Aluminijum – Granica između enterijera i eksterijera

Unapređeni sistemi u skladu sa zahtevima tržišta

Bojan Jovičić, direktor Aliplast Aluminium Systems d.o.o.
Foto: Bojan Jovičić, direktor Aliplast Aluminium Systems d.o.o.

Intervju: Bojan Jovičić, direktor Aliplast Aluminium Systems d.o.o.

Kako bi sve performanse fasadne stolarije bile na visokom nivou proizvođači aluminijumskih sistema su rešili inicijalnu problematiku i razvili potpuno energetski efikasnu stolariju. Danas aluminijumsku stolariju sve češće viđamo na rezidencijalnim objektima, poslovnim zgradama i urbanim vilama. Njihova estetika i funkcionalnost osvaja na prvu i prosto je teško ostati ravnodušan na vizuelni efekat koji dobijamo upotrebom iste,

ALIPLAST je proizvođač i isporučilac mnogih aluminjiumskih sistema koji se uveliko koriste kod izrade različitih građevinskih konstrukcija koje su vezane za aluminijumsku stolariju.

 

Od početka svoje delatnosti Aliplast u Srbiji se fokusirao na ekspanzivni razvoj uz istovremenu težnju da sačuva najviši kvalitet ponuđenog asortimana i izradu novih rešenja kod sistema aluminijumskih profila. Na početku svog poslovanja u Srbiji Aliplast je zapošljavao 3 radnika, a trenutno u firmi radi 28 ljudi. Bojan Jovičić je naš sagovornik, direktor kompanije Aliplast Aluminium Systems d.o.o. sa kim smo razgovarali o razvoju aluminijumskih sistema tokom godina i sveopštoj prihvaćenosti ove vrste stolarije od strane arhitekata, projektanata i krajnjih kupaca.

Na našem tržištu trenutno posluje preko 20 kompanija koje proizvode aluminijumske profile. Zašto je to tako i da li mislite da ima dovoljno posla za sve?

Srbija je tržište u razvoju, a građevinarstvo u velikom usponu, potrebne su velike količine svih materijala, aluminijumski profili su deo građevinske industrije i za sada se čini da ima mesta za sve. Sa obzirom na kvalitet Aliplasta-a i viši cenovni rang mi smo očekivali malu nišu tržišta ali su ove karakteristike postale opšte prihvaćene i potrebne, pa je sada očigledno da je i pored brojne konkurencije moguće zahvatiti veliki deo tržišta.

aliplast klizni sistemi
Foto: Aliplast / klizni sistemi

U poslednje vreme na rezidencijalnim objektima sve češće viđamo aluminijum. Da li je postao trend ili se na taj način investitori žele izdvojiti od drugih, ili je možda razlog poboljšane performanse aluminijuma?

Može se reći da je u pitanju trend ali su poboljšane termičke karakteristike dovele do toga da su aluminijumske konstrukcije postale prihvatljivije. Naravno i krajnji kupci su bolje edukovani i mogu da prepoznaju prednosti aluminijuma pored drugih materijala.

Danas arhitekte vole „raditi“ sa aluminijumom. Koliko su upravo oni doprineli sve većoj primeni na stambenim, a posebno rezidencijalnim objektima?

Zahvljajujući rastu potražnje i cena nekretnina, investitori prepuštaju sve više slobode arhitektama koji koriste sve prednosti aluminijuma. Estetske osobine i sve bolje termičke performanse omogućavaju ostvarivanje ideja koje su ranije uglavnom ostajale na papiru.

Nekolicinu poznatih objekata krasi upravo Aliplast profil. Koji su to objekti?

Imamo mnogo objekata za koje smo isporučili materijal, u zemlji ali i u celoj Evropi, pa i SAD. Izdvojio bih NTP Niš, Mia Dorćol, Atria Residence. Vrlo smo ponosni na naše klijente koji su uspeli da spoje Aliplast i sopstvenu proizvodnju i plasiraju proizvode širom Evrope.

Mia Dorćol
Foto: Aliplast / Mia Dorćol

Koja je glavna razlika između aluminijumskih profila danas i pre 10-15 godina?

Suštinskih razlika nema, legure i tehnologija proizvodnje je ista. Postoji napredak u materijalima koji se koriste kao termička izolacija, postavljaju se viši zahtevi za standardizaciju sigurnosnih osobina i naprednija su rešenja za okivanje otvarajućih konstrukcija. S obzirom da su tema magazina Prozori+Vrata, primetna je potpuna dominacija jednostavnih linearnih (ravnih) profila za razliku od trenda od pre desetak godina.

Koje su sličnosti ili razlike kod različitih brendova ALU profila?

Svi proizvođači se trude da odgovore na zahteve tržišta kad je u pitanju kvalitet samih profila i usluge ka fabrikantima. Mi se trudimo da usavršimo usluge koje pružamo našim kupcima kako bi oni mogli da proizvedu kvalitetan proizvod i plasiraju krajnjem kupcu. Pokušavamo da unapredimo sisteme u skladu sa zahtevima tržišta, inoviramo samu tehnologiju ekstruzije kako bi ublažili uticaj na životnu sredinu, osiguravamo rešenja koja olakšavaju prefabrikaciju.

Aliplast fasadni sistem MC Wall
Foto: Aliplast / Fasadni sistem MC Wall

Često čujemo da su „performanse“ aluminijuma dovedene do maksimuma, na šta se konkretno misli?

Ja smatram da aluminijum kao građevinski materijal može još mnogo da pruži. S obzirom na osobine materijala svakako je potrebno razviti dodatne načine za poboljšanje termičkih karakteristika, kroz kombinaciju sa drugim materijalima. Isto tako, neke od karakteristika aluminijuma nemaju alternativu u primeni za građevinske konstrukcije.

Zašto se kaže da su fasada i stolarija dva najznačajnija instrumenta energetske efikasnosti?

Granica između enterijera i eksterijera je najočiglednija u otvorima koje ispunjava stolarija, tj. staklo. Za razliku od zidova otvori su vrlo komplikovani za izolaciju i teško je naći balans između potrebe za zatvaranjem i otvaranjem. Evolucija u zgradarstvu je uslovljena dostupnom tehnologijom, a mi smo svedoci da dostupna tehnologija drastično poboljšava karakteristike, stakla, profila, gumenih zaptivki, pasivne ventilacije… pa odatle i značajan uticaj na energetsku efikasnost celog objekta.

Ko su danas vaši kupci i zašto se odlučuju za vaš brend?

Najveći broj naših kupaca su firme koje svoje proizvode izvoze. Za Aliplast se odlučuju pre svega zbog kvaliteta naših proizvoda, rešenja koja su prilagođena vrlo zahtevnim evropskim tržištima. Dodatni argumenti na našoj strani su veliki lager u Srbiji i sopstveni pogon za farbanje profila zahvaljujući kome garantujemo kvalitet obojenih profila i imamo fleksibilnost u isporukama.

Foto: Aliplast / Superial i+

Koliko turbulencije na tržištu utiču na vaše poslovanje s obzirom na nedostatak sirovine i koliko je teško odrediti cenu proizvoda?

Aliplast Srbija je deo velike evropske grupe, sa ukupno 14 presa za ekstruziju u 4 zemlje (Belgija, Poljska, Engleska, Francuska) i imamo privilegiju da možemo da obezbedimo i količine i cene sirovina koje nam obezbeđuju kontinuitet u snadbevanju ali rast cena sirovina je trenutno uslovljen poremećajem na tržištu ruda i energije, koji će potrajati kako stoje stvari!

Pre početka Korone aluminijum je imao jednu cenu a onda je do pre početka rata u Ukrajini taj iznos dupliran, a za vreme sukoba (koji još traje, barem dok radimo ovaj intervju) je cena opet drastično skočila. Da li se može bilo šta prognozirati i koje su Vaše pretpostavke?

Kao i druge sirovine i aluminijum nije imun na globalna dešavanja, posebno imajući u vidu životni put, od rude do konačnog proizvoda. S jedne strane imali smo pandemiju i trenutno oružani sukob na tlu Evrope, a sa druge strane potražnja nikad nije bila veća, pa se može reći da ekonomski zakon ponude i potražnje vidimo u praksi, kad je u pitanju cena. Ja ne bih mogao da dam tačnu prognozu ali mi se čini da cene neće ići dole u narednom periodu.

foto: Aliplast / aluminijumska stolarija u porodi;noj kući
foto: Aliplast / Aluminijumska stolarija na primeru porodične kuće

Aliplast je prisutan i u zemljama iz okruženja. Gde vidite Vas i vaš brend za 5 godina?

Širimo mrežu klijenata i saradnika, a s obzirom na trenutak u kome se nalazimo nadamo se rastu, pre svega zahvaljujući inovacijama i zadržavanju visokog kvaliteta usluge! Zahvaljujući i vašem časopisu uspeli smo da dopremo do mnogih kojima je stalo do unapređenja ukupnih rezultata, u proizvodnji, energetskoj efikasnosti, balansu između cene i kvaliteta! Trudićemo se da opravdamo poverenje dosadašnjih klijenata i pokažemo budućim klijentima da je Aliplast najbolji dobavljač aluminijumskih sistema!

Prethodni tekstIN’ALPHA PRESTIGIO sistem prikladan za sve stilove gradnje
Sledeći tekstANKETA na portalu www.prozorivrata.com: Dom je mesto koje zaslužuje kvalitet