Moderno aluminijumsko doba

Kako nižem godine, sve više počinjem da razumem one narodne izjave „U moje vreme“ ili „Kako je nekada bilo…“. Iako mi se dugo činilo da se radi o patetici i nekom preteranom žalu za prošlim vremenima, danas uviđam da sam bila u krivu. Složićete se da je sasvim normalno da se vremena menjaju. Svako od njih nosi neka obeležja i karakteristike. I sasvim je normalno da nam se ta neka „naša“ vremena manje ili više sviđaju u odnosu na sadašnje doba. Biće da je u pitanju ipak neka lakša prilagodljivost i osećaj bezbrižnosti u mlađim godinama, ali to sada nije tema.

Tehnomarket LINEAL serija prozora i vrata
Tehnomarket LINEAL serija prozora i vrata

Suština je u činjenici da svako vreme ima nešto po čemu je prepoznaljivo. Pa tako poznata su nam deca cveća sedamdesetih, disko generacija osamedesetih, milenijalci novog noba, a kada je građevinarstvo u pitanju XIX vek je bio vek čelika, XX vek, vek betona, a ako se po jutru dan poznaje, sve su šanse da će XXI vek biti vek aluminijuma.

* Za aluminijum se kaže da je jedan od najtraženijih i najznačajnijih metala na planeti.

Aluminijumska stolarija
Foto: ELVIAL / Aluminijumska stolarija

Ako znamo da je u pitanju veoma izdržljiv, jak, savitljiv, otporan materijal, nije ni čudna ta njegova popularnost. Iako se nalazi u gotovo svim sferama interesovanja, veoma veliki značaj aluminijum je ostvario u građevinarstvu. Važi mišljenje da je u pitanju materijal koga arhitekte obožavaju. A, sudeći po građevinama oko nas, gotovo sam sigurna da je mišljenje opravdano. Zar ne? Ako se baš i niste nešto previše udubljivali u tu tematiku, a vi se malo osvrnite oko sebe. Vidite sve te sive, moderne, staklene zgrade koje streme u visinu? E, pa one su vam rezultat upotrebe aluminijuma.

Aluminijumska stolarija
ALUMIL Sistem SMARTIA S67 PHOS

Aluminijumska stolarija je jedan od najboljih pronalazaka prošlog veka koja svakim danom sve više zauzima svoje mesto u stambenim i poslovnim objektima. Pored aluminijumske stolarije, koja u velikoj meri utiče na energetsku efikasnost, na povećanje komfora i uslove svakodnevnog života, na snižavanje troškova i zaštite životne sredine, aluminijum je zahvaljujući svojim osobinama postao adekvatna zamena čeliku i doprineo sasvim novom razvoju arhitekture i zgradarstva uopšte. Aluminijumski profili postali su osnova iz koje se razvijalo novo, moderno aluminijumsko doba.

Autor teksta: Snežana Trtica Graovac, novinar