Dnevno svetlo u prostorima bez prozora i u podzemnim objektima – naučna fantastika ili realnost?

O značaju i uticaju dnevnog svetla na zdravlje ljudi veoma često i mnogo se piše, nesumnjivo, s ozbiljnim razlogom. Dnevno svetlo nam je neophodno za normalno funkcionisanje bioloških, fizioloških i psihičkih procesa te je zbog toga preko potrebno da mu svakodnevno budemo izloženi kako u zatvorenom, tako i u otvorenom prostoru. Nedostatak dnevnog svetla izaziva ozbiljne depresije, manjak vitamina D koji je ključan za metaboličke funkcije, poput apsorpcije fosfora i kalcijuma, odnosno za prevenciju osteoporoze. Pored toga, dnevno svetlo na prirodan način kontroliše viruse i bakterije, a svakako doprinosi bržem oporavku pacijenata u post-operativnom periodu. Da ne pominjemo važnost dnevnog svetla za dobro raspoloženje, druželjubivost i motivaciju za rad i učenje. I iz ovog veoma kratkog pregleda, više je nego očigledno da je dnevno svetlo izuzetno bitno za zdravlje.

Velux - dnevno svetlo
Velux – dnevno svetlo

Istovremeno, sunčevo svetlo je i najdragoceniji i najdostupniji održivi izvor energije. Prema nekim podacima, u najvećem broju poslovnih zgrada, upravo se najveći deo električne energije troši na veštačko osvetljenje i hlađenje objekta. Ukoliko bi se optimizovalo korišćenje dnevnog svetla, uštede energije bi bile ogromne, i do 38%.

Velux - prirodan izvor sunčeve svetlosti
Velux – prirodan izvor sunčeve svetlosti

A ipak, savremeni poslovni objekti zbog svoje veličine sve češće pate upravo od nedostatka dnevnog svetla u trci za što većim brojem kvadrata. Jasno je da ne mogu sve prostorije da imaju prozore i direktan pristup prirodnom svetlu.

Kako rešiti ovaj naizgled nerešiv problem?

Još su stari Egipćani pokušali da reše ovaj problem komplikovanim sistemom ogledala, da bi prvi komercijalni sistem reflektora za dnevno svetlo patentirao i pustio u prodaju Pol Emil Šapui u Londonu, polovinom 19. veka. Njegovi reflektori su bili proizvođeni u kontinuitetu sve do 1943. godine kada je fabrika srušena u bombardovanju. Tek 1986. kompanija Solatube International iz Australije je osvežila ovaj koncept i nanovo patentirala sistem za prenos dnevnog svetla.

„Svetlosne cevi“, „svetlosni tuneli“ ili „cevasti uređaji za prenos dnevnog svetla“, samo su neki od naziva različitih proizvoda koji se koriste poslednjih godina za prenos dnevnog svetla spolja u unutrašnjost objekta na različite dužine. Dakle, ukoliko imate hodnike, kupatila, kuhinje, garderobe ili druge prostorije u kojima nema prozora, definitivno je moguće da imate ravnomerno dnevno svetlo tokom celog dana.

Cenovno najpovoljniji su proizvodi koje na našem tržištu nudi VELUX i njihova struktura je relativno jednostavna. Princip je I kod drugih proizvođača sličan. Svetlosna cev ili svetlosni tunel počinje kupolom koja je projektovana tako da maksimalno privuče i sakupi prirodnu, sunčevu svetlost. Obično se prozvodi od akrilnog materijala visokog kvaliteta i izuzetno je otporna na spoljne ekstremne temperature kao i mehaničke faktore poput grada. Sočivo fokusira svetlost čak kada je nebo potpuno oblačno i zadržava do 99% UV zraka. Kupola se obično montira na ravan ili kosi krov, moguća su različita rešenja, ili na delove objekta koji su najizloženiji suncu. Stablo koje se nastavlja na kupolu može biti različite dužine, sa unutrašnje strane je prekriveno aluminijumskim listom ili visokoreflektujućim premazom koji vrše funkciju ogledala u cevi, i privlače i pojačavaju prirodnu svetlost bez obzira na položaj sunca.

Velux - Prirodna svetlost u hodniku
Velux – Prirodna svetlost u hodniku

Stablo može biti kruto ili fleksibilno, sa različitim prečnicima (25 cm, 35 cm ili 53 cm). Fleksibilno stablo svetlosne cevi ili tunela nudi mogućnost zaobilaženja različitih prepreka. Stablo se završava difuznim staklom ili difuzorom čija funkcija je da rasipa dovedeno dnevno svetlo u prostor. Proizvođači garantuju visok procenat prenosa svetla, preko 99%. Veoma važno je napomenuti da ovako dovedena dnevno svetlost ne greje prostor, a zbog UV filtera, ni boje u prostoru ne blede. U zavisnosti od proizvođača, maksimalne dužine koje se mogu premostiti od kupole do difuzora mogu biti do 6 m, odnosno do 20 m. Dakle, raspon od krova do plafona prostorije u koju se dovodi dnevno svetlo pomoću svetlosnih tunela ne bi trebalo da bude veći od navedenog.

Montaža i održavanje ovakvih sistema je relativno jednostavna, bilo da je reč o rezidencijalnim, bilo komercijalnim objektima. Drugi način prenosa funkcioniše na sličnom prinicipu („hvatači svetla“ – stablo – difuzori), ali je ključna razlika u tome što se za prenos dnevnog svetla koriste optička vlakna koja imaju ogromnu moć transmisije i zaista veliku fleksibilnost. Maksimalna rastojanja sa efikasnim prenosom dnevnog svetla su do 30 m, ali su troškovi postavljanja i održavanja u poređenju sa svetlosnim cevima/tunelima znatno veći.

Heliostati predstavljaju aktivne „hvatače“ dnevnog svetla jer su podešeni da se kreću u pravcu kretanja sunca i da maksimalno koriste njegovu svetlost. Daju izvrsne rezultate u prenosu i na veće udaljenosti, ali zahtevaju znatno veći prostor za instalacije za hvatanje i prenos i dosta skupo održavanje.

Velux - Prenos dnevnog svetla
Velux – Prenos dnevnog svetla

Unapredite vaš dom i komfor u stanovanju osvetljujući mračne ćoškove i prostorije. VELUX svetlosni tunel je dizajniran tako da uvodi prirodnu, dnevnu svetlost u prostorije kao što su kupatila, hodnici, stepeništa, garderoberi i ostave.

VELUX svetlosni tunel, koji se sastoji od ravne staklene krovne instalacije, visoko reflektujućeg tunela i raspršivača svetlosti na plafonu, unosi prirodnu, sunčevu svetlost u delove vašeg doma gde nije potreban pogled napolje i veštačka svetlost je praktično jedini izvor svetlosti.

Velux - Krovni prozori
Velux – Krovni prozori

Ventilacioni adapter se po izboru može ugraditi u svetlosni tunel da bi se osigurala prijatna unutrašnja klima u prostoriji. Nova generacija svetlosnih tunela može biti opremljena električnom opremom za osvetljenje koja im omogućava da funkcionišu kao lampe uveče, tokom noći ili kad god nedostaje prirodne svetlosti.

Svojom elegantnom spoljašnjošću koja se sastoji od ravnog, čvrstog stakla u kombinaciji sa poliuretanskim ili aluminijumskim okvirom i opšivkom koja se odlično uklapa u krov, VELUX svetlosni tunel se pojavljuje kao odovor na zahteve vlasnika kuća i stanova koji su tragali za načinom da osvetle mračne prostorije u svojim domovima gde prirodna svetlost ne može dosegnuti.

VELUX svetlosni tunel je opcija za prostorije bez prozora koje u porodičnim kućama ili na najvišem spratu zgrade ispod samog tavana, nisu do sada bile pogodne za preuređenje u životni prostor.

Velux - Svetlosni tuneli
Velux – Svetlosni tuneli

VELUX svetlosni tunel se može ugraditi u svaki profilisani ili ravan krovni pokrivač nagiba između 15 i 60 stepeni. Dužina savitljivog tunela je dovoljna za razdaljine do 2 metra od krova do plafona. Za veće razdaljine ili više svetla, VELUX preporučuje nesavitljivi tunel koji se može produžavati sa više tunela, do 6 metara.

VELUX svetlosni tunel obično ne zahteva renoviranje ili preuređenje i dopušta stanarima da uživaju u novom iskustvu prirodne svetlosti i sveže prijatne unutrašnje klime unutar njihovih kupatila, hodnika ili drugih tamnih prostorija, odmah nakon ugradnje svetlosnog tunela.

VELUX svetlosni tunel se jednostavno ugrađuje i ima garanciju na 5 godina

Velux svetlosni tunel
Velux svetlosni tunel

Kompanija koja je pored VELUX-a dramatično pomerila granice u ovom poslu je Sunportal iz Londona koju su osnovali južnokorejski i britanski naučnici. Oni su patentirali sistem prenosa dnevnog svetla na razdaljine i do 200 m uz neverovatnu efikasnost od 99,7%, pogodan za primenu u velikim komercijalnim zgradama, staklenicima, industrijskim postrojenjima, skladištima i podzemnim objektima poput tunela, garaža i različitih drugih postrojenja. Njihov aktivni sistem dizajniran je tako da prati kretanje sunca sa preciznošću od ±1° u sekundi i da konstantno hvata i reflektuje sunčeve zrake, čak i tokom oblačnih dana, u „ultra koncentrator sunčeve svetlosti“. On kondenzuje sunčeve zrake i do 30 puta, filtrira ih i pomoću specijalnih sočiva distribuira kroz svetlosne cevi na bilo koju razdaljinu, u bilo kom pravcu do difuzera kroz koje emituje dnevno svetlo ujednačenog intenziteta, tokom celog dana, celom dužinom i na svim tačkama.

Specijalni premaz, tzv. IR cut omogućava odsustvo gubitka ili dobitka toplote tokom prenosa dnevne svetlosti čime se smanjuju ne samo troškovi za rasvetu, nego i za grejanje i za klimatizaciju.

Različiti sistemi za prenos dnevnog svetla definitvno podižu kvalitet stanovanja i poslovanja na novi nivo, utičući višestruko pozitivno ne samo na mentalno i fizičko zdravlje korisnika prostora u koji su instalirani, nego i na energetsku efikasnost celih objekata i podizanje ukupne ekološke svesti.
Malo je reći: kapa dole!

Piše: Isidora Gordić

Foto: www.velux.com