Pametno upravljanje prozorima i vratima

Nove tehnologije na ovaj ili onaj način prisutne su u svim segmentima naših života. Sa PC računarima, laptopovima i ostalim mobilnim uređajima “družimo” se na poslu, kod kuće, kada želimo da platimo račun u kafiću ili komunalije, kada treba da rezervišemo smeštaj za letovanje. Ranije smo prema njima bili skeptični, a sada smo se potpuno saživeli sa činjenicom koliko nam sve te sprave olakšavaju život i svakodnevno funkcionisanje. Digitalizacija dakako nije zaobišla ni manipulisanje prozorima i vratima, a njeni efekti vidljivi su kroz olakšano i automatizovano korišćenje, odnosno sa njime povezano pitanje bezbednosti.

Garažna vrata - automatizacija
Garažna vrata – Softver android aplikacija za kontrolu

Postupak gde pokretanjem ručice u odgovarajućem smeru otvarate i zatvarate prozore u vašem domu više nije jedini način da to uradite. Sada umesto vas to može učiniti sistem daljinskog upravljanja, i to čak i kada niste kod kuće. Automatizovano upravljanje stolarijom deo je koncepta “pametna kuća” – sistema električnih instalacija koji se postavlja u stambeni objekat kako bi omogućio daljinsku kontrolu svih uređaja i pomoćnih sredstava u njemu, uključujući kontrolu ulaznih i garažnih vrata, rasvete i nivoa osvetljenja, centralnu kontrolu i optimalno podešavanje klima uređaja, rukovanje električnim aparatima ili pak audio/video uređajima.

Svaki segment može se kontrolisati pomoću više sredstava u koja spadaju klasični daljinski upravljač, zidni ekran osetljiv na dodir, kompjuter, smart mobilni telefon i tablet, a korisnik bira da li hoće da ima na raspolaganju sve pobrojane ili samo pojedine opcije. Suština “pametne kuće” je da boravak u objektu maksimalno ulepša i da njegove stanare rastereti razmišljanja o tehničkim detaljima poput toga da li su sve zatvorili i isključili. Bilo da se nalazi u objektu ili van njega, sistem korisniku signalizira ako nešto nije kako treba, što naročito dobro dođe ako je na poslu ili je krenuo na put tj. u situaciji kad nema vremena niti mogućnosti da se vraća kući. Izabrani paket usluga može obuhvatati i neke dodatne pogodnosti kao što je kontrola zavesa i draperija, roletni ili žaluzina, a ljubiteljima visoke tehnologije naročito će biti interesantan detektor prisutnosti.

Električna automatizovana kapija
Slika 1 – Električna automatizovana kapija

Ovo sredstvo protivprovalne zaštite i zaštite dece u domaćinstvu funkcioniše tako što se u sistem ubace podaci svih članova porodice ili osoba kojima želite da dozvolite pristup, i oni zatim u objekat mogu da uđu pomoću magnetne kartice, specijalnog priveska ili otiska prsta. Ukoliko u objekat pokuša da uđe neko ko nema dozvolu sistem vas alarmira, a pritiskom na panik taster aktiviraju se sva unutrašnja i spoljašnja svetla koja čestim i jakim treptanjem privlače pažnju komšiluka, sugerišući da bi možda valjalo pozvati policiju. Kod instaliranja “pametne kuće” jedino treba voditi računa o modelu, jer ima onih koji ne traže adaptaciju postojeće elektroinstalacije pošto se postavljaju korišćenjem zatečene strujne mreže ili bežično, ali i onih koji se zbog specifičnog sistema kablova mogu postavljati samo u objektima koji su u startu projektovani kao “pametni”.

“Pametna kuća” jeste najsavremeniji, ali nije jedini sistem za zaključavanje stolarije. Ukoliko je vaš cilj samo sigurnost prozora i vrata, dobro rešenje može biti sistem za unutrašnje šifrovano zaključavanje. Njegova preteča su brave sa ključem koje se postavljaju na ili iznad ručice elementa, a ovde je reč o kompletnoj automatici. Aktivacija i dezaktivacija vrši se ukucavanjem izabrane trocifrene šifre koja može biti individualna za svaku prozorsku jedinicu, grupna za nekoliko jedinica ili univerzalna za sve brave koje su deo sistema.

Kontrola sigurnosti mobilnim telefonom
Slika 1 – Kontrola sigurnosti mobilnim telefonom

Pored fasadnih otvora koji su suštinski bezbednosno najslabija tačka na objektu, dužna pažnja uvek se mora posvetiti sigurnosti ulaznih vrata, pogotovo u današnje vreme kada provalnici uspešno savladavaju sve standardne brave. Zato nije zgoreg da im se što više oteža posao postavljanjem dodatne elektronske brave sa kojom do sada nisu imali dodira, bez obzira da li se zasniva na zaključavanju ukucavanjem šifre ili autorizaciji identiteta pomoću otiska prsta. Ovde je, naravno, moguće i beskontaktno daljinsko otključavanje i zaključavanje vrata koje se vrši preko mobilnog telefona ili tableta. Da bi uređaj mogao da služi kao ključ treba da ima instaliranu internet aplikaciju (primenjivu u Android ili iOS operativnom sistemu), koja ga putem bluetooth konekcije povezuje sa čitačem na vratima. Čitač istovremeno emituje i detektuje bluetooth signal, zahvaljujući čemu telefon ili tablet prepoznaje kao ključ za otvaranje vrata na licu mesta ili daljinski ako ste u opsegu signala. U sistem može biti uključeno više uređaja, na primer telefoni članova porodice. Da bi vašim najbližima bio omogućen ulazak i kad vi lično niste kod kuće neophodno je njihove mobilne naprave, koje takođe imaju pomenutu aplikaciju, registrovati kao “prijateljske”. Ukoliko smatrate da vam treba viši sigurnosni nivo sistem se može podesiti i tako da od osobe pred vratima zahteva dodatnu autorizaciju u vidu otiska prsta ili ukucavanja PIN koda.

“Pametne” brave u svetu su postale hit još 2013. godine kada je startup kompanija “August” iz San Franciska predstavila svoju liniju ovih proizvoda, koji su služili za otvaranje vrata kada im se približi korisnik koji poseduje odgovarajući iPhone uređaj.

Karakteristika “August” pametnih brava je da se nalaze unutar standardnih ulaznih vrata tako da spoljna brava ostaje nepromenjena, a vrata se uvek mogu regularno otvarati pomoću konvencionalnog ključa. Sama primena telefona kao ključa odrađena je zaista impresivno – dovoljno je da izađete iz kuće sa mobilnim u džepu pa da se vrata automatski zaključaju, a po povratku se po istom principu otključaju. Kako programiranje samo za iPhone bitno sužava krug kupaca, u narednim godinama osmišljene su nove generacije umreženih brava kompatibilnih i sa drugim smart telefonima, a dodate su im i neke vrlo praktične funkcije. “August Smart Lock” i nešto skuplja verzija “August Smart Pro” imaju ugrađen senzor za proveru da li su vrata pravilno zatvorena ili ne, i o tome obaveštavaju korisnika putem njegovog mobilnog telefona. Ove brave opremljene su i podrškom glasovnih asistenata – Amazonove “Alexe” i čuvene “Siri”, a takođe imaju novi sistem kamere i zvona na vratima. “August Doorbell Cam Pro” ima ugrađeni reflektor i pravi full color HD video zapise. Po želji omogućava dvosmernu komunikaciju sa gostima, a superiorni režim pokreta “HindSight” funkcioniše besprekorno tako što otpočinje snimanje videa nekoliko sekundi unapred ako se otkrije kretanje pred vratima, kako bi se osiguralo da oku kamere ništa ne promakne.

Autor: Jelena Mitrović, dipl. novinar