dodju do izražaja, dok svelte boje mogu izbledeti tokom vremena i izgledati istrošeno i slabo na sunčevim zracima. Zato je najbolje poneti paletu boja sa sobom i boju birati direktno napolju uz fasadu kuće. Uglavnom se za ulazna vrata bira svetla ili tamna nijansa. Srednji tonovi se uglavnom stope sa bojama eksterijera, tako da nemojte dozvoliti da vam se boje zida i vrata takmiče, vi odlučujete ko će imati prednost. Omiljene svetle boje za ulazna vrata su bela, krem, siva. One najbolje dolaze do izražaja kada se koriste u kontrastu sa nekom tamnom bojom. Svetla boja koja se slaze sa eksterijerom može da izgleda bledo i dosadno.

Teget uglavnom dobro ide sa svetlo plavom ili sivom a crno je dobar izbor za fasadu od cigle. Bordo pravi lep kontrast sa sivom, zelenom ili bojom opeke, a skoro sve tamne i pune boje dobro stoje na belom dovratku.

Iako je za neke svetla boja ulaznih vrata znak čistote i svežine, imajte na umu da je potrebno da ulazna vrata uvek i izgledaju takva, što je sa belom bojom i nekim jako svetlim nijansama tesko postići.

Spomenućemo samo nekoliko boja koje se ne koriste često a koje su veoma zanimljive i mogu dati poseban šarm vašoj kući.

• Crvena: Ima nešto u vezi vrata obojenih u tamno crveno koja kao da kazu ,,uđite’’, sve dobre stvari su unutra! Ne možete pogrešiti sa vatreno crvenom bojom koja savršeno ide sa belom, plavom i sivom fasadom ili dovratkom. Za one hrabrije preporučijemo je u finišu visokog sjaja.

• Indigo: veoma je zanimljivo kako ova boja može da se menja i izgleda sasvim drugačije od jutra do večeri. Dramatična je i tamna, ali i osvežavajuća uparena sa svetlom ili belom fasadom.

Narandžasta ulazna vrata
Narandžasta ulazna vrata

• Narandžasta: Ništa ne privlači pažnju kao narandžasta koja zove ljude pravo unutra. Odlično ide uz tamne fasade koje čine ovu boju posebno živom.

• Crna: Dok se možda razmisljate da su ovakva vrata suprotno od onoga što će se isticati, sveže ofarbana crna vrata zahtevaju pažnju i izgledaju odlično sa skoro svakim eksterijerom i stilom kuće.

Zelena ulazna vrata
Zelena ulazna vrata

• Tamno zelena: Tipična boja koja se koristi na mediteranu ukombinovana sa zidom od cigle i belim dovratkom. Ova boja je veoma tamna tako da ponekad izgleda kao crna, ali kada je obasjana suncem njena lepota dolazi do punog izražaja.

Žuta ulazna vrata
Žuta ulazna vrata

• Žuta: Za neočekivani obrt koji podmlađuje čak i stare, dosadne fasade, odlučite se za zlatno žutu. Pogotovo ako je ulaz okrenut severu i nema puno svetla, ovo je boja koja će dolazak kući učiniti srećnim čak i posle dugog i napornog dana.

Na kraju, ali ne i manje važno, izaberite raspoloženje koje želite da vaša ulazna vrata oslikavaju. Da li su to smele nijanse koje će ulaz učiniti veselim i gostoprimljivim ili pastelni tonovi koji će gostima pružiti osećaj topline i spokoja, isključivo je na vama i vašem karakteru.

Piše: Tijana Vučak, dizajner enterijera