Stakleni čin

Inspiracija čvrstih ljuštura mekušaca, sačinjenih od lomljivih minerala, grupa inženjera napravila je staklo koje je 200 puta jače od standardnog. Tajna njegove osobine leži u tome što su minerali međusobno povezani u jednu čvršću jedinicu. Savitljivost ljušture ogleda se u tome što je ona prošarana sićušnim brazdama koje savršeno reaguju na spoljni pritisak. Unutrašnji deo školjke pojedinih mekušaca, odnosno sedef, čvršći je oko 3.000 puta od minerala od kojih je sačinjen.
Stakleni čin u gradnji
Slika 2 – Stakleni čin u gradnji

Kanadski naučnici tvrde da bi jače staklo moglo da se primenjuje u proizvodnji prozora otpornih na metke, naočara i ekrana mobilnih telefona.

Sitotisak

Sitotisak je tehnika nanošenja keramičke boje na staklo. Velikim izborom oblika, dekoracija i staklenih kristala ispunjavaju se najindividualnije želje klijenta. Dimenzije dekorisanog stakla mogu biti maksimalno do 1150 x 1850 mm, dok debljina stakla nije limitirana.

Sitotisak
Slika 3 – Sitotisak

Boje koje se koriste u sitotisku imaju dug vijek trajanja i punoću na skoro svim tvrdim materijalima kao što su plastika, metal, drvo, guma, staklo, keramika i na tkaninama.

Primena sitotiska

Pored klasičnog dekorativnog stakla, ornamentna stakla se sve više koriste, kao i stakla koja su obojena ili dekorisana sitotiskom.

Pored estetskih vrednosti, stakla sa sitotiskom predstavljaju svojevrstan oblik programiranja toplotnih dobitaka, jer na obojenim površinama se ne propuštaju zraci sunčeve toplote pa se tako smanjuje toplotni dobitak.

Najčvršće staklo
Slika 4 – Najčvršće staklo

Ornament staklo

Dekorativno ukrašavanje stakla prema nekom uzorku. Pruža mogućnost nanošenja raznih boja i oblika. Najčešće korišćeni ornamenti su činčila, katedral, pesak i silvit.

Žičano staklo

U ovo staklo se ugrađuje žičana mreža koja doprinosi čvrstoći istog. Time je ono pogodno za ugradnju u krovne prozore, ulazna vrata, industrijska postrojenja itd.