Moderno aluminijumsko doba

Aluminijum

Kako nižem godine, sve više počinjem da razumem one narodne izjave „U moje vreme“ ili „Kako je nekada bilo…“. Iako mi se dugo činilo da se radi o patetici i nekom preteranom žalu za prošlim vremenima, danas uviđam da sam bila u krivu. Složićete se da je sasvim normalno da se vremena menjaju. Svako od njih nosi neka obeležja i karakteristike. I sasvim je normalno da nam se ta neka „naša“ vremena manje ili više sviđaju u odnosu na sadašnje doba. Biće da je u pitanju ipak neka lakša prilagodljivost i osećaj bezbrižnosti u mlađim godinama, ali to sada nije tema.

Tehnomarket LINEAL serija prozora i vrata
Tehnomarket LINEAL serija prozora i vrata

Suština je u činjenici da svako vreme ima nešto po čemu je prepoznaljivo. Pa tako poznata su nam deca cveća sedamdesetih, disko generacija osamedesetih, milenijalci novog noba, a kada je građevinarstvo u pitanju XIX vek je bio vek čelika, XX vek, vek betona, a ako se po jutru dan poznaje, sve su šanse da će XXI vek biti vek aluminijuma.

* Za aluminijum se kaže da je jedan od najtraženijih i najznačajnijih metala na planeti.

Aluminijumska stolarija
Foto: ELVIAL / Aluminijumska stolarija

Ako znamo da je u pitanju veoma izdržljiv, jak, savitljiv, otporan materijal, nije ni čudna ta njegova popularnost. Iako se nalazi u gotovo svim sferama interesovanja, veoma veliki značaj aluminijum je ostvario u građevinarstvu. Važi mišljenje da je u pitanju materijal koga arhitekte obožavaju. A, sudeći po građevinama oko nas, gotovo sam sigurna da je mišljenje opravdano. Zar ne? Ako se baš i niste nešto previše udubljivali u tu tematiku, a vi se malo osvrnite oko sebe. Vidite sve te sive, moderne, staklene zgrade koje streme u visinu? E, pa one su vam rezultat upotrebe aluminijuma.

Aluminijumska stolarija
ALUMIL Sistem SMARTIA S67 PHOS

Aluminijumska stolarija je jedan od najboljih pronalazaka prošlog veka koja svakim danom sve više zauzima svoje mesto u stambenim i poslovnim objektima. Pored aluminijumske stolarije, koja u velikoj meri utiče na energetsku efikasnost, na povećanje komfora i uslove svakodnevnog života, na snižavanje troškova i zaštite životne sredine, aluminijum je zahvaljujući svojim osobinama postao adekvatna zamena čeliku i doprineo sasvim novom razvoju arhitekture i zgradarstva uopšte. Aluminijumski profili postali su osnova iz koje se razvijalo novo, moderno aluminijumsko doba.

Autor teksta: Snežana Trtica Graovac, novinar

Prethodni tekstObnova prozora na fasadi Akademije likovnih umetnosti
Sledeći tekstUz ISEO, možeš da otvoriš svoja vrata otiskom prsta