Budućnost prozora

U budućnosti, prozori će imati značajniju ulogu nego ikada pre. Bolji, jeftiniji i lakši u odnosu na solarne prozore, ovi fleksibilni solarni kolektori nanose se na već postojeću staklenu ili plastičnu površinu, praveći od nje izvor energije, odnosno struje. Kada bi se ova tehnologija postavljala na sve površine, moglo bi se generisati do pedeset puta više solarne energije po zgradi.

Nova tehnologija prozora

„Solar Window Technologies“ su glavni krivci ovog ekonomičnog pristupa koji je lako i brzo otplatljiv, već za jednu godinu, što je dosta manje od 5 do 10 godina, što važi za otplaćivanje standardnih pristupa prikupljanja solarne energije. Samo je pitanje vremena kada će svaki prozor koristiti energiju od svetlosti.

Solarna tehnologija prozora
Slika 2 – Solarna tehnologija prozora

Solarni kolektor se postavlja sa unutrašnje strane prozora, čime se štiti sama tehnologija od spoljašnih uticaja. Karakteristike solarnog kolektora su mala težina, savitljivost, lakoća postavljanja, zahvaljujući čemu se umanjuju troškovi transporta i samog procesa instalacije. Solarni kolektori mogu da upijaju i mesečevu energiju, kao i energiju veštačkog osvetljenja. Njihova niska cena omogućava nam da ih postavimo na što više strana, čak i tamo gde je prirodna svetlost slabija. Nevidljive tanke žice upijaju energiju od izloženih površina, dok je sam izgled kolektora vrlo malo zatamnjen. Može biti u raznim tonovima koji daju vrlo neutralan izgled prozoru, tj. površini na kojoj su instalirani.

Nova tehnologija prozora
Slika 3 – Nova tehnologija prozora

Solarni kolektor može biti zalepljen poput tankog lepljivog filma na površini, ili može biti  premazan kao tečnost. U njemu se nalaze organska jedinjenja, kao što su ugljenik, vodonik, azot i kiseonik.

Transparentno staklo i prelamanje svetlosti
Slika 4 – Transparentno staklo i prelamanje svetlosti