Šta sprečava kondenzaciju na prozorima?

Iako je miholjsko leto imalo produženo dejstvo ove sezone, sada, polako, ali sigurno ulazimo u hladnije godišnje doba. Grejanje je, istina stidljivo, stupilo na snagu i to se najbolje oseti u večernjim i ranim jutarnjim satima. Kao najava razlike između spoljašnje i unutrašnje temperature, pojavljuje se kondenzacija na prozorima. Tačnije samo na nekim prozorima.

Koji su glavni faktori koji utiču na pojavu kondenzacije, pitate se?

Kondenzacija se pojavljuje na mestu gde dolazi do kontakta toplog i hladnog vazduha i nema uslova da se vlaga nastala u unutrašnjem prostoru izvede u spoljašnju sredinu. Neki od glavnih faktora koji utiču na pojavu kondenzacije su:

  • Neadekvatna ugradnja stolarije, koja ostavlja otvoren prostor između zida i okvira prozora;
  • Neadekvatno provetravanje prostorije;
  • Postojanje termo mostova u samoj stolariji;
  • Novogradnja je često meta kondenzacija. Glavni razlozi toga su: velika zaptivenost te nema prolaska vazduha između spoljašnje i unutrašnje sredine i velika izolacija zidova koja takođe ne dozvoljava da zid diše, odnosno da vazduh prolazi kroz njega. Upravo to je nekada bio slučaj sa starijim objektima, čiji prozori nisu najbolje dihtovali i vazduh je nesmetano strujao kroz okvir prozora, te vlage nije ni bilo.

Kako kondenzacija vremenom može dovesti do stvaranja buđi, neprijatnog mirisa i štetnih mikroorganizama, ona je zapravo veoma nezdrava i opasna. Da bi taj problem rešili, neophodno je učiniti sve da se spreči kondenzacija.

Kako se rešiti kondenzacije na prozorima?

Da do kondenzacije ne bi došlo najbolji način je sprovoditi redovno provetravanje prostorije. Par puta po par minuta dnevno. Međutim, danas postoje tzv. sistemi za provetravanje koji se nalaze integrisani u stolariju i koji doprinose razmeni vazduha između unutrašnje i spoljašnje sredine, bez gubljenja energije.

Sa druge strane, važno je izabrati kvalitetnu stolariju koja ima kvalitetne dihtung gume. Kako se iste postavljaju između profila i stakla, one sprečavaju prolazak vazduha, odliv toplote i energije, doprinose održavanju toplote stakla tako da u kontaktu sa njim nema stvaranja kondenzacije.

Veliki značaj dihtunga u sprečavanju odliva energije i stvaranju kondenzacije, doprinelo je stvaranju zaptivnih profila od termoplastičnih polimera. Ovi profili napravili su pravu revoluciju u zaptivanju prozora i vrata iz više razloga. Zaptivni profili od termoplastičnog polimera su otporni na vodu, vetar, UV zračenje, visoke temperature, lako se postavljaju, još lakše održavaju. Pored toplotne, doprinose zvučnoj izolaciji prostora i stvaranju kvalitetnijih uslova života. Univerzalni su i kao takvi mogu se postavljati na drvenu, PVC i aluminijum stolariju.

Upotrebom ovakvih zaptivki i kvalitetne stolarije, stvaraju se uslovi za jedan zdrav, ugodan, komforan prostor, koji ne samo da će sačuvati energiju, doprineće nižim troškovima, energetskoj efikasnosti i održivom razvoju na globalnom nivou.

Ako se nekada zapitamo da li mi kao pojedinci možemo učiniti nešto za dobrobit širih razmera, zaptivni profili su dovoljan primer potvrdnog odgovora. Zapravo velike stvari i bitna dešavanja počinju od sitnica i pojedinaca.
Ne čini li vam se da je pravo vreme da menjamo svet? Na bolje.