Reč stručnjaka: Aluminijumski komarnici – praktični i večni

Intervju:
P. Redakcija časopisa “PROZORI&VRATA”
O. Ivana Vidović, “IDECO ALU SISTEMI” doo

Sve do skoro komarnik je činila plastificirana mreža uglavnom zelene boje pričvršćena na drveni ram, i zatim montirana sa spoljne strane prozora, koje se mnogi od nas dobro sećaju. Danas su komarnici više od zaštite od insekata – deo su enterijera i doprinose izgledu našeg prostora. Komarnici su, dakle, automatizovane barijere protiv insekata visoke funkcionalne, ali i estetske vrednosti, zamišljene tako da učestvuje u kreiranju ambijenta životnog i poslovnog prostora.

Osnovna podela komarnika je na rolo, plisirane-klizne i fiksne komarnike, koji uz to još mogu biti horizontalni i vertikalni. Leto je sve bliže, a u našu redakciju u ovom periodu stiže mnogo pitanja na ovu temu. Neka od njih prosledili smo stručnom licu, Ivani Vidović iz kompanije IDECO ALU SISTEMI doo koja je poznata upravo po najkvalitetnijim i najmodernijim komarnicima u regionu.

Ivana Vidović, IDECO ALU SISTEMI doo
Ivana Vidović, IDECO ALU SISTEMI doo

IMAM VELIKA TERASNA PVC VRATA NA KOJA BIH DA STAVIM KOMARNIKE. DA LI JE ISTINA DA JE BOLJE DA SE ODLUČIM ZA ALUMINIJUMSKE ZBOG TOGA ŠTO BI MI ONI DUŽE TRAJALI?

Svakako da je bolje rešenje da se odlučite za komarnike čiji su ram i funkcionalni delovi napravljeni od aluminijuma, pre svega zbog čvrstine, funkcionalnosti, dužeg veka trajanja, veće mogućnosti izbora boja, lakšeg fiksiranja. Posebno jer se radi o većim dimenzijama otvora, i jer se radi o vratima terase gde se pretpostavlja da je frekvencija prolazaka veća. Naš predlog je da stavite PIETTA komarnik sa plisiranom mrežom, aluminijumskim profilima u boji prozora – predlog PIETTA 22.

KOJA JE POSLEDNJA REČ TEHNOLOGIJE ŠTO SE TIČE KOMARNIKA I DA LI JE AUTOMATIZACIJA JEDNAKO EFIKASNA I NA PVC I NA ALUMINIJUMSKOJ STOLARIJI?

ROYAL 32 MAXIMUM sa vidljivom donjom metalnom sajlom
Foto: IDECO / komarnik ROYAL 32 MAXIMUM

Filozofija kompanije Ideco je definisana u tri osnovna koraka: ISTRAŽIVANJE – DIZAJN – RAZVOJ. Naš stručni tim svakodnevno prati dešavanja na terenu i zahteve moderne arhitekture koji su većinom vezani za prozore, ali mi moramo da pratimo i dizajniramo adekvatne komarnike koji će biti usklađeni sa prozorima, da budu integrisani u celinu i razviti tako da zadovolje sve potrebe npr. velikih otvora koji su sada trend, a da zadrže svoju funkcionalnost i dugi vek trajanja.

Trenutni trend moderne arhitekture su velike visine i širine koji se postižu kliznim prozorima, Ideco za tu namenu ima dizajniran ROYAL MAXIMUM komarnik koji nema ograničenja u dimenzijama, a sa druge strane nudi funkcionalnost i nesmetan prolaz i pristup deci i osobama sa posebnim potrebama. Automatizacija u vidu automatskog pokretanja komarnika nije toliko potrebna, a i ulaganja bi bila velika.

DA LI MI ZA KANCELARIJU S OBZIROM DA SMO KOLEGA I JA VEĆI BROJ SATI NA SUNČANOJ STRANI OBJEKTA, PREPORUČUJETE KOMARNIKE SA RAVNOM ILI PLISIRANOM MREŽOM?

Svrha komarnika je da zaštiti prostor od ulaska komaraca, insekata. Ukoliko je potrebno da prostor zaštitite od sunčevih zraka predlažemo da koristite neki od sistema senčenja kao što su roletne, žaluzine, brisoleje, rolo zavese… U svakom slučaju ukoliko nemate mogućnost za to, verujemo da plisirana mreža ima manju refleksiju od ravne, ali ni jedna ni druga nisu namenjeni zaštiti od sunca, mada u nekoj meri mogu da posluže.

NA KAKVIM MESTIMA PREDLAŽETE PLISE, A NA KAKVIM ROLO KOMARNIKE?

Rolo komarnik se najviše koristi kod prozora čiji je donji deo u visini dohvata ruku, kako bismo bez dodatnih napora i stalnog saginjanja mogli da zatvorimo ili otvorimo komarnik. Sa druge strane kod otvora kroz koje je predviđen prolazak i svakodnevna frekvencija radi lakše upotrebe predlažemo da se postavi plise komarnik jer se otvara horizontalno i u nivou dohvata ruku. Naravno to ne znači da i na balkonska vrata ne možete postaviti rolo komarnik.

Pored dve navedene vrste za frekventne balkonske otvore i ulazna vrata postoje i komarnici u vidu takozvanih „američkih vrata” gde se krilo u koje je integrisana mreža otvara oko horizontalne ose. Za razliku od plise komarnika koji kliza u jednoj osi, američka vrata se otvaraju u polje i zauzimaju malo više prostora. Drugačije gledano, s tehničke strane u okviru komarnika postoji i šarka sa oprugom i krilo se tom prilikom vraća, zatvara samo dok se pri otvaranju može prići i otvoriti bez ruku, već nogom ili leđno ukoliko su ruke zauzete i sve ovo zajedno čini ovaj komarnik vrlo funkcionalnim i jako dobrim rešenjem.

NA PROZORU IMAM ROLETNU, KAKO MOGU DA UGRADIM KOMARNIK?

Ukoliko su majstori prilikom ugradnje prozora i roletne razmišljali i postavili vodilicu roletne sa integrisanom kutijom koja ostavlja prostor za ugradnju komarnika to je najbolja varijanta… U tom slučaju ugradnja komarnika je jednostavna, sistemska, brza i, što je najvažnije, svi delovi komarnika su integrisani i praktično nevidljivi. Ukoliko nije ostavljen prostor između prozora i vodilice roletne, komarnik se može montirati sa spoljne strane roletne fiksirajući se na vodilice roletne. Funkcionalnost je ista, samo je prva varijanta bolja posmatrajući estetski efekat. Praktično gledano u svakom slučaju moguće je naknadno ugraditi komarnike.

KOLIKI JE VEK TRAJANJA PLISE KOMARNIKA I KOLIKO JE OTPORAN NA ATMOSFERSKE UTICAJE?

PIETTA 32 & 22 valjci i roleri
Foto: IDECO / komarnik PIETTA 32 & 22

Praktično ne možemo reći da postoji neki vek trajanja. Konkretno ja na svojoj kući imam Ideco komarnike koji i posle 10 godina funkcionišu besprekorno kao prvog dana. U eksploataciji je veoma važno da se kao sa svim što želimo da dugo traje rukuje pravilno i adekvatno održavamo komarnike kao i prozore. Aluminijumski delovi su praktično večni, dok je jedini osetljiv deo mreža. Mi u Ideco-u koristimo najkvalitetnije italijanske mreže proizvedene od fiberglasa, kombinacije PVC-a i staklenih vlakana po EU standardima po najnovijoj tehnologiji i zaista po tom pitanju imamo veoma mali broj reklamacija.

Čak i u slučaju da se desi nešto nepredviđeno, oštećenje mreže usled neadekvatnog rukovanja, ili jednostavno oštećenje mreže od strane kućnih ljubimaca, ne morate da menjate ceo komarnik, dovoljno je samo da donesete Vaš komarnik u našu proizvodnju da Vam zamenimo mrežu i Vaš komarnik će ponovo biti kao nov.

UPOZNAT SAM DA POSTOJE VELIKE RAZLIKE U KVALITETU STOLARIJE, DA LI JE TA RAZLIKA TOLIKO VIDLJIVA I KADA PRIČAMO O KOMARNICIMA?

Razlika u kvalitetu na tržištu je vidljiva, takoreći, na svim proizvodima. Kao i u drugim sferama postoje na prvi pogled „povoljniji” proizvodi uvezeni iz Turske i Kine koji kao inicijalna investicija izgledaju finansijski primamljiviji, ali veoma brzo se počnu dešavati problemi koji u velikom broju slučajeva na kraju budu zamena tih komarnika Ideco-vim komarnicima.

Ideco kao najpoznatiji brend u ovoj oblasti ne sme i neće da se igra svojim ugledom i moramo da koristimo isključivo najkvalitetnije materijale počev od prvoklasnog aluminijuma adekvatne debljine zida proizvedenog u Srbiji, plastifikacija svih aluminijumskih delova mora da bude sa prethodnom hemijskom pripremom kako ne bismo imali otpadanje boje, italijanske mreže proizvedene po najnovijoj tehnologiji, setovi od vrhunske plastike testirani na veliki broj ciklusa.

Sve to pored materijala mora biti proizvedeno sa velikom pažnjom na najsavremenijim mašinama koje Ideco poseduje, uz strogi nadzor naše kontrole kvaliteta. Sve navedeno pruža vrhunski kvalitet koji uz brzu isporuku i servis nas izdvaja kao apsolutnog lidera u ovoj oblasti. Poslednjih godina krajnji korisnici se dobro raspitaju o odnosu cene i kvaliteta za svaki proizvod koji ugrađuju u svoj dom i u tim slučajevima biraju Ideco komarnike.

NA MOJOJ VIKENDICI SU VEĆ UGRAĐENI PROZORI I BALKONSKA VRATA PA SAM HTEO NAKNADNO DA UGRADIM ROLO I PLISE KOMARNIKE, DA LI ĆE TO UTICATI NA SAM IZGLED AMBIJENTA?

Svakako da bez problema možete da ugradite naše komarnike na već postojeće prozore i balkonska vrata u bilo kom trenutku. Čak ne morate na sve prozore, već u skladu sa finansijama možete ugrađivati kada Vama odgovara prozor po prozor. Možete u svakom trenutku da kontaktirate naš prodajni tim kako bi Vam dao savete po pitanju uklapanja u postojeći ambijent, tj. predlog adekvatnog komarnika. U svakom slučaju komarnik može biti ofarban u boju postojećih prozora i po pitanju vizualnog efekta može da se uklopi da predstavlja sastavni deo Vašeg prozora. Naravno ne možemo izbeći vidnu mrežu zbog same funkcionalnosti, ali i mreža može da se svojom bojom uklopi u postojeći ambijent, a svojim plisiranim oblikom može Vašem prostoru dati dekorativni efekat.

IDECO plisirane mreže protiv komaraca
IDECO plisirane mreže protiv komaraca

KOJE BOJE KOMARNIKA SU DOSTUPNE NA TRŽIŠTU I KOLIKO SU ONE OTPORNE NA ATMOSFERSKE UTICAJE?

Aluminijumski delovi komarnika mogu da budu plastificirani u bilo koju boju po želji klijeta. Obično se plastificiraju u boju prozora i roletne, ali postoje slučajevi kada arhitekte sa bojom komarnika žele da naprave i neki kontrast. Praktično ne postoji boja u koju se ne mogu ofarbati aluminijumski delovi, dok mi u Idecu uvek na zalihama imamo najtraženije boje kao što su bela, braon, siva i antracit. Ovi elementi su ukoliko je plastifikacija urađena adekvatno uz prethodnu priprema praktično večni po pitanju otpornosti na atmosferske uticaje. Što se tiče boje mreže vremenom standard je postala svetlo siva mreža kako kod rolo sa ravnom tako i kod plisiranih komarnika, a koje obrađujemo u našem proizvodnom pogonu u Srbiji.

ideco logo

IDECO ALU SISTEMI doo
Pavla Vujisića 92b
Beograd – Zemun
+381 11 3774 775
idecosrb@hotmail.com
www.ideco.rs