Kontaktne fasade – najpopularnije rešenje izolacije objekata

Poslednjih godina jedan od najpopularnijih materijala za izolaciju spoljašnjih zidova kod nas bile su upravo Kontaktne fasade ili ETICS fasade (External Thermal Insulation Composite Systems / Fasadni termo izolacioni sistem). Njihova popularnost ne jenjava što i ne čudi s obzirom na lakoću ugradnje i cenu kao i efikasnost same fasade u vršenju njene osnovne funkcije – termoizolacije.

Kontaktna fasada je namenjena izolaciji tankih spoljašnjih zidova debljine 20-25cm. Gubitak energije preko zidova može biti znatan krećući se, u pojedinim slučajevima, i do 30%. Gubitak (ili dobitak) toplotne energije znači hladne unutrašnje prostore tokom zime i vrele prostore tokom leta. Ovo, posledično, utiče na računa za grejanje ili struju koji postaju značajan izdatak u kućnom budžetu.

Do gubitaka, to jest dobitaka energije u prostoru, dolazi iz različitih razloga: nepostojanje termoizolacije, tanki zidovi, malo ili neefikasno grejno telo, prozori i vrata koji ne dihtuju dovoljno dobro… Razlozi su brojni, a kontaktna fasada predstavlja praktično i jednostavno rešenje koje će boravak u prostoru učiniti neuporedivo prijatnijim, a račune za grejanje i električnu energiju znatno smanjiti. S obzirom da se ugrađuje direktno na zidove, bez potrebe njihovog prethodnog malterisanja, kontaktna fasada je ne samo ekonomičan već i jednostavan način ugradnje termoizolacije.

Kontaktne fasade - finalni izgled
Kontaktne fasade – finalni izgled

Fasada se sastoji od ploča od stiropora koje se na određen način ugrađuju na zid i preko kojih se nanosi malter. Same ploče od stiropora dolaze u dve debljine: 5cm i 8cm. Iako postoji razlika u ceni između ove dve debljine stiroporskih ploča, na duže staze gledano više se isplati uložiti u deblje ploče jer su ova jednoročna investicija može višestruko isplatiti tokom godina korišćenja ove fasade. Ukoliko se na adekvatan način ugradi i to korišćenjem kvalitetnih materijala, kontaktna fasada može trajati 30 godina i više. Način ugradnje kontaktne fasade je više nego jednostavan.

PRVI KORAK JE MONTIRANJE METALNE UGAONE NIVELACIONE LAJSNE. Ova lajsna se postavlja po donjem obodu fasade i pri njenom ugrađivanju mora se voditi računa da bude savršeno ravna jer će se u protivnom javiti problemi prilikom slaganja ploča ove fasade kasnije, na većim visinama. Nivelaciona lajsna služi kao početni i veoma važan reper prilikom ugradnje stiroporskih ploča. Kada je ona nivelisana i savršeno postavljena pristupa se razmeravanju i obeležavanju fasada. Ovo se radi upotrebom kanapa i na ovaj način se postavljaju vodilje koje će služiti za dalje postavljanje fasade. Vodilje od kanapa služe kao osnova za izvođenje savršeno ravne fasade.

Ostatak teksta možete pročitati na sledećem linku

Kontaktne fasade - finalni izgled
Kontaktne fasade – finalni izgled

Materijal je preuzet sa www.grenef.com

Prethodni tekstTehnomarket predstavlja Sistem LINEAL W-THERM 104
Sledeći tekstNOVA REŠENJA ZA AKUSTIČNI KOMFOR KOMPANIJE PRESS GLASS