Garažna vrata – Sprega novog imidža i tehnologije

Većina nas ima običaj da stvari za svakodnevnu upotrebu koristi po automatizmu, bez dodatnog razmišljanja o tome. Interesantno je kako se uglavnom ne bavimo nekima od tih stvari čak ni kada prestanu da vrše svoju funkciju i postanu problem koji nam oduzima vreme i koči nas u izvršavanju obaveza. U ovoj priči definitivno bi se mogao pronaći određeni broj vlasnika automobila koji i po više puta dnevno koriste garažna vrata koja su ili dotrajala, pa je pravo čudo da se i dalje uopšte otvaraju, ili su novijeg datuma, ali su relativno brzo počela da zaglavljuju. U koju god grupu spadali, znajte da vam je to jasan znak da su zrela za zamenu, i da svoje mesto treba da ustupe nekom od revolucionarnih modela koji su se pojavili u ponudi u poslednjih par godina.

Dizajn, inovacija, kreativnost

Nakon malo dužeg perioda kreativnog zastoja u kome su se samo mehanički odrađivale porudžbine i izrađivali već postojeći modeli, a na sto stavljala tek pokoja skromna nova ideja, proizvođači su procenili da je najzad došlo vreme da nas obraduju nečim suštinski novim kada je reč o garažnim vratima. Osim standardnih kipućih, tu su još i rolo i segmentna, i možda najzanimljivija od svih bočna vrata, ali sada u potpuno izmenjenom konceptu. I zaista, već na prvi pogled nemate više osećaj da se radi o nečem uzgrednom, nevažnom i već viđenom. Dizajneri su ovog puta uložili ozbiljan trud da garažna vrata pretvore u deo arhitekture stambenih i poslovnih objekata koji će svojim izgledom doprineti njihovoj estetici, a da istovremeno zadovoljava najviše tehničke standarde.

Garažna vrata - Sprega novog imidža i tehnologije
Garažna vrata Hormann

Kipuća garažna vrata

Kao što je opšte poznato, ovo je najstariji tip garažnih vrata. Podrazumeva jedan panel, odnosno monolitnu ploču, koja se prilikom otvaranja zarotira za 90 stepeni u odnosu na prvobitni vertikalni položaj i smešta paralelno sa plafonom garaže. Možda baš zato što je najstariji, ovo je tip koji je pretrpeo najviše promena, ili su prosto kod njega izmene najvidljivije. To se pre svega odnosi na spoljašnjost, jer mada se osnovni čelični model sa vertikalnim rebrima i dalje pravi u standardnoj, takozvanoj saobraćajno beloj, kao i još sedam najčešće traženih boja, taj dizajn je gotovo potpuno zastareo. Sada se unapred po zadatim merama izrađuje samo konstrukcija koja se montira odmah, a onda na licu mesta možete birati ispunu, odnosno vrstu materijala od kog će vrata biti napravljena (čelik ili drvo, opcionalno u kombinaciji sa staklom), jednu od 200 nijansi iz RAL karte, kao i dodatni efekat ili teksturu površine koja može imitirati fasadu objekta i kompletno se utapati u okolinu tako, da ni ne možete da primetite da na tom mestu postoje vrata od garaže sve dok ne počnu da se otvaraju.

Pored toga, otklonjen je njihov najveći nedostatak – to što kada se otvore štrče ispred garaže, pa auto morate zaustaviti par metara dalje da ne biste udarili u njih, što i nije baš zabavno po hladnom ili kišnom vremenu. Novi modeli se u toku rotacije postepeno povlače ka unutrašnjosti garaže i u punom obimu smeštaju ispod plafona tako da vozilom možete prići objektu i na svega pola metra bez bojazni od nezgoda. Ništa manje značajna nisu ni dodatna bezbednosno-tehnička i sigurnosna svojstva. Tu u prvom redu mislimo na fleksibilne zaštitne poklopce dodate preko poluge vrata, koji prekrivaju rizično mesto i bitno smanjuju opasnost od prignječenja iz nepažnje, i na sistem višestrukih opruga koji obezbeđuje vrata od pada, pa sve i da se neka opruga polomi ostale će ih i dalje nositi, a razmak između spirala opruge je sveden na nužni minimum, tako da su i dečiji prsti zaštićeni od priklještenja.

Dizajn, inovacija, kreativnost
Segmentna garažna vrata

Da bi se kompletirala primamljivost ponude išlo se i korak dalje, pa tako određeni proizvođači nude i jedan ekskluzivitet: sistem zaključavanja sa rotacionom bravom umesto brave sa šipovima, koji ivice krila vrata fiksira za ram i time onemogućava njihovo izvlačenje na silu izvana. Moguće je dodati mu još jedan montažni set za zaključavanje vrata u gornjem delu, čime dobijate protivprovalnu zaštitu bez presedana.

Rolo vrata

Kako je njihova glavna karakteristika apsolutna ušteda prostora, sva poboljšanja osmišljena za rolo garažna vrata za ideju vodilju imaju upravo ekonomičnost i praktičnost. Rolo vrata ne zahtevaju nimalo prostora unutar a ni izvan garaže. Za naročito skučene garaže ili one sa niskom gredom pronađeno je novo rešenje u vidu spoljnih rolo vrata, kod kojih se kućište za motor i namotavajuće osovine montira iznad vrata na spoljnom zidu. Osim što je na ovaj način zaštićen od nevremena, integrisano kućište isto tako onemogućava dostupnost motora trećem licu. Još jedno jedinstveno svojstvo ovog modela jeste da otklanja problem nagiba terena kod dvorišta sa padom, i to pomoću kosog donjeg profila od aluminijuma koji se naknadno zašrafljuje na gotova vrata.

Identičan dizajn garažnih i ulaznih vrata
Najstariji tip garažnih vrata

Standardno je crn ali može biti i bilo koje druge boje po želji kupca, i reguliše razliku u visini za vrata širine do 3m. Rolo garažna vrata se izrađuju od aluminijumskih profila, s tim što sada letvice imaju poliuretansku ispunu, koja, osim što igra ulogu termoizolatora, doprinosi bešumnom hodu vrata. Takođe je moguće ugraditi im zastakljene elemente ukoliko želite da u garažu dopire i prirodna svetlost. Radi se o prozorčićima od plastičnog stakla čiju veličinu diktira širina pojedinačnog profila, a njihov broj zavisi od dužine letvice, s tim da se maksimalno može ugraditi deset ovakvih elemenata. Po istom principu vrata mogu imati ugrađene i ventilacione rešetke za provetravanje prostora i sprečavanje pojave buđi.

Što se tiče boje, na raspolaganju je bogata paleta nijansi, ali ovde definitivno treba zaobići konvencionalne premaze i odlučiti se za Decograin efekte, odnosno konkretno za efekat teksture drveta – učiniće da vrata izgledaju veoma atraktivno, a objektu će dati topao prizvuk.

Garažna vrata Hormann
Revolucionarni modeli Hormann

Segmentna garažna vrata

Segmentna vrata su tip industrijskih vrata sastavljenih iz više delova – segmenata, koji se prilikom otvaranja slažu jedan na drugi, zbog čega ih možemo posmatrati kao prelamajuća. Ovako sklopljena vrata smeštaju se ili duž grede iznad samog ulaza, ili se protežu prateći tavanicu. Ovaj praktičan princip primenjen je i kod garaža, i tako je dobijen jedan od modela koji se ponajbolje prilagođava prostoru u koji treba da bude ugrađen, te možete biti gotovo sigurni da će sve eventualne naknadne adaptacije moći da se izvrše na licu mesta tokom montaže.

Prave se u dva osnovna oblika, kao vrata sa kanalima i vrata sa kasetama, i kod oba modela je moguća ugradnja zastakljenih elemenata. Za razliku od starijih verzija, sadašnje odlikuje par navidom diskretnih, ali itekako bitnih detalja. Naime, kod vrata sa kanalima je maksimalno ublažena vidljivost segmentnih lamela i faktički izjednačena sa vidljivošću kanala (što će reći svedena na potreban minimum), a kod kasetnih napravljen ravnomeran raspored kaseta i izjednačeno rastojanje od ivice kasete do lamele kod svih segmenata. Donja ivica vrata, dakle i krilo i ram, ima plastičnu stopu visine 4cm koja trajno štiti vrata od korozije nastale prilikom konstantnog izlaganja vrata raznim vremenskim uslovima, pogotovo kiši. Tome je pridodata maska iznad vrata koja popunjava prazan prostor između gornje ivice vrata i grede, boje identične boji krila, a isto važi i za ram.

Drvena garažna vrata
Njihova glavna karakteristika apsolutna ušteda prostora

Bočna garažna vrata

Bočna vrata su podvrsta segmentnih, i spadaju u vrata za posebne zahteve ugradnje. Umesto horizontalnih imaju vertikalne segmente koji pri otvaranju prate zidove garaže, ostavljajući plafon slobodnim, savršeno kod garaža sa kosim krovom ili kada prostor ispod plafona treba da se iskoristi kao skladišni. Serijski su opremljena pešačkim vratima, što znači da se mogu otvoriti samo delimično kada želite da, primera radi, na brzinu uzmete nešto iz garaže, bez obzira da li su na ručni pogon ili automatizovana.

Daljinski upravljač Hormann
Sistemi za daljinsko otvaranje su u velikoj meri usavršeni

Sezame, otvori se!

Iako je većina opremljena motorom i otvara se pomoću daljinskog upravljača, na opšte iznenađenje na našem tržištu je još uvek u ponudi značajan broj modela garažnih vrata na ručni pogon. Jasno je da je to u eri svakodnevne ekspanzije novih tehnologija i digitalnih rešenja za gotovo sve segmente života apsolutno nedopustivo, i da mehanika treba da ostane u primeni samo kao rezervna varijanta ako automatika zakaže zbog nestanka struje.

Sistemi za daljinsko otvaranje su u velikoj meri usavršeni, ali kod nas se ne može naći baš mnogo brendova poslednje generacije, pogotovo ne onih koji imaju opciju bluetooth uparivanja sa smart mobilnim telefonom i odgovarajućom aplikacijom koja telefon pretvara u daljinac.

To svakako povećava i njihovu cenu, čineći ih stavkom koju ne možete isfinansirati a da to kućni budžet ne oseti, te istovremeno stavkom za koju se potencijalno nećete odlučiti baš iz pomenutog razloga, dok su, primera radi, na zapadnoevropskom tržištu već odavno u upotrebi pa više nemaju ni status ni cenu noviteta. No, sve i ako odbacimo ovu opciju, tu su i dalje odlični klasični sistemi koji funkcionišu pomoću radio signala.

Većina je opremljena motorom i otvara se pomoću daljinskog upravljača
Ekonomičnost i praktičnost

Najbolji među njima imaju dugodometne radio transmitere koji odolevaju smetanjama na frekvenciji, kućište koje ne zahteva priključak na struju i troši manje od 1W na stand by, šifrovanje radio signala putem 128 – bitne enkripcije za optimalnu bezbednost, opciju pokazivanja statusa vrata – pritiskom na taster traži se status, pa ako su vrata ostavljena otvorena zasvetleće zelena lampica a ako su zatvorena crvena; pa čak i elemente koje ste do sada viđali samo na filmu, kao što je daljinski koji radi na otisak prsta.

Piše: Jelena Mitrović