Značaj krovnih prozora u današnje vreme

Dizajniranjem i postavljanjem više krovnih prozora odličan je način da se poveća količina prirodne svetlosti u vašem domu, a posebno kod manjih prostorija kod kojih je skoro nemoguće otvoriti prozor.

Vrste krovnih prozora

Postoje tri osnovne vrste krovnih prozora: cevasti, fiksni  i ventilacioni.

Slika 2 - Azijski stil spavaće sobe sa krovnim prozorima
Slika 2 – Azijski stil spavaće sobe sa krovnim prozorima

Cevasti krovni prozori su relativno nova forma. Okruglog su oblika i podesivog dizajna, takvog da se osigurava optimalna refleksija svetlosti. Ova vrsta krovnog prozora prečnika od 10 – 14cm, pogodna je za manje sobe ili hodnik.

Velux krovni prozori
Slika 3 – Velux krovni prozori

Fiksni krovni prozori se ne mogu otvoriti niti premestiti, jedina im je svrha kao svetlo u sobi. Ova vrsta prozora  obično je  kvadratnog i pravougaonog oblika. Pogodni su za potkrovlja i stepeništa – mesto kojima uvek treba svetla.

Slika 4 - Krovni prozori u kancelarijama
Slika 4 – Krovni prozori u kancelarijama

Ventilisani krovni prozori se mogu uu bilo kom trenutku otvoriti kako bi svež vazduh ušao u prostoriju. Ovakav tip prozora se obično koristi u kuhinjama ili saunama. Dolaze sa daljinskim upravljačem ili automatskim senzorima za temperaturu.

Propratni detalji

Neizostavni detalj svakog krovnog prozora jeste zavesa, koja se koristi da bi se smanjio prolaz svetlosti, na primer, tokom letnjih dana, radi smanjenja toplote. One ne blokiraju u potpunosti svetlost, već je samo filtriraju. Ove zavese mogu biti automatske, elektronske ili se mogu nameštati ručno.

Prilikom izbora krovnog prozora treba utvrditi sledeće: za koju prostoriju je namenjen, koliko ta prostorija iziskuje svetlosti, koliko je velik i značajan prostor u koji se panira ugraditi prozor.

Prethodni tekstKakve brave na vratima mogu učiniti Vaš dom bezbednim?
Sledeći tekstGeometrijsko ruho fasade