Novine u svetu bravarije – brave za ulazna i sobna vrata

Ulazna i sobna vrata spadaju u veoma važne elemente opremanja prostora o čijem izgledu se vodi mnogo računa. Činjenica da vrata pažljivo biramo kao i bilo koji komad nameštaja proističe pre svega iz njihove funkcije (otvaramo ih i zatvaramo prolazeći kroz njih nebrojeno puta u toku dana), a zatim i iz veličine – vrlo su uočljiva i zajedno sa nameštajem čine neodvojivi deo enterijerske celine jedne prostorije.

Uz to, ulazna vrata svojim izgledom kod posetilaca momentalno formiraju prvu utisak o mestu na koje su došli i njegovim domaćinima, te tako mogu inicijalno ukrasiti ili naružiti objekat. U odnosu na vrata koja kao dekorativno sredstvo imaju zapaženo mesto, gotovo po pravilu vrlo malo pažnje pridaje se izgledu kvake i brave kao propratnim detaljima koji ih vizuelno itekako upotpunjuju.

Da je lepota celine u njenim detaljima ipak nije promaklo proizvođačima, ali ni prodavcima bravarije, koji u ovom trenutku imaju nikad sadržajniju i bogatiju ponudu. Širina asortimana se, moramo istaći, ne odnosi samo na veliki izbor različitih oblika i dizajna kvaka i rozeta, već i na brojne visokotehnološke novitete koji zaista olakšavaju svakodnevno funkcionisanje i podižu kulturu stanovanja na jedan viši nivo.

Od trenutka kada je prevaziđeno zatvaranje vrata pomoću teških gvozdenih reza i zasuna, najstariji tip brave u modernom smislu, koji je jako dugo bio i jedini, jeste cilindar brava sa zaključavanjem u jednoj tački pomoću svima dobro poznatog valjkastog ključa, koji je imao pravougaoni jezičak sa jednim usekom i prstenastu glavu za manipulisanje. Naprednija verzija ove brave bila je ona sa nazubljenim ključem okrugle glave, kod koje se prvi put pojavila osnovna sigurnosna opcija zaključavanja u tri tačke i tri smera, s tim da su vrata i dalje imala dve bravarske šarke.

Međutim, kroz upotrebu je ustanovljena jedna velika mana cilindra sa nazubljenim ključem, a to je da se ovi ključevi proizvode serijski i da je narezivanjem kod ključara bez mnogo muke moguće napraviti neograničen broj kopija.

Zapravo, razvojni put sistema zabravljivanja usko je povezan sa razvojem tehnologije proizvodnje sigurnosnih vrata, jer su zbog statistike sa terena o porastu broja provala u kuće i stanove zahtevi tržišta uslovili trend da nadalje svaka ulazna vrata istovremeno budu i sigurnosna.

Stoga je i osmišljen cilindar sa kodiranim ključevima, unikatna brava uz koju ide komplet od svega pet ključeva, pri čemu je vrlo važno naglasiti da ni proizvođač i prodavac nemaju pravo zadržavanja jedne kopije ni pod kojim izgovorom (eventualne popravke, rezervni primerak), već se u slučaju gubitka svih ključeva brava demontira i zamenjuje drugom, a klijent dobija novi set ključeva.

Drugi model sigurnosne brave je takozvana kasa brava (ili sef brava), uz koju idu specijalni valjkasti ključevi sa nazubljenim jezičkom složenog nepravilnog oblika, koji kao i pojedini kodirani cilindri u ključaonicu ulaze u horizontalnom položaju.

Bez obzira na naprednost sistema važna je napomena da jedna ovakva brava, bez obzira o kom tipu se radi, nije svemoćna. Preporuka bravara, koju kupci u najvećoj meri i usvajaju, jeste da se za optimalnu zaštitu moraju kombinovati dve brave – jedna koja se postavlja ispod, a druga iznad kvake.

Najčešća kombinacija je kasa ispod a cilindar iznad, ali je moguć i obrnut redosled, kao i postavljanje dve brave iste vrste. Bez obzira na kombinaciju na ovaj način dobija se bravljenje u šest tačaka i tri smera. Sa unutrašnje strane vrata uglavnom se nalazi leptir-brava, koja se uobičajeno koristi za priručno zaključavanje preko dana kada nekog ima u objektu.

Naravno, suvišno je naglašavati da se ponuda ne zaokružuje sa mehaničkim bravama. Tu su pre svega elektronske unutrašnje brave na šifru, kod kojih je kontrolna tabla integrisana s kvakom ili odvojena, a zaključavanje se vrši ukucavanjem kombinacije brojeva i/ili slova. Treba spomenuti i elektromagnetne brave koje umesto ključa koriste personalizovanu karticu i onemogućavaju ulaz neovlašćenim licima, ali i biometrijske brave – poslednju reč tehnologije koja funkcioniše pomoću otiska prsta, te konvencionalni metalni ključ potpuno izbacuje iz upotrebe.

Autor teksta: Jelena Mitrović, dipl. novinar

Prethodni tekstVERTMAX ONE – nedostižnih performansi, a dostupan svima
Sledeći tekstKlasika kojoj se uvek vraćamo – Superiorna drvena stolarija