Toplotna izolacija u vidu garažnih vrata

Istraživanje Instituta Degendorf pokazala su da garažna vrata mogu parirati svojim termoizolacionim osobinama materijalima kao što je vuna ili pluta.

Poređenje osobina toplotne izolacije garažnih vrata sa ostalim građevinskim materijalima poput plute, drveta, betona, cigle i stakla, pokazalo je vrlo zanimljive rezultate. Toplotna izolacija jednog elementa segmentnih vrata čija je debljina 2 cm, odgovara toplotnoj izolaciji betonskog zida debljine od čak 91 cm.

Na slici su prikazane debljine određenih građevinskih materijala koji imaju iste termoizolacione osobine. Na njima se vidi da garažna vrata imaju značajnije bolja termoizolaciona svojstva od betona ili zida od opeke.

Izolacija garaže

Izolaciju garaže vredi uraditi iz više razloga. Glavni razlog je da ċe neko želeti da izoluje garažu samo zato što provodi određeno vreme tamo. Bilo da je obrada drveta, autoservis, ili kućna teretana – sve su to razlozi zbog kojih biste želeli da garaža bude udobnija kada se provodi vreme u njoj. Otvoreni prozor ili ventilator mogu pomoći da vazduh cirkuliše.

Izolacija garaže
Slika 2 – Izolacija garaže

Jednostavno rečeno, ona su upravo to što zvuče – garažna vrata koja su pravilno izolovana da bi se sprečio gubitak toplote. Ona dolaze u nekoliko vrsta, uključujući i roletne, segmentnim i bočnim – sortama  šarki. Možete se odlučiti za drvena vrata ako ih više volite, ili metalna. Sve zavisi od imovine koju imate i šta bi izgledalo najbolje u tom slučaju.

Izgled garažnih vrata u okviru kuċe
Slika 3 – Izgled garažnih vrata u okviru kuċe

U svakom slučaju, svaki panel je pravilno izolovan tako vrata radi kao što je i željeno.

Drvena garažna vrata
Slika 4 – Drvena garažna vrata

Korist se najjasnije vidi ukoliko imate garažu koja je vezana za kuću, a ne stoji odvojeno od nje. U ovoj situaciji ćete generalno imati vrata koja povezuju garažu sa samom imovinom. Iako se ova vrata zaključavaju, ona neċe uvek  biti izolovana. To znači da lako možete izgubiti toplotu u garaži preko vrata. Moguć je čak i gubitak toplote kroz zidove. Imajući pravilno izolovana garažna vrata, možete sprečiti veliki deo gubitka toplote u vašem domu.

Prethodni tekstRevolucija performansi prozora
Sledeći tekstFasadno staklo budućnosti