Naslovna Energetska efikasnost

Značaj krovnih prozora u današnje vreme

Ljubica Grujić mast.inž.građ. |Energetska efikasnost|apr 12, 2016
Beli krovni prozori Kada živimo u kući, prva stvar koja se zapazi jeste da li je kuća iznutra svetla ili tamna. Važno je dobro iskoristiti prirodnu sunčevu svetlost. To je moguće ukoliko se postavi svetlarnik na plafon – krovni prozor koji danas postaje sve više savršeni element za osvetljenje prostora.
Krovni prozori u spavaćoj sobi
Slika 2 – Krovni prozori u spavaćoj sobi

Male kuće i mali prostori traže vizueno povećanje prostorije. To se može učiniti krovnim prozorima, koji pružaju osećaj prostranosti i stvaraju dodatni izvor dnevne svetlosti.

ACOL kreativna solucija
Slika 3 – ACOL kreativna solucija

Često se dešava da  kupatila nemaju prozore, pa je teško obezbediti provetravanje prostorije nakon tuširanja što može izazvati plesni i buđi i uticati i na zdravlje ljudi koji borave u njoj. Zato krovni prozori i jesu idealna opcija da uštedite na električnoj energiji. Svetlarnici, ili krovni prozori su izuzetno praktični, ali sama pomisao na čišćenje baca sve u vodu. Ne brinite, nećete se morati penjati na krov, već najnoviji modeli ovih prozora sadrže sistem za čišćenje koji se ktivira zracima sunca, i uz pomoć kišnice i vlage koju akumulira, razbija prljavštinu na staklu sa spoljne strane prozora.

Krovni prozori se mogu postaviti u bilo kojoj prostoriji kuće.

Podela krovnih prozora

Postoje 3 vrste krovnih prozora: cevati, fiksni i ventilacioni. Cevasti krovni prozori su nova forma svetlarnika. Okruglog su oblika i prilagodljivog dizajna. Osiguravaju optimalnu refleksiju svetlosti. Ova vrsta krovnog prozora pogodna je za manje sobe ili hodnik. Fiksni krovni prozori se ne mogu otvoriti niti premestiti,  jedina svrha im je da daju svetlo sobi. Kvadratnog su i pravougaonog oblika. Pogodni su za potkrovlja i stepeništa – mesta kojima uvek treba svetla. Ventilacioni krovni prozori se mogu otvoriti kako bi svež vazduh ušao u prostoriju. Ovaj tip prozora se koristi najčešće u kuhinji. Ventilacija se može kontrolisati daljinskim upravljačem ili automatskim senzorom  za temperaturu.

Dizajn krovnih prozora
Sika 4 – Dizajn krovnih prozora

Krovni prozori sa roletnama i zavesama

Roletne i zavese pomažu redukciji svetlosti fiksnog krovnog prozora i ventilaciji, kada svetlost nije potrebna. Zavese se koriste u letnjem periodu jer ne blokiraju svetlo, već je filtriraju. Mogu biti ručne, električne i automatske. Na vama je izbor.

Prethodni tekstPogledajte kako se pravi pasivna kuća od sendvič panela za 5 dana
Sledeći tekstNISU MU DOZVOLILI DA SAZIDA GARAŽU ZA AUTO: Ono što je ovaj čovek uradio umesto toga? Urnebesno!