Zamenom prozora potrošnja energije se može smanjiti

Bez obzira da li pokušavate da smanjite svoj ugljenični otisak i budete svesniji u pogledu korišćenja energije ili jednostavno želite da preživite vrućinu tokom vrelih letnjih meseci, različita rešenja mogu vam pasti na pamet kako bi vaš dom bio hladniji. Sve dok birate pravi način, možete efikasno da smanjite toplotu u svom domu, a da se ne znojite smišljajući rešenja koja su ili beskorisna ili potpuno opasna.

Možete smanjiti toplotu u svom domu tokom leta, ali morate odabrati pravo rešenje

Kako temperatura raste napolju i toplota u našem domu sve više ometa spavanje, rad ili svakodnevno funkcionisanje, ljudi smišljaju najkreativnija rešenja za hlađenje svog doma. Pretražujući internet, možda ćete pronaći savete „uradi sam“ uključujući kocke leda, hladne sprejeve za lice i telo i vlažne peškire i dok možda neki od njih u teoriji zvuče sjajno, primena može da se završi stvaranjem vlage u stanu, rastom buđi, povećanim računima, pokvarenom elektronikom i ne preterano smanjenoj temperaturi na termometru.

U praksi se pokazalo da je najbolje sprečiti pregrevanje kako bi vaš dom ostao prijatno rashlađen. Sugestija da zatvaranje svih prozora sprečava ulazak vrućeg letnjeg vazduha nije dovoljna, dok provetravanje u ranim jutarnjim satima i tokom hladnih noćnih sati mogu pomoći da se prostorija osveži. Tokom dana, sprečavanje sunčevih zraka da uđu u dom može biti pametna ideja, ali to može biti teži zadatak nego što se na prvi pogled čini.

Krovni prozori / foto: VELUX
Krovni prozori / foto: VELUX

Zamenom prozora i odgovarajućim rešenjima za zaštitu od toplote, potrošnja energije se može smanjiti

Blokiranje ili kontrola toplote koja ulazi u vaš dom može biti koristan način da se smanji toplota i napravi primetna promena u komforu vašeg životnog prostora. VELUX spoljne mrežice smanjuju prodor toplih sunčevih zraka i održavaju ugodnu temperature u potkrovlju čak i tokom vrelih letnjih dana. Prozirna mrežica čuva pogled i propušta svetlost. S druge strane, spoljašnje roletne mogu takođe smanjiti toplotu koja ulazi kroz prozore. I spoljne mrežice i spoljašnje roletne pružaju privatnost i zaštitu od direktne sunčeve svetlosti, mrežice se lako postavljaju i možete ih namestiti za nekoliko minuta, tako da je njihovo postavljanje gotovo lakše nego osmišljavanje nekih manje efikasnih, kućnih metoda.

Dakle, ukoliko odlučite da uradite nešto da sprečite pregrevanje u svom domu, odaberite sigurna i efikasna rešenja i uverite se da će vaš dom biti prijatnije mesto, nego što je to slučaj sa eksperimentima i savetima “uradi sam”.

VELUX prezentacija
VELUX prezentacija

Ukoliko to nije dovoljno, već tražite način da unesete i prirodu u svoj dom, onda su VELUX Nature Collection unutrašnje roletne savršeno rešenje za vas. Ove roletne ne samo da pružaju kontrolu svetlosti, već su i napravljene prvenstveno od recikliranih materijala, što rezultira 50% manjom emisijom ugljen-dioksida u poređenju sa drugim kolekcijama.

VELUX prezentacija
VELUX prezentacija

Kolekcija Nature inspirisana je mirom i spokojem prirode, omogućavajući vam da svoj enterijer ukrasite mirnim i blagim nijansama. Dostupne u 8 novih boja, uključujući 4 opcije za blokiranje svetlosti i 4 prozirne opcije, možete odabrati nivo svetlosti koji najbolje odgovara vašim potrebama i kontrolisati količinu dnevne svetlosti koja ulazi u vaš dom po vašem ukusu. Uz jednostavnu ugradnju i nesmetan rad, VELUX Nature Collection roletne su prirodan izbor za više udobnosti i održivosti u vašem domu.

www.velux.rs

VELUX Srbija d.o.o.
dr Ive Popovića Đanija 3, 11040 Beograd
T. +381 11 20 57 500
F. +381 11 20 57 509
office-srbija@velux.com
www.velux.rs

O kompaniji VELUX Group

VELUX Group već više od 80 godina stvara bolje životno okruženje za ljude širom sveta, pružajući im što više dnevnog svetla i svežeg vazduha zahvaljujući svojim krovnim prozorima. Naš program proizvoda obuhvata krovne prozore i modularne svetlarnike, ukrasne roletne, proizvode za zaklanjanje sunca i spoljašnje roletne, kao i ugradnju i pametna kućna rešenja. Ovi proizvodi pomažu da se obezbedi zdrava i održiva klima u zatvorenom prostoru, kako za rad i učenje, tako i za igru i zadovoljstvo. Radimo globalno – sa prodajnim i proizvodnim operacijama u više od 38 zemalja i sa oko 12.500 zaposlenih širom sveta. VELUX Group je u vlasništvu VKR Holding A/S, ograničene kompanije koja je u potpunom vlasništvu neprofitnih, dobrotvornih fondacija (THE VELUX FOUNDATIONS) i porodice. VKR Holding je 2021. godine imala ukupan prihod od 3,5 milijardi EUR, a THE VELUX FOUNDATIONS su donirale 244 miliona EUR u dobrotvornim donacijama.

Više informacija o kompaniji VELUX Group možete naći na velux.rs