Inicijativa koja će omogućiti arhitektama iz Srbije da rade u EU

Udruženje arhitekata Srbije i Društvo arhitekata Beograda pokrenulo je inicijativu za regulisanje profesije arhitekta i osnivanje Komore arhitekata Srbije. Predlog koji je prosleđen Vladi Srbije definiše profesionalna delatnost kojom se bave članovi strukovne organizacije sa profesionalnim nazivom – ovlašćeni arhitekta. Osnivanje regulatornog tela neophodno je i kako se ne bi desilo da naše arhitekte ne mogu da rade u Evropskoj uniji.

ovlašćeni arhitekta je lice koje samostalno obavlja arhitektonsku delatnost
Ovlašćeni arhitekta je lice koje samostalno obavlja arhitektonsku delatnost

Šta je ovlašćeni arhitekta?

Profesionalni naziv – ovlašćeni arhitekta sticao bi se posedovanjem profesionalnih kvalifikacija (akademsko obrazovanje, praksa) i dodeljivao bi ga i oduzimao nadležna strukovna organizacija – Komora arhitekata. Kako piše u inicijativi, ovlašćeni arhitekta je lice koje samostalno obavlja arhitektonsku delatnost, odnosno lice koje samo snosi rizik poslovnog uspeha ili neuspeha, radi van odnosa podređenosti, koje je za obavljanje delatnosti neposredno, lično i u potpunosti plaćeno. Ovlašćeni arhitekta je profesionalni naziv koji bi se sticao posedovanjem profesionalnih kvalifikacija i dodeljivao bi ga i oduzimao nadležna strukovna organizacija – Komora arhitekata.

U inicijativi se definištu i stručni poslovi u arhitektonskoj delatnosti. To su: vođenje izrade i izrada dokumenata urbanističkog i prostornog planiranja, vođenje izrade i izrada projekata arhitekture i projekata pejzažne arhitekture, vršenje projektantskog i stručnog nadzora nad građenjem objekta i/ili izvođenjem radova na objektu;

Osnivanje regulatornog tela neophodno je i kako se ne bi desilo da naše arhitekte ne mogu da rade u Evropskoj uniji
Osnivanje regulatornog tela neophodno je i kako se ne bi desilo da naše arhitekte ne mogu da rade u Evropskoj uniji

Naše arhitekte bez posla u EU

Neophodan korak predstavlja formiranje nadležne strukovne organizacije – Komore arhitekata Srbije, nadležnog tela sa nadležnostima za arhitektonsku delatnost prenesenim u skladu sa odgovarajućim propisom. Imajući u vidu iskustva zemalja regiona (Slovenija, Hrvatska) koje su prošle proceduru usaglašavanja sa pravnim tekovinama EU, uređenje arhitektonske delatnosti je proces koji se obavljao u više koraka regulacije i kroz više izmena regulatornih rešenja.

Kako za Novosti navodi vanredni profesor Vesna Cagić-Milošević i jedan od pokretača inicijative, „arhitektura u EU spada u regulisane profesije i daje joj se mogućnost direktnog međusobnog priznavanja unutar Unije, kao što su medicinske profesije ili advokati.“ Ona dodaje da je „zato neophodno da dobijemo svoje regulatorno telo, odnosno komoru, jer ukoliko se to ne bi desilo, naše arhitekte ne bi mogle da rade na tržištu Evropske unije, a sve naše kolege iz EU bi mogle da rade kod nas. To je ogroman disbalans i društveni problem.“

Potpisnici inicijative

Inicijativu potpisuju vanredni profesor Vesna Cagić-Milošević, predsednica Društva arhitekata Beograda – DAB, magistarka Dragana Čukić, članica Upravnog odbora Inženjera konsultanata Srbije – ACES, vanredni profesor Milan Đurić, potpredsednik Udruženja arhitekata Srbije – UAS, i Nikola Matić član Upravnog odbora Evropske federaciječlan Upravnog odbora Evropske federacije udruženja inženjera konsultanata – EFCA.

Izvor:www.građevinarstvo.rs/Igor Conić, Novosti