SWISSPACER distanceri za veću zaštitu klime u građevinskom sektoru

Klimatske promene, oskudni resursi, stroži propisi ili veći troškovi energije: sve su to izazovi za veće promene u našem izgrađenom svetu. Institut za pasivne kuće (PHI) u Darmstadtu u Nemačkoj već 25 godina ukazuje na put ka energetski efikasnoj gradnji i izgradnji koja štedi resurse. PHI pečat je sada visoko cenjen u celom svetu. Kao „sertifikovane komponente pasivne kuće“, distanceri SWISSPACER-a nude dobru podršku na putu do sertifikovane pasivne kuće. Ovu činjenicu je dobro iskoristio proizvođač eko pasivnih kuća u Španiji.

Španska kompanija 100x100biopasiva trenutno gradi eko pasivnu kuću od drveta nedaleko od Madrida. Očekuje se da će zgrada sa 210 kvadratnih metara stambenog prostora dobiti sertifikat Pasivna kuća, koji postavlja posebno stroge standarde širom sveta u pogledu energetske efikasnosti i udobnosti.

pasivna kuca
Španska kompanija 100x100biopasiva trenutno gradi eko pasivnu kuću od drveta nedaleko od Madrida

Dobijanje PHI pečata sa pouzdanim komponentama

Za izgradnju kuće kompanija koristi pretežno prirodne, reciklirane materijale sa veoma niskim uticajem na životnu sredinu. Osnovnu strukturu kuće čini lagani drveni okvir izrađen u ovoj kompaniji u Španiji. Fotonaponski sistem snage 3 kWp, toplotna pumpa najnovije generacije za klimatizaciju i pripremu tople vode, ventilacioni sistem sa povratom energije i vazdušni filter za maksimalni kvalitet vazduha su tehničke komponente projekta. 100x100biopasiva izračunava optimalnu izolaciju za sve kuće u zavisnosti od lokacije i klimatske zone – u ovom slučaju kući se daje izolacija debljine 26 do 28 cm izrađena od recikliranog materijala bez formaldehida i za spoljne zidove i za krov.

Prozori proizvođača Blas Recio e Hijos jedna su od komponenti u omotaču zgrade koji odlučujuće doprinose ispunjavanju zahteva španske ekološke oznake VERDE i sertifikata pasivne kuće. Trostruke izolacione staklene jedinice sa SWISSPACER distancerima sa toplim ivicama omogućavaju vrednost Uw do 0,8 W/(m2K).

SWISSPACER distanceri
Trostruke izolacione staklene jedinice sa SWISSPACER distancerima sa toplim ivicama omogućavaju vrednost Uw do 0,8 W/(m2K)

Pojednostavljivanje procesa sertifikacije

Distanceri sa toplim ivicama imaju niske lambda vrednosti i značajno doprinose smanjenju energije izgubljene preko ivice stakla. Poboljšavaju U vrednosti prozora i fasada i primetno povećavaju energetsku efikasnost cele zgrade. Osim toga, SWISSPACER odstojne šipke nude visok stepen pouzdanosti kao komponente sa sertifikatom PHI: testirane su po ujednačenim kriterijumima, imaju uporedne karakteristične vrednosti i odličnog su kvaliteta u smislu svojih energetskih performansi. To značajno pojednostavljuje planiranje i uveliko doprinosi tome da završena pasivna kuća funkcioniše besprekorno. Tako sertifikovani proizvodi imaju izrazitu prednost kada se, na primer, specifikacije prozora ponovo promene.

SWISSPACER
Odstojne šipke kompanije SWISSPACER nose PHI pečat od 2015. godine

Energetska efikasnost i udobnost idu ruku pod ruku

Odstojne šipke kompanije SWISSPACER nose PHI pečat od 2015. godine i trenutno se koriste u dve trećine sertifikovanih prozora pasivnih kuća, fiksnih stakala i kliznih vrata (230 od 348). U fasadama i staklenim krovovima, oni čine impresivnih 83 odsto udela (49 od 59).

Švajcarska kompanija SWISSPACER zajedno sa Institutom za pasivne kuće (PHI) će u septembru po prvi put dodeliti specijalnu nagradu „Living Comfort“ tokom konferencije Međunarodne pasivne kuće u Vupertalu. Od 73 prijave iz 19 zemalja, žiri će izabrati jedan projekat za koji je u najvećoj mogućoj meri osiguran toplotni kvalitet prozora i njihova akustična integracija u omotač zgrade.

www.swisspacer.com

SWISSPACER
Vetrotech Saint-Gobain (International) AG
Sonnenwiesenstraße 15
8280 Kreuzlingen
Švajcarska
info@swisspacer.com
www.swisspacer.com