Plan nove garaže u Novom Sadu na uvidu do 13.marta

Plan izgradnje višespratne garaže u Šafarikovoj ulici, ali i podzemnog prolaza na uglu Uspenske i Jevrejske ulice, izložen je na javni uvid u Skupštini grada. Izgradnja garaže na ovoj lokaciji planira se već duže od deset godina, a njen izgled isprojektovan je još pre nekoliko godina na arhitektonskom konkursu.

Foto: Nadzemna garaža u Uspenskoj ulici u Novom Sadu
Foto: Nadzemna garaža u Uspenskoj ulici u Novom Sadu

Kako se navodi u nacrtu plana koji je sada na uvidu, garaža će imati parking u suterenu, prizemlju i četiri sprata sa kapacitetom od 350 mesta, a uz nju će biti sagrađen i poslovni objekat do četiri sprata naslonjen uz sam Hotel Centar. Ovo je veći kapacitet garaže od onog koji je predviđen u arhitektonskom projektu „Hotela Centar i javne garaže“ koji je napravio tim predvođen arhitektom Branislavom Mitrovićem. Ipak, ne mora da znači da će plan biti i ispoštovan, jer Hotel „Centar“ do kraja nije izgrađen prema nacrtu. Ranije je bilo procenjeno da je za gradnju garaže potrebno 312 miliona dinara.

Izgled garaže biće na raspolaganju građanima za uvid do 13. marta
Foto: Izgled garaže biće na raspolaganju građanima za uvid do 13. marta

Inače, plan ne obuhvata samo garaže nego i blok zgrada koji se naslanja na Jevrejsku ulicu i tu je planirano rušenje nekoliko postojećih zgrada i izgradnja trospratnica na njihovom mestu. Zanimljivo je i da su urbanisti kao mogućnost predvideli da se na uglu Uspenske i Jevrejske ulice, odnosno između Srpskog narodnog pozorišta, Hotela „Centar“, Nju Norka i nedovršene Poštanske štedionice napravi podzemni prolaz kako bi ubrzao protok saobraćaja na ovoj prometnoj raskrsnici i povećala bezbednost pešaka.

Plan će na javnom uvidu biti do 13. marta.

Izvor: Radio 021